Горить-палає і не тоне, або Найсмішніше із творчості російського агітпропу

Горить-палає і не тоне, або Найсмішніше із творчості російського агітпропу

09:30,
6 Березня 2023
3279

Горить-палає і не тоне, або Найсмішніше із творчості російського агітпропу

09:30,
6 Березня 2023
3279
Горить-палає і не тоне, або Найсмішніше із творчості російського агітпропу
Горить-палає і не тоне, або Найсмішніше із творчості російського агітпропу
Розповідаємо про найбезглуздіші фейки російської пропаганди за рік великої війни.

Від початку повномасштабної війни «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і щодня документує російську дезінформацію. За майже рік аналітики й аналітикині спростували понад 1200 фейків, пояснили понад 400 маніпуляцій і стільки ж меседжів російської пропаганди. У цьому матеріалі ми згадуємо найбезглуздіші й найкумедніші з них: від ксенофобського борщу та мобілізованих собак до знищення неіснуючої техніки. 

Усьому є виправдання

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про початок так званої спеціальної воєнної операції, насправді — повномасштабної війни проти України. Тоді ж в інфопросторі почали з’являтися незліченні виправдання цієї події, які Путін, Лукашенко й весь російський агітпроп вигадували протягом року. Серед них фраза спільного авторства Путіна й Лукашенка: «Інакше Україна сама напала б на Росію й Білорусь», яка стала справжнім мемом і переможцем в одній із номінацій хітпараду російської дези, організованого «Детектором медіа». Україна не планувала й не планує нападати на жодну іншу державу, а навпаки — намагається захистити свої землі та людей. Але якщо слова «Лукашенко» й «мем» в одному реченні викликали у вас посмішку й ви згадали фразу «а я зараз покажу…», почитайте цю підбірку мемів.

На другий день повномасштабної війни, поки російські ракети нищили житлові будинки, гинули цивільні, тривала евакуація, пропагандисти розповідали, що Росія не загрожує цивільним українцям. Мовляв, «не вір очам своїм, Україно». 

Українські прикордонники задали російському військовому кораблю цілком конкретний курс, якому той трохи поопирався, але потім таки рушив. Проте російська пропаганда переконувала свою аудиторію, що флагман російського флоту «Москва» не постраждав, а якщо й постраждав, то не затонув, а якщо й затонув — то через шторм. Перед агітпропом постало нелегке завдання — пояснити росіянам, як українці, не маючи флоту, змогли потопити «легендарну» «Москву». І агітпроп його провалив. Як і пояснення втрати ще 17 військових суден.

Головний ворог — Зеленський

Президент України став персональною мішенню для ворожої пропаганди. Агітпроп постійно намагається дискредитувати Володимира Зеленського як на міжнародному рівні, так і в очах українців. 

До прикладу, як у перші дні повномасштабного вторгнення, так і через пів року росіяни поширювали повідомлення, що Володимир Зеленський утік із Києва. За другим разом пропагандисти трохи переписали й «ускладнили» цю історію. Мовляв, після масованої ракетної атаки по всій Україні Зеленського евакуювали до секретного бункера на Заході України, а то й узагалі до кордону з Польщею. Ці вигадки абсолютно безпідставні хоча б тому, що протягом року Володимир Зеленський неодноразово записував відеозвернення на вулиці, поряд із будівлею Офісу президента. Але й ці відеозвернення пропагандисти намагалися дискредитувати. Вони стверджували, що «насправді» Зеленський використовує хромакей — спеціальне тло, яке потім заміняють комп’ютерною графікою. Нібито так президент імітує свою присутність в Україні та поїздки на фронт.

До цієї технології справді вдавалися, але для того, щоб український президент з’являвся у вигляді голограми на кількох великих європейських технологічних конференціях. Нагадаємо, що фізично за кордон президент вперше поїхав лише наприкінці 2022 року до США. І якщо ви не знали, то під час цього візиту він нібито підписав акт про капітуляцію. Російський агітпроп вигадав, що один із високопосадовців США попросив автограф в українського президента, але «насправді» — о, ні! — папірець виявився актом про капітуляцію! Так Володимир Зеленський нібито визнав поразку у війні й тепер мусить скласти свої повноваження. Це, звісно ж, абсурдно й навіть не оригінально. 

За версією пропаганди, Зеленський оголосив капітуляцію ще в березні. Тоді пропагандисти спеціально створили відео за допомогою технології «діпфейк». Погано намальований президент України розповів, як важко керувати державою, та здався Росії. 

«Складнощі» мобілізації

Російська пропаганда ще до початку повномасштабної війни розповідала, що українська армія росіянам не суперниця. Вони справді вважали, що «візьмуть Київ за три дні», але після героїчного спротиву ЗСУ пропагандистам довелося змінити тактику. Тепер росіяни стверджують, що воюють не з українцями, а з добре тренованими західними військовослужбовцями. Та одночасно все ще намагаються висміювати українську армію.

До прикладу, фейкотворці писали, що в Україні мобілізують пенсіонерів. Мовляв, так виглядають українські «потужні резерви» для наступу. Щоб додати правдоподібності цій версії, пропагандисти використовували спотворені цитати з інтерв’ю ексголови Служби зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа.

Згодом пропагандисти почали поширювати фейки про мобілізацію жінок і дітей. Буцімто українська влада мотивувала жінок іти в армію плакатами із заплаканою дитиною й словами: «Мамо, я не хочу бути москалем». Також росіяни писали, що український президент готовий відрядити на фронт абсолютно всіх, навіть ще ненароджених дітей.

Щоби просувати цей фейк, пропагандисти використали спотворену цитату Зеленського та відеозапис, на якому вагітна українка розповідає, що отримала повістку. Цілком очевидно, що вона отримала повістку помилково, адже жінок в Україні мобілізують лише за власним бажанням. Обов’язковим є військовий облік тільки для працівниць медичної сфери. 

Після «мобілізації жінок» в Україні почали мобілізувати собак —  саме такий наголос робили пропагандисти у своїх дописах. Вони стверджували, що власники собак мають поставити їх на військовий облік із 1 лютого 2023 року. Це нібито стосується вівчарок, лабрадорів, боксерів, ротвейлерів і решти «великих, сильних» порід. У разі порушення цієї вимоги на власника собаки начебто очікувало покарання. Дякуємо читачам  «Детектора медіа», які залишили свої коментарі під спростуванням цього фейку. 

«Перемоги» росіян і західна зброя

Пропаганда почала розповідати про «героїчні перемоги» російської армії ще в перші дні війни. 25 лютого 2022 року в соціальних мережах масово поширювали відео й фото нібито російського вторгнення в Україну — атак у прямому ефірі. Відео, яке у фейсбуку переглянули понад 110 тисяч глядачів та опублікували понад 25 тисяч разів, виявилося кадрами відеогри Arma 3. Його вилучили із соцмереж після того, як видання Bloomberg News звернулося до власника Facebook Meta Platforms Inc. по коментар.

Пізніше пропагандисти знову використали кадри з ігор. Цього разу вони вирішили звинуватити Верховну Раду, що та видала кадри з гри за реальні бої. Мовляв, Україна зазнає настільки великої поразки, що влада намагається хоч якось врятувати настрої населення. У дописах пропагандисти опирались на фейковий (імовірно, створений ними ж) телеграм-канал Верховної Ради України.

За версією агітпропу, ще на початку великої війни вони «знищили» всю українську протиповітряну оборону. А в подальших повідомленнях «знищили» її ще двічі. За підсумками трьох місяців повномасштабної війни Генштаб Росії заявив, що їхня армія ліквідувала 186 українських літаків та 129 гвинтокрилів, 1084 БПЛА і 3373 одиниць бронетехніки. Тобто на 30% більше військових літаків та на 25% більше гелікоптерів, ніж до 24 лютого сумарно було в українських Збройних силах. Те ж саме і з підрахунками знищених БПЛА.

До прикладу, росіяни розповідали, що куплений небайдужими литовцями за 5 мільйонів євро турецький безпілотник «Байрактар» вони збили за 3,5 хвилини після його використання. Певно, пропагандисти розчарувалися, дізнавшись, що збили безпілотник, який усе ще перебував у Туреччині. Ймовірно, допомагала збивати литовський безпілотник і російська пропагандистка Ольга Скабєєва, яка в ефірі російського телебачення розповідала про «знищену» росіянами тисячу «байкратарів». Тобто «знищили» навіть партію, виробництво якої ще не почалося.

Не менш «успішно» росіяни боролись і з американськими реактивними системами залпового вогню HIMARS. Спочатку росіяни повідомляли про фейкове знищення двох, а потім ще однієї установки, а також видавали спалену солому за знищені ракети для HIMARS. Пізніше «знищили» ще кілька. Загалом, станом на грудень журналісти нарахували 55 «знищених» росіянами установок HIMARS із 20 поставлених в Україну.

У 2023 році російська пропаганда продовжила традицію «знищення» західної зброї. Черга дійшла до танків. Пропагандисти розповідали, що російські військові під Соледаром знищили перший американський танк М1 «Abrams» із РПГ-18 «Муха». Знову російським військовим вдалося знищити танки там, де їх ніколи не було. Для ілюстрації  «перемоги» використали старе фото, зроблене не в Україні.

Також нещодавно російська пропаганда повідомила про «знищення» на полі бою першого німецького танка «Leopard», якого тоді ще не було в Україні. Замість спростування пропонуємо вам переглянути документальні кадри.

Голуби, гуси, комарі та всі-всі-всі…

Чималий доробок російської пропаганди стосується біологічної зброї та «американських біолабораторій» в Україні. Зокрема, навесні 2022 року пропагандисти розповідали, що США планували використовувати українських птахів і комарів для перенесення хвороб у Росію. Російське Міністерство оборони стверджувало, що має «знахідки», які підтверджують «розробку біологічної зброї» у фінансованих  Пентагоном українських лабораторіях. Згодом цей фейк повторив в ООН постійний представник Росії Василь Небензя. Він розповідав, що російські окупанти нібито виявили в Україні безпілотники, які можуть «розповсюджувати комарів, заражених небезпечними вірусами». 

Розповідь Небензі перегукується зі ще одним фейком роспропаганди, мовляв, США розробили дрон, яким транспортуватимуть «заражених комах». Нібито цей безпілотний літальний апарат може знищувати або виводити з ладу ворожих бійців без ризику для власних військових. За однією з версій, Україна навіть мала використовувати для хімічних атак «Байрактари». Але жодних доказів росіяни не надали.

Також навесні пропагандисти дали нове життя ще одному старому фейку про розповсюдження «заражених туберкульозом листівок», які українські військові начебто розкидали у 2020 році над Слов’яносербським районом Луганської області. Цього разу агітпроп розповідав, що біля школи на Луганщині розкидали «фальшиві рублі», які погіршували самопочуття тих, хто їх підбирав. У місцевій лабораторії начебто перевірили купюри й виявили на них туберкульоз. Українські волонтери справді регулярно розкидали листівки за допомогою дронів. Тексти справді друкували на папері, який нагадував рублеві купюри, щоби швидше привернути увагу місцевих жителів. Але наносили на листівки не бактерії туберкульозу, а привітання до дня Збройних сил України. Автори та організатори цієї акції припускають, що жителі тимчасово окупованих територій могли спробувати розплачуватися цими купюрами в магазинах, тому російська пропаганда придумала спосіб «протидії».

Від зброї біологічної й хімічної пропагандисти перейшли до наступного рівня — ядерної. У перші ж місяці великої війни росіяни почали поширювати фейки, ніби Україна працює над розробкою ядерної зброї та виготовленням «брудної бомби». Цей фейк періодично запускали протягом року в різних варіаціях. Найсмішніша з них — волонтер Сергій Притула та його благодійний фонд збирають донати на закупівлю ядерної зброї.

Нацисти, фашисти та Степан Бандера

Серед основних причин повномасштабного вторгнення російська влада заявляла так звану денацифікацію України. Тож агітпроп усіляко намагався представити «докази» нацизму. Спершу вони стверджували, що український герб — це нацистський символ. Хоча насправді тризуб з’явився задовго до виникнення нацизму — в Київській Русі. Також росіяни хотіли зробити український борщ російською стравою. А коли не вдалося, то вигадали, що привласнення борщу українцями — це «ксенофобія, нацизм і екстремізм у всіх проявах».

За версією агітпропу, українців змалечку виховують нацистами. На підкріплення цього росіяни поширювали фото, де начебто львівські школярі вишикувалися так, щоб зобразити свастику на день народження Гітлера. Насправді на фото не львівські школярі, не Львів, не Україна, не 2022 рік і навіть не свастика. Це фото зроблене в російському місті Пенза (Росія) під час флешмобу, де місцеві школярі та молодь вишикувалися двома цифрами 5 на честь 55-річчя польоту Юрія Гагаріна в космос. Також у соціальних мережах поширювали відео, на якому діти на тлі синьо-жовтого прапора нібито співають «неофіційний гімн Люфтваффе». Насправді ж діти виконували інтерпретацію популярної в Німеччині пісні Sieben Tage lang (Was wollen wir trinken), яка не має жодного стосунку до військово-повітряних сил нацистської Німеччини. Музикознавці вважають, що цю мелодію запозичили з народної пісні Бретані (Son Ar Chistr), яку співали в процесі виготовлення яблучного сидру. 

Численні «докази» нацизму росіяни знайшли в українській армії. До прикладу, пропагандисти розповідали, що форму українських військових значно змінили після 2000-х років. Тепер вона нібито відображає «реінкарнацію нацизму»: ромби на погонах замість радянських зірочок, використання «нацистської» квітки едельвейса в символіці підрозділів, а також штучно зістарена емблема морської піхоти. Також пропаганда розгледіла нацистські символи на ялинкових прикрасах, касці військового, українських бронемашинах і навіть на українських військових нагородах. Ба більше — нібито й у головнокомандувача української армії Валерія Залужного «браслет зі свастикою». Якщо послухати росіян, то вже навіть німці просять українських військових не використовувати нацистську символіку під час навчань у Німеччині. Звісно ж усе це — вигадки агітпропу, а всі «докази» росіян складаються з перекручених фактів, фантазій і штучно створених фото- й відеофейків.

Жодна історія про фейковий нацизм і фашизм в Україні не буде повною без згадок про голову Організації українських націоналістів Степана Бандеру. Наприклад, пропагандисти розповідали, що Православна церква України зарахувала Бандеру до святих. Чи що нібито спеціально для Києво-Печерської лаври створили ікону Бандери. Пропагандисти стверджували, що в її центрі розташований герб України, а у верхніх кутах — герби батальйону «Азов». До речі, чеченський лідер Рамзан Кадиров навесні 2022 року призначав винагороду 250 мільйонів рублів за голову «головного ворога» Степана Бандери. 

І ще трохи про нацизм

Також російська пропаганда всіляко намагалася розповісти світу й українцям про нацизм Володимира Зеленського. У соціальних мережах поширювали фото нібито з  новою книгою Зеленського в прозорій обгортці, яка стилістично нагадувала книжку Адольфа Гітлера «Mein Kampf». Росіяни стверджували, що книжка Зеленського нібито має таку ж назву, лише українською — «Моя боротьба». Підробку видала цифрова перевірка зображення та шрифти, притаманні російській церковній літературі. Також пропагандисти стверджували, що Зеленський під час візиту до США передав Конгресу прапор України «з рунами СС». А під час зустрічі з лідерами Франції та Німеччини український лідер «не втримався» і «обережно зіганув» біля німецького прапора. 

За версією агітпропу, звичайні українці також не відстають від президента й використовують нацистські вітання. Зокрема, для весільних фото. Весільну світлину на тлі пам’ятника із синьо-жовтим прапором, на якій наречені та гості підняли руки в жесті, що нібито схожий на вітання нацистів, поширювали на іноземну авдиторію соціальних мереж. Проте, як виявилося, прапор насправді не український, а фото було зроблене в Росії, в Новокузнецьку.

Українці, за версією агітпропу, нібито не цураються нацистських вітань і на публічних заходах. Зокрема, пропагандисти писали, що лідер гурту Kalush Orchestra Олег Псюк «зігував», щоби привітати глядачів «Євробачення». Насправді в соціальних мережах поширювали маніпулятивний скриншот: з інших ракурсів і на відео видно, що Олег Псюк просто махає рукою.

Російська пропаганда також звинувачувала в нацизмі українських біженців, які вимушено виїхали з України, рятуючись від війни. Вони нібито створили на полі в передмісті Бранденбурга величезну свастику, «віддячуючи» за гостинність. Насправді ж у створенні забороненого символу поліція підозрює місцевого жителя, який, за повідомленнями сусідів, неодноразово вивішував у вікні свого будинку прапор Рейху. Жодної інформації, що до створення сватики причетні українці, в німецьких правоохоронців немає. 

Також пропагандисти розповідали, що українські «біженці-нацисти» полюбляють хизуватися своїми татуюваннями. У соцмережах поширювали фотографії нібито двох українців із нацистською символікою в Рієці (Хорватія). У деяких дописах ішлося, що такі фото виправдовують російське вторгнення в Україну. Насправді чоловіки виявились угорцями, ба більше — представниками угорської неонацистської організації «Blood and Honour Hungaria». 

Сподіваємося, ви посміялись, пригадуючи ці фейки. Сміятися з ворога корисно, бо смішне — не таке страшне. Разом із тим, у цьому й ховається найбільша небезпека безглуздих фейків: вони розсіюють нашу увагу, зменшують пильність, а отже знижують спротив російській пропаганді. Бачачи фейки про мобілізацію собак чи ненароджених дітей, люди починають думати, що російська пропаганда — примітивна, вони можуть одразу її ідентифікувати та не піддатися впливу. Однак не вся російська дезінформація така. 

Ворожий агітпроп регулярно поширює свої меседжі й наративи не лише в українському інфополі, але й у десятках інших країн. Дослідження «Детектора медіа» показують, що російська пропаганда динамічна та її меседжі змінюються залежно від обставин. Хоча завжди зберігають спрямованість: дискредитація України, її боротьби тощо. Такі меседжі глибоко проникають у медіа і їх не завжди можна одразу ідентифікувати як російські. Наприклад, коли йдеться про меседж, що в Україні немає війни, адже ми її так і не оголосили.   

Пояснення таких не лише кумедних, але й складних дезінформаційних кейсів регулярно з’являються у «Хроніці  дезінформації» від «Детектора медіа». 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду