«Небесний Єрусалим» на півдні України: навіщо російський агітпроп поширює конспірологічну теорію

«Небесний Єрусалим» на півдні України: навіщо російський агітпроп поширює конспірологічну теорію

11:29,
16 Листопада 2023
14516

«Небесний Єрусалим» на півдні України: навіщо російський агітпроп поширює конспірологічну теорію

11:29,
16 Листопада 2023
14516
«Небесний Єрусалим» на півдні України: навіщо російський агітпроп поширює конспірологічну теорію
«Небесний Єрусалим» на півдні України: навіщо російський агітпроп поширює конспірологічну теорію
Розбираємося, як російська пропаганда підбурює антисемітизм і розповсюджує конспірологічну теорію про переселення євреїв до «Небесного Єрусалима».

Іn English

Конспірологічні теорії давно ввійшли у тканину російських пропагандистських наративів: від історичних фейків про українські державні символи до маніпулятивних пояснень політичних подій війнами спецслужб — конспірологію Кремль використовує для виправдання своїх злочинів і перекладання відповідальності за них. Після поновлення війни в Ізраїлі та Палестині в українських соцмережах почала ширитися чергова конспірологічна теорія — про нібито заплановане переселення євреїв на територію України для створення нової держави, «Небесного Єрусалима». Як ця теорія застосовується російською пропагандою, чому вигідна Кремлю, звідки вона виникла та чому користується популярністю, попри свою очевидну абсурдність?

До повномасштабного вторгнення найбільш недолугі конспірологічні твердження циркулювали в основному на умовному «дні» російського пропагандистського дискурсу: серед жовтих медіа, маргінальних «альтернативних істориків», невідомих широкому загалу мережевих спільнот. Цей ідеологічний «осад» хоча й відігравав роль у підтримці низової активності противників «Заходу» та «світової закуліси», проте на поверхню офіційних заяв найвищих представників путінського режиму підіймався нечасто. Повномасштабне вторгнення змінило це, і пропагандистський дискурс почав викидати нагору найпотворніші свої витвори. Довгий час «біолабораторії» та «бойові комарі» цілком серйозно подавалися як одна з головних причин вторгнення в Україну на рівні заяв російського Міноборони та представника в ООН Василя Небензі.

Підняв голову й антисемітизм. Міністр закордонних справ Сергій Лавров раптово заговорив про єврейське походження Гітлера, а сам Путін «іронічно» назвав свого колишнього соратника й одного з творців сучасної Росії Анатолія Чубайса «Моше Ізраїлевичем», який «чомусь» утік в Ізраїль після 24 лютого 2022 року.

7 жовтня 2023 року бойовики палестинського руху ХАМАС здійснили напад на військових та мирне населення Ізраїлю, розпочавши таким чином нову війну на Близькому Сході. Ці події опинилися в центрі уваги медіа, зокрема й пропагандистських російських ресурсів, які намагалися висвітлити ситуацію, прив’язуючи її до вигідних їм наративів. Для цього використовували як ісламофобію, так і антисемітизм. Одним із антисемітських наративів, спрямованих не тільки проти євреїв, але і проти України, стала конспірологічна теорія про «Новий Єрусалим» або «Нову Хазарію».

Що таке «Новий Єрусалим» і хто його насправді «будує»

Головна ідея цієї конспірологічної теорії полягає в тому, що певний міжнаціональний секретний орган нібито запланував масове переселення євреїв на територію України (найчастіше згадуються Крим та інші південні області, а також Умань). На цій території має бути організована нова єврейська держава, яка (в різних варіантах) стане або заміною нинішньому Ізраїлю, або буде підтримувати його як «запасний варіант» і військова база з ядерними ракетами. Для того, щоб підготувати територію для переселення, вона нібито має бути «очищена» від місцевого населення. У викладі конспірологів, повномасштабне вторгнення Росії — частина загального плану з «зачищення» територій і підготовки до переселення, а нова війна між Ізраїлем і ХАМАСом у Палестині активізує процеси утворення «Нового Єрусалима», створивши потік біженців-євреїв, який і буде спрямовано на нові території.

У жовтні-листопаді 2023 року в українському інстаграмі й тіктоку ширилися короткі відео, в яких різні маловідомі широкому загалу люди зачитували цілі фрагменти «плану щодо утворення “Нового Єрусалима”», майже щиро жахалися та закликали аудиторію «думати, кому це все вигідно». Ці відео швидко потрапляли в рекомендації до користувачів, які загалом цікавляться політичним контентом, деякі з них їх репостили, надсилали своїм знайомим — і таким чином конспірологічна теорія набула доволі широкого розповсюдження. З-поміж «офіційних» російських пропагандистів про переселення євреїв в Україну заговорив Ілля Кива, також ця теорія отримала порцію уваги у великих російських телеграм-каналах. Проте попри «нове народження», теорія про «Новий Єрусалим» не є новою, і деякі обличчя спікерів з відео в інстаграмі й тіктоці є насправді доволі знайомими, хоча і підзабутими.

Конспірологічна теорія про «переселення євреїв в Україну» поширювалася в мережі приблизно з 2014 року, хоча з’явилася ще раніше. Вона циркулювала в середовищі сепаратистів-бойовиків на захоплених територіях Донеччини й Луганщини, «Новий Єрусалим» згадується в «листі комбрига Олексія Мозгового» (луганського командира незаконного збройного утворення «Привид», яке зараз воює вже у складі російської армії). Автентичність листа та його авторство не підтверджені, проте це не заважає проросійським користувачам постити його в коментарях до відео про «Небесний Єрусалим». Своєю чергою, в цих відео найчастіше фігурує колишній український «політик» Ігор Беркут, який із 2014 року є одним із головних «фронтменів» теорії про переселення євреїв до України.

Ігор Беркут (у деяких джерелах називається його ім’я при народженні — Ігор Гекко) з'явився в українській політиці у другій половині 2000-х років. Тоді він позиціював себе як ветерана Афганської війни, письменника, «міцного» чоловіка у військовій формі, голову «крайньо лівої партії “Велика Україна”» (цікава назва для «крайньо лівої» партії. — «ДМ»). Беркут просував власний бренд, його білборди можна було побачити, наприклад, у київському метро. Також він виступав з ідеями на кшталт «розпуску української армії» (2011 рік), заявляв, що Росія «ні за яких умов не введе свої війська в Україну» (18 лютого 2014 року, за 9 днів до початку окупації Криму). Проте після 2014 року він значно змінив імідж і почав називати себе «виконавчим директором проєкту “Новий Єрусалим”». У численних відео, в основному на ютуб-каналі «Рассвет», Ігор Беркут (у відео часто фігурує як «Гаррі Бер-Кут» чи «Ігаль Бер-Кут») розповідає про «прогрес у виконанні завдань», говорить про «домовленості» з українським і російським керівництвом, демонструє карти запланованого переселення і можливих ядерних ударів із території «Нового Єрусалима» по ворогах Ізраїлю (так, це теж популярна частина конспірологічної теорії). На деяких відео «Бер-Кута» супроводжує асистентка «Сара», молода дівчина у відвертому одязі та з татуюванням у вигляді величезної Зірки Давида на стегні.

Такі «перфоманси» можуть здатися частиною гумористичних передач, проте ідею «Небесного Єрусалима» просували й на більш серйозних рівнях пропаганди. Так, російський політик Сергій Глазьєв, коли був радником президента Росії, так висловився у 2019 році з приводу обрання Володимира Зеленського президентом України: «Я не виключаю, наприклад, можливості масового переїзду на “зачищені” від російського населення землі Південного Сходу України втомлених від перманентної війни на Близькому Сході жителів Землі обітованої — так само, як християн, які втікають з ісламізованої Європи». Слова Глазьєва викликали різку реакцію зокрема і в самій Росії, речник Путіна Дмитро Пєсков був змушений прокоментувати висловлювання Глазьєва, назвавши їх «винятково власною думкою, можливо, некоректним висловлюванням радника Глазьєва».

Навіщо Кремлю «Небесний Єрусалим»

З першого погляду важко зрозуміти, який зв’язок між стандартними наративами російської пропаганди та потоками абсурду щодо «переселення євреїв на звільнені від українців території». Але сам час виникнення теорії та початок її поширення не є випадковими. У 2014 році Росія напала на Україну — окупувала Крим і вдерлася до Донецької та Луганської областей. Через це постало декілька завдань для пропагандистського апарату Кремля. Одне з них — перекладання та розмиття відповідальності за вторгнення й окупацію. Інше — залякування та деморалізація українців, які би спонукали їх до припинення опору агресору. Конспірологічна теорія про «Новий Єрусалим» слугує обом цим завданням, які після повномасштабного вторгнення 2022 року стали набагато актуальнішими для Кремля.

Перекладання відповідальності в цьому випадку відбувається завдяки тому, що у викладі пропагандистів усі головні рішення щодо війни приймали не в Кремлі та не особисто Путін, а певні загадкові органи «світової закуліси». Саме вони нібито спланували й Майдан, і загарбання Криму, і війну на Донбасі, і повномасштабне вторгнення. Російське керівництво тут — навіть не актор, а всього лише маріонетка, майже «жертва», така ж сама як реальні жертви реальної агресії Росії.

Відбувається стандартний ефект конспірологізації, коли реальні факти, спричинені чиїмись діями, пояснюються туманними й розлогими «таємними планами». Таким чином робиться спроба розмити відповідальність цілком конкретних осіб і органів, перекласти її кудись подалі, на уявний «світовий уряд» або, в гіршому випадку, на уявних «євреїв», які, за твердженнями конспірологів ще 19 століття, відповідальні ледь не за все погане, що відбувається у світі.

Завдання деморалізації українців, своєю чергою, виконується намаганнями запевнити їх, що нібито немає жодного сенсу опиратися агресору, брати участь у війні, оскільки насправді це все спрямовано лише на фізичне винищення населення. Один із головних пунктів теорії «Нового Єрусалима» — участь у цьому «плані» політичного керівництва України, яке нібито свідомо відправляє українців на смерть і «провокує» війну. Таким чином виконується завдання дискредитації української держави, а також знімається відповідальність із керівництва Росії. Українців намагаються переконати, що вони віддають життя і здоров’я не для захисту від агресії з боку Росії, а згідно із «заздалегідь продуманим та узгодженим планом», який передбачає їх винищення.

Також за допомогою подібних конспірологічних наративів намагаються використати тактику залякування українців, підбурити ксенофобні й антисемітські настрої в суспільстві, домогтися його розколу, зміщення негативних емоцій із російського керівництва та військових на когось іншого.

Циганови як дзеркало російської конспірології

Приклад того, як перекладання відповідальності працює на практиці, був продемонстрований в інтерв'ю російського блогера Юрія Дудя із сімейною парою Віки та Вадима Циганових, які є прихильниками теорії «Нового Єрусалима». Циганови не є рядовими споживачами російськими пропаганди, вони самі є гвинтиками машини кремлівської пропаганди. Віка Циганова — акторка та співачка, яка була популярною в 90-х і 2000-х, а в останні роки співала про терористичну організацію у складі російської армії «Вагнер» і підтримувала напад Росії на Україну. Вадим Циганов — продюсер і автор текстів більшості пісень своєї дружини, зокрема й про «Вагнер». Те, що вони є, схоже, щирими прихильниками конспірологічної теорії про переселення євреїв, є додатковим свідченням того, наскільки ця теорія насправді поширена у відповідних колах.

У викладі Вадима Циганова можна побачити всі найпопулярніші тези з теорії «Нового Єрусалима». Там є і про переселення на «найбільш родючі землі у світі», і «зачистка території», і «договорняк у світовому закуліссі». Циганов розвиває теорію і стверджує, що Зеленський нібито може вільно пересуватися прифронтовими територіями, бо він теж є виконавцем «загального плану». Інтерв’юєр декілька разів питає, яка в цій картині світу роль головного учасника й ініціатора війни — Володимира Путіна, невже він теж є «агентом євреїв»? Але Циганов постійно уникає відповіді на це питання та не бажає навіть говорити про роль Путіна, тому що в конспірологічній уяві російської пропаганди вона просто зникає у тих випадках, коли треба говорити про щось неправильне. Натомість виникають фаталістичні глобальні плани. «На сьогоднішній момент роль особистості у світовому процесі вже не має нічого. Вона не вирішальна. Ми вже ввійшли, коли вже працюють Господь і Сатана», — говорить Циганов (лексика збережена. — «ДМ»). Путін же, разом з усіма іншими воєнними злочинцями, безпосередньо відповідальними за жахи війни, в такій «апокаліптичній схемі» відходить на задній план, стає просто ще одним «пішаком», якому «потрібне покаяння».

Звичайно, все це не скасовує реальну підтримку реальної війни, хоча сам Циганов і каже, що він загалом «проти війни». Завдяки конспірологічному мисленню, частиною якого є теорія про «Новий Єрусалим», можна заявити, що «Путіна обманули», «починати треба було раніше» і загалом «зараз починати не треба було». Але тут же можна зробити логічний виверт і говорити, що все це по суті не має жодного значення, оскільки «вибору не було», все йде за планом чи то «світового уряду», чи то за «божим промислом», і зараз залишається лише підтримувати «Священну військову операцію», а кінець кінцем «Господь повернеться до Росії» та все якось владнається.

У специфічному викладі Циганова можна добре побачити, як працюють конспірологічні теорії та в чому полягає їхня сила. Вони є надзвичайно адаптивними, і можуть бути застосовані, щоб пояснити будь-які події та явища. Якщо за нормальною логікою ці пояснення мали б одне одному суперечити, то в рамках конспірологічних теорій вони можуть існувати й узгоджуватись одне з одним. Так, твердження «росіяни й українці — братні народи, які знищують один одного, щоби звільнити територію для євреїв», може існувати поруч із твердженням «Путін почав війну і ми маємо його підтримувати, бо ця війна священна».

Конспірологічні теорії є ідеальними для застосування тактики «протилежних версій». Це можливо, по-перше, завдяки тому, що такі теорії не ґрунтуються на реальних фактах, а лише використовують ці факти, щоби створити зручний загальний наратив, тому логічні зв’язки між фактами та їх поясненнями можуть бути дуже гнучкими. По-друге, значна частина пояснень приховується у сфері туманних «таємних знань», про які можна взагалі не говорити, а лише вказувати на них, а можна спекулювати, довільно вигадуючи й додаючи потрібні за обставинами елементи.

Так конспірологічні теорії можуть задовольнити потребу людини у доступному поясненні явищ, які або не вкладаються в її звичну картину світу, або є занадто складними. Саме тому навіть найабсурдніші теорії, які не мають жодних підтверджень, такі як теорія «Нового Єрусалима», можуть виявитися напрочуд популярними та зручними для вживання різними пропагандистами, щоб прикрити власні дії та цілі. Так, наприклад, теорії про переселення євреїв використовувала аргентинська хунта у 1976–1982 роках (див. «План Андінія»). Інколи конспірологічна теорія може виявитися настільки популярною, що вона виходить з-під контролю пропагандистів. Так було, коли антивакцинаторські наративи, які розповсюджували на Заході російські «фабрики тролів», раптово повернулися в Росію під час пандемії ковіду у вигляді місцевих масових відмов від вакцинації «Супутником».

Схоже, це відбулося й тепер, коли «експортні» ідеї про переселення євреїв знову «зрикошетили» та перетворилися на безлад в аеропорту в Махачкалі та інші спроби місцевого населення знайти євреїв, які нібито мали переселятися на Кавказ. Конспірологічні теорії в пропаганді схожі на уявну біологічну зброю — порівняно легка в застосуванні, смертельно небезпечна, швидко розповсюджується, але може заразити тебе самого. І ще невідомо, хто від неї зрештою постраждає більше.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nikolai
22:15 / 08.01.2024
Це все правда що жидо-більшовики при владі Русі з 1917!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду