У Башкортостані заблокували WhatsApp і Telegram

У Башкортостані заблокували WhatsApp і Telegram

20:52,
19 Січня 2024
1552

У Башкортостані заблокували WhatsApp і Telegram

20:52,
19 Січня 2024
1552
У Башкортостані заблокували WhatsApp і Telegram
У Башкортостані заблокували WhatsApp і Telegram
Автори:
Це відбулось на тлі масових протестів, що розгорнулись після вироку башкирському громадському діячеві Фаїлю Алсинову.

Республіканська влада Башкортостану визнала, що в регіоні обмежений доступ до WhatsApp і Telegram. У відповідь на скарги, пов’язані з блокуванням месенджерів під час масових протестів у російській автономній республіці 19 січня, Мінцифри Башкортостану повідомило, що «інцидент поза компетенцією республіканської влади». Відомство висловило жаль у зв’язку з тим, що не може вплинути на ситуацію. Про це повідомили телеграм-канал SotaVision і ряд інших російських пабліків.

До цього про свою непричетність до блокування також заявили пресслужби Telegram та «Білайну». «Це може свідчити про те, що за обмеженням доступу до месенджерів на тлі протестів у республіці стоїть федеральна влада», — роблять висновок у SotaVision.

Жителі Башкортостану стали скаржитися на збої в роботі месенджерів, відколи почалися протести в місті Баймак через процес у справі громадського діяча Фаїля Алсинова, засудженого до чотирьох років колонії загального режиму.

Пресслужба Telegram повідомила «Російській службі ВВС», що компанія не обмежувала доступ до месенджера «в жодних регіонах світу, зокрема в Башкортостані». У ній припустили, що перебої в доступі можуть бути пов'язані з діями місцевих операторів зв'язку. Там також додали, що в компанії зіткнулися з DDoS-атаками на ряд каналів і потоком масових скарг на заклики до насильства, через що деякі канали могли перестати відкриватися. 

Активіст Фаїль Алсинов, якого в Башкортостані (РФ) засудили до чотирьох років колонії за звинуваченням «у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі» та звільнення якого вимагають тисячі протестувальників у республіці, з 2014 року виступав за суверенітет Башкортостану. А 2022 року отримав штраф за те, що виступив проти війни в Україні та мобілізації башкирів.

А через кілька днів після оголошення «часткової мобілізації» в РФ у 2022 році Алсинов назвав те, що відбувається, геноцидом башкирського народу, і написав, що війна РФ з Україною — «не наша війна». Тоді його оштрафували на 10 тис. рублів (близько 4,2 тис. грн) і провели в нього обшук.

16 січня 2024 року Алсинова в РФ внесли до списку екстремістів, а 17 січня засудили до чотирьох років позбавлення волі у справі про «розпалювання ненависті». Під час закритих судових слухань у Башкортостані проходили багатотисячні мітинги на захист активіста. Так, 15 січня до суду приїхало підтримати Алсинова, за різними оцінками, від 1 до 5 тисяч осіб.

У серпні 2023 року Telegram заблокувала влада Іраку. Чиновники країни заявили, що додаток заблоковано «з метою збереження цілісності особистих даних користувачів». Однак згодом Ірак розблокував роботу месенджера. Таке рішення ухвалили після того, як представники компанії відреагували на вимоги органів безпеки країни розкрити організації, що допустили витік даних користувачів. 

Читайте також:

Фото: АрміяInform

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду