Путін працює на Медведчука, телеканали Медведчука — на Путіна. Огляд проникнення російської пропаганди в українські медіа в червні 2019 року

Путін працює на Медведчука, телеканали Медведчука — на Путіна. Огляд проникнення російської пропаганди в українські медіа в червні 2019 року

14:17,
2 Серпня 2019
4444

Путін працює на Медведчука, телеканали Медведчука — на Путіна. Огляд проникнення російської пропаганди в українські медіа в червні 2019 року

14:17,
2 Серпня 2019
4444
Путін працює на Медведчука, телеканали Медведчука — на Путіна. Огляд проникнення російської пропаганди в українські медіа в червні 2019 року
Путін працює на Медведчука, телеканали Медведчука — на Путіна. Огляд проникнення російської пропаганди в українські медіа в червні 2019 року
Російська влада активно включилася в парламентську виборчу кампанію в Україні, намагаючись нав’язати свій порядок денний та перетворити її на вибір між «хорошою» та «поганою» політикою стосовно Росії та окупованого Донбасу.

У червні Кремль продовжив втілювати політичну лінію стосовно нового керівництва України. З одного боку, Зеленського в різний спосіб критикували та принижували, підкреслюючи його недосвідченість та брак професіоналізму. З іншого — не пропускали жодної нагоди, щоби показати, як саме і що саме він має робити, щоби стати «успішним» президентом. Окремою важливою лінією російської пропаганди стало порівняння Зеленського та Порошенка та звинувачення нового президента в тому, що він продовжує «шкідливу» та «програшну» політику свого попередника.

Як і в червні 2014-го, Володимир Путін не втомлювався підкреслювати, що його українському колезі ще варто розібратися із своїми обов’язками і зрозуміти «правильні» цілі. Утім, на відміну від ситуації п’ятирічної давності, Путін частіше висловлювався з «українського питання» навіть тоді, коли особливого приводу для цього й не було.

Таку особисту зацікавленість російського лідера в українських справах, на нашу думку, можна пояснити тим, що нині стояло завдання у стислі строки зробити все можливе, щоб допомогти його єдиному союзнику — Віктору Медведчуку та його «Опозиційній платформі — За життя» на дострокових виборах до Верховної Ради.

Оскільки головною «фішкою» Медведчука була його роль у так званому Мінському переговорному процесі із сепаратистами, російське керівництво раптом «забуло» про всі інші питання українсько-російських відносин і навіть припинило згадувати про «Кримнаш» заради того, щоб зосередити зусилля на просуванні «мирного плану для Донбасу». Ба більше, перші особи РФ активно коментували будь-які рішення Медведчука чи рішення, які стосувалися Медведчука.

У червні також було досить прикладів, коли російські ЗМІ цитували виступи Віктора Медведчука в ефірі українських телеканалів, які належать чи контролюються людьми, залежними від самого Медведчука. Оперативність цитування Медведчука зайвий раз свідчить про те, що перед російськими ЗМІ поставлене завдання постійного й ретельного медіасупроводу цього персонажа української політики.

Як ми неодноразово писали протягом 20142019 років, російські ЗМІ цитують українських політиків лише тоді, коли це цілком відповідає завданням російської пропаганди. Таким чином, можна стверджувати: слова Віктора Медведчука на лояльних телеканалах, що за змістом повторюють тези російської пропаганди, — це своєрідна плата за прихильність та захист Кремля. На їхньому тлі навіть відверто проросійські сайти «Страна» та «Вести» виглядають більш-менш збалансованими.

Нижче наводимо основні меседжі російських ЗМІ стосовно України в червні, а також сюжети та статті в українських ЗМІ, які транслювали їх в Україні:

  • Україна чинить необачно, коли перериває налагоджені комунікації між двома країнами (прем’єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв прокоментував виключення Медведчука новим президентом України з числа перемовників з РФ, 01.06.2019, «Вести», ТАСС, «Российская газета», «Известия»).

«Страна»: «"Пока мы ничего нового не видим". Медведев заявил, что у него нет иллюзий по возобновлению Киевом отношений с Россией»

ТК NewsONE, 04.06.2019, 19:00

«Вадим Яровшенко, ведучий:Кремлю немає з ким контактувати, після того як Віктор Медведчук вийшов із переговорів про Донбас, про це повідомляють масмедіа США так кориспондент Американського суспільного радіо Лук'ян Тім у своєму Твітері зазначив, я цитую: Кремль шкодує що Віктор Медведчук більше не представлятиме Україну у переговорах із Росією, і тепер там не знають з ким і контактувати. Нагадаю що раніше про вихід голови Політради партії Опозиційна Платформа за Життя з переговорного процесу висловився прессекретар президента Росії Дмитро Пісков, за його словами Медведчук зарекомендував себе як ефективний перемовник який використовував свої контакти у Києві та Москві за для просування ситуації в гуманітарній сфері, водночас сам Медведчук заявив що не бачить сенсу представляти інтереси команди Нового президента Зеленського, адже не поділяє його позицій що до відносин між Росією та Україною».

  • РФ чекає від Зеленського повного виконання Мінських домовленостей (спікер Держдуми В’ячеслав Володін, 07.06.2019, «Россия 1», «Российская газета»).

«Страна»: «Какой план у Зеленского. С чем Кучма поедет на переговоры в Минск»

«Экс-спикер МИД Олег Волошин: У Кремля — известная позиция, которая становится даже жестче, потому что там уже устали ждать наших шагов навстречу. Ничего ситуацию не изменит, кроме выполнения политической части минских соглашений. Избрание Зеленского ничего не поменяло в этом плане. Помните, была идея с миротворцами? Она фактически умерла. О ней никто не говорит. Я не понимаю, почему Кучма согласился вернуться. Мы можем предполагать, что как только пройдут парламентские выборы, Зеленский скажет-де, я обещал добиться мира и я буду делать все, чтобы воплотить минские соглашения. Возможно, Коломойский предложил Кучме: если ты восстановишь контакт с Москвой, мы все сделаем через пару месяцев. Однако если новая администрация президента продолжит политику старой, то результат будет такой же, как у Порошенко. Нужно просчитывать последствия своих действий. Если господин Зеленский считает, что встреча с генсеком НАТО Столтенбергом поспособствует миру на Донбассе, он глубоко ошибается»;

  • Україна перекладає на Росію відповідальність за наслідки авантюрної політики після державного перевороту в 2014 р. (коментар МЗС РФ з приводу звернення України у міжнародний суд із позовом про порушення прав людини в окупованому Криму, 08.06.2019, Российская газета).

«112», 07.06.2019, 15:00

«Кор.: Україна просить суд зобов'язати Росію припинити фінансувати тероризм, а саме: передавати кошти так званим ДНР, ЛНР та харківським партизанам. Також закликає компенсувати моральну та матеріальну шкоду і відновити права Меджлісу в анексованому Криму та забезпечити на півострові право на освіту українською мовою. Росія, своєю чергою, не відкидає того, що дійсно фінансує так звані самопроголошені республіки, але терористами їх не вважають.

Самюель Вордсворт, представник Росії в Міжнародному суді ООН: Фінансування тероризму означає, що група, яку фінансують, має бути визнана, як терористична, а ЛНР і ДНР ніхто не визнавав терористичними угруповуваннями, крім України.

Кор.: Російська сторона в суді із пресою не спілкується. Ще раніше на сайті Міністерства закордонних справ Федерації опублікували заяву, мовляв, на Донбасі внутрішній військовий конфлікт і його Міжнародний суд ООН не має повноважень розглядати, а своїм позовом Київ начебто намагається визнати анексію Криму законною. Ба більше, Україна до суду не намагалася врегулювати конфлікт.

Міністерство закордонних справ Російської Федерації: Розв'язану Києвом громадянську війну на Донбасі не регулює Міжнародна конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму, а претензії Києва про нібито повернення Криму до складу Росії не можуть бути пред'явлені на підставі Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Україна не намагалася сумлінно вирішити розбіжності, що виникли з Росією, шляхом переговорів чи арбітражу».

  • Зеленський має припинити називати Росію агресором та розпочати працювати з людьми, які мають знання і досвід для вирішення проблем (Володимир Путін, «Первый канал», 09.06.2019).

ТК NewsONE, 16.06.2019, 21:01

«В'ячеслав Піховшек, ведучий: Я думаю ви бачили те, що і Медведчук ставиться до Зеленського з повагою. Каже, що він зможе знайти людей, може працювати. Але, от раніше ми могли говорити тільки про слова Зеленського. Різні були слова. З моєї точки зору невдалі, але це з моєї точки зору, але минулого четверга, як ви пам'ятаєте Віктор Медведчук і Юрій Бойко працювали в Санкт-Петербурзі, де отримали підтвердження позиції — "Газпром" Росії про принципову можливість зниження на 25 % для кінцевого споживача ціни на газ. І от цього тижня партія "Опозиційна платформа — За життя" робить заяву, де сказано — система абсолютного проізволу, тобто свавілля, з умовних кримінальних справ і політичних репресій, яка активно використовувалась попередньою злочинною владою, не тільки не зруйновано в зв'язку з приходом до влади президента Зеленського, а й активно ним використовується. Доказ — зіграна комбінація президента України, Генпрокуратури і Служби безпеки України, заява Юлії Мендель нас дивує, що прокурор ніяк не відреагував про те, що українські парламентар Бойко, а також український громадянин Медведчук їздили вже двічі в країну агресора, каже прес-секретар Зеленського».

ТК NewsONE, 16.06.2019, 17:15

«Євген Балицький, народний депутат: Я хотел бы обратиться к представителям "Слуге народу", будьте немножко новее. Если поехал Бойко, если Медведчук что-то делает, если есть инициатива — поддержите ее, возглавьте ее, помогите. Но не пытайтесь сразу сопротивляться. Понимаете, вопрос не в том, что рейтинги у тех вырастут — у тех упадут, да, это есть. Это всегда было. И сегодня говорили про проплаченные списки — это все есть в нашей жизни, к сожалению. Но в данном случае в вас вера, потому что вы новые, мы хотим, чтобы у вас получилось. Если кто-то, а это не последние люди, Бойко, Медведчук — это совсем не последние люди, и в этой отрасли, и в понимании России, и в понимании переговорного процесса. Ну, получается — поддержите. Только хорошо будет всем, не жалейте свой рейтинг».

  • Віктор Медведчук і Юрій Бойко домовилися з «Газпромом» про можливу знижку в ціні на газ на 25 % у разі укладення прямої угоди («Первый канал», 09.06.2019).

«Страна»: «В России готовы сохранить транзит через Украину и на четверть снизить цену на газ».

«Страна»: «После встречи с Бойко и Медведчуком Миллер заявил, что "Газпром" готов предоставить Украине скидку в 25% на газ».

«Страна»: «Выборы и скидка на газ. Что означает новая поездка Бойко и Медведчука в Россию».

ТК NewsONE, 07.06.2019, 19:04

«Вадим Ярошенко, ведучий: Другий раунд переговорів із російським "Газпромом" і керівництвом Російської Федерації провели представники "Опозиційної платформи — За життя". Перемовини відбулися в межах міжнародного економічного форуму, який стартував у Санкт-Петербурзі. Йдеться насамперед про пряме постачання російського газу в Україну, а також транзит блакитного палива територією України.

За словами голови політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктора Медведчука, нині тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні явно завищені і є непосильними для більшості громадян. А в основі цих космічних тарифів — саме ціна на газ.

Контракт же на пряме постачання російського газу в Україну дасть змогу знизити ціни для населення до 4 тисяч гривень.

Віктор Медведчук, голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя": Мы считаем, что отстаивая, защищая интересы наших граждан Украины, мы должны идти непосредственно по пути того, чтобы снизить стоимость на газ, договорится с Российской Федерацией о прямых поставках, решить проблему транзита. А это действительно проблема, потому что с 1-го января 2020 года — это время "Ч", когда прекратятся поставки газа в соответствии с транзитом в Европу, так как транзитный договор не продлен. И как вы лучше меня знаете, никто даже не ведет переговоры сегодня с украинской власти».

ТК NewsONE, 25.06.2019, 19:08

«Вадим Ярошенко, ведучий: Росія скасувала санкції до транзиту українських вантажів, про це заявив голова політради партії "Опозиційна платформа "За життя" Віктор Медведчук. Відповідні зміни до норм наказу напередодні вніс президент Росії Володимир Путін, каже політик. Результатом відновлення транзиту стане активізація міжнародних автомобільних і залізничних перевезень з України, розвиток вантажних перевезень до третіх країн, загальна активізація виробництва і створення тисяч робочих місць усередині країни, зазначає Медведчук. Зокрема, політик нагадує, що питання скасування економічних санкцій було предметом обговорення під час зустрічі його та Юрія Бойка з головою уряду Росії Дмитром Медведєвим і головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером у Москві 22 березня. Тоді крім зниження ціни на газ і створення газотранспортного консорціуму обговорювалася тема відновлення взаємовигідних економічних відносин».

«Страна»: «В "Оппозиционной платформе" заявили, что отмена запрета на транзит украинских товаров через Россию произошла после встречи Бойко и Медведчука с Медведевым».

  • Москва чекає від Києва чіткий сигнал про виконання Мінських домовленостей (помічник президента РФ Юрій Ушаков, 10.06.2019, «Российская газета»).

«Страна»: «"Вот за эту гору будем выходить". Означает ли отвод войск на Донбассе начало мирного процесса».

  • Консенсус щодо припинення війни на Донбасі був досягнутий ще в 2014 році. Європа повинна припинити «покривати» Україну, якщо хоче досягти миру (міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров 11.06.2019, РІА «Новости», «Российская газета»).
  • Українці та росіяни — це дві частини єдиного народу, і Зеленський має це прийняти, щоб нормалізувати відносини (Володимир Путін, 13.06.2019, інтерв’ю ТРК «Мир»).

«Страна»: «Медведчук рассказал, как не согласился с Путиным в оценке Зеленского».

  • Віктор Медведчук «близько до серця» сприймає питання звільнення усіх українських в’язнів та українських моряків (Володимир Путін, пряма лінія, 20.06.2019, провідні російські телеканали).

ТК NewsONE, 21.06.2019 18:07

«Вадим Ярошенко, ведучий: Під час прямої лінії Президент Російської Федерації Владимир Путин зробив низку заяв щодо України. Зокрема підтвердив, що Віктор Медведчук за власною ініціативою і далі займається питанням звільнення осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі в Російській Федерації.

Володимир Путін, Президент Російської Федерації: Віктор Володимирович усе це близько до серця бере,всі ці проблеми. Ці питання ніколи не зникають із нашого поля зору. Особливо це стосується проблем людей, які опинилися у місцях позбавлення волі або ж якихось подібних місцях, не кращих, ніж в'язниця. Віктор Володимирович Медведчук цим займався — і на прохання, і самостійно. Нещодавно був і порушував питання про звільнення українських моряків і ще низки конкретних осіб, які засуджені й перебувають у місцях позбавлення волі у Російській Федерації».

ТК «Інтер», 25.06.2019 20:03, 24.06.2019 20:07, 23.06.2019 20:01

«Усі українські моряки досі перебувають у полоні, попри тривалі перемови і звернення міжнародної спільноти до влади Федерації. Однак, переговорний процес — таки відбувається. Завдяки зусиллям голови політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктора Медведчука. Це офіційно підтверджує й російська сторона. Зусилля Медведчука в переговорах про долю моряків підтвердив президент Росії Володимир Путін.

Володимир Путін, президент Росії: Действительно Виктор Владимирович очень близко к серду все принимает. Совсем недавно он был тоже и ставил вопрос об освобождении украинских моряков, задержанных в ходе инцидента недалеко от Керченского пролива. Ставил вопрос об освобождении ряда конкретных лиц которые находятся в местах лешения свободы РФ. Вопросы подобного рода должны решаться в комплексе, мы прежде чем решать эти вопросы должны подумать как будет решена судьба тех людей, которые для нас небезразличны, в том числе граждан РФ находящихся в аналогичной ситуации на Украине».

«Страна»: «"Он близко к сердцу воспринимает проблемы". Путин прокомментировал выход Медведчука из Минских переговоров».

  • Зеленський має проявити політичну волю і вступити у прямі переговори із представниками ОРДЛО, припинити обстріли та зняти економічну блокаду (Володимир Путін, пряма лінія, 20.06.2019, провідні російські телеканали).

«Страна»: «"Чем больше метаний у Зеленского, тем больше роль Медведчука". Что означает возврат пленных для мирного процесса на Донбассе и выборов в Украине»; «Международные тезисы и интересные вопросы на прямой линии Путина»; «Все заявления по Украине, которые прозвучали на прямой линии Владимира Путина».

«Вести»: «Что сказал Путин во время прямой линии — главные цитаты».

  • Жодних доказів про те, що Росія причетна до знищення пасажирського Боїнга над Донбасом, — немає (Володимир Путін, «Первый канал», 20.06.2019).
  • Нова українська влада визнала, що в Керченській протоці була провокація, влаштована Порошенком (Володимир Путін під час прес-конференції за підсумками саміту великої двадцятки в Осаці, 29.06.2019, провідні російські медіа).

«Вести»: «"Безобразие". Путин ответил Зеленскому на требование вернуть моряков в Украину».

  • Звільнення чотирьох українців з ОРДЛО за посередництва Медведчука — хороший приклад для наслідування і напрямку роботи для нового керівництва України (Володимир Путін під час прес-конференції за підсумками саміту великої двадцятки в Осаці, 29.06.2019, провідні російські медіа).

ТК «Інтер», 28.06.2019, 20:01; 27.06.2019, 20:01

«Кор.: Із полону повертаються троє військовиків і 1 цивільний. Старшина Максим Горяїнов, боєць ЗСУ Дмитро Великий, сержант Яків Веремейчик та Едуард Міхеєв. Перше звільнення за останні півтора року. Це сталося після переговорів у Мінську — між головою політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктором Медведчуком і представниками так званих ЛНР і ДНР.

Віктор Медведчук, голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя": Это должно послужить серозным сигналом для сегодняшней украинской власти, что обмен всех установленных на всех установленных он должен был произойти. Должен иметь место, потому что это во-первых, требование Минских соглашений, а во вторых речь идет о судьбах людей, о их родственниках, о возможности их возвращения домой. Минские соглашения действительно должны быть выполнены».

Офіційна риторика Кремля підкріплювалася активізацією теми конфлікту на Донбасі в російських медіа. Проте ми не знайшли підтвердження того, що ці тези ретранслювалися українськими ЗМІ. Отже, попри значну активізацію проросійського політичного та інформаційного лобі, його представники намагаються уникати відвертого повторення тез російської пропаганди про війну на Донбасі. Далі ми будемо відстежувати, як швидко вони спробують подолати цей бар’єр.

  • Українські військові обстрілюють мирне житло у Ясинуватому («Комсомольская правда», 06.06.2019).
  • Жириновський: видача мешканцям ОРДЛО паспортів РФ прискорить включення цих територій до складу РФ («Комсомольская правда», 07.06.2019).
  • Пушилін: Українські військові обстрілюють мирне житло у Горлівці («Комсомольская правда», 07.06.2019).
  • Мешканці ОРДЛО масово подають документи на російське громадянство («Комсомольская правда», 14.06.2019).
  • Українські військові обстрілюють мирне житло у підконтрольній Мар’їнці («Комсомольская правда», 14.06.2019).
  • Українські військові обстрілюють мирні квартали Донецька («Комсомольская правда», 19.06.2019).
  • Українські військові в зоні конфлікту розікрали американські тепловізори та замінили їх на дешеві китайські аналоги («Комсомольская правда», 19.06.2019).

Насамкінець до уваги читачів представимо особливий випадок перетікання російської пропаганди для суто внутрішнього використання в український медіапростір. Ідеться про інцидент зі знесенням пам’ятника радянському маршалу Георгію Жукову в Харкові. Російські ЗМІ використали це як привід показати «залежність» і «страх» Зеленського перед націонал-радикалами так само, як раніше говорили про «страх» Порошенка перед «неонацистами».

Варто зауважити, що постать «маршала перемоги» Жукова, попри неоднозначність його військових досягнень, російський режим сакралізував у пропагандистських цілях. І події в Харкові — це лише привід надати цій постаті певних «мученицьких» рис, хай як дивно це звучить стосовно давно померлої людини, переконати росіян у «загрозах» офіційній версії історичної пам’яті про Другу світову війну.

Проте в Україні знайшлися послідовники російських пропагандистів, які й собі вирішили, не докладаючи зайвих зусиль, скористатися напрацюваннями колег. Зокрема, на «Інтері» практично дослівно відтворили меседж Міністерства оборони РФ:

«Первый канал», 03.06.2019 22:51

«Радикалы и неонацисты в этой ситуации прибегли к опробованной технологии — уличному противостоянию, благодаря которому пять лет назад, в условиях фактического безвластия, смогли запугать своих оппонентов. В этот раз их целью стал памятник маршалу Жукову в Харькове. Робкие попытки полицейских остановить бесчинства встретили камнями и слезоточивым газом. Сбросив бюст с постамента, неонацисты пропели свой гимн — "батька Бандера придет, порядок наведет, москалей — на ножи, на ножи…"

Происходившее в Харькове от лица российского МИД прокомментировала Мария Захарова: ""Осудить нельзя промолчать" — новая власть Украины должна будет теперь продемонстрировать, как она расставит знаки препинания в таком предложении".

От Министерства обороны — Игорь Конашенков: "Остервенелая попытка кучки неонацистов заставить украинцев забыть об их заслуженном статусе народа-победителя во Второй мировой войне обречена на провал. Но от того и путь к финалу у них не менее предсказуем. От факельных шествий с разрушением памятников до разгрома и мирового проклятия".

На западной Украине, между тем, продолжают линию на увековечивание нацистских коллаборационистов. В Ивано-Франковске напротив лицея установили памятник гауптштурмбанфюреру СС Роману Шухевичу. Неонацисты ведут себя самоуверенно, как привыкли за последние пять лет».

ТК NewsONE, 03.06.2019, 19:07

«Ведучий: Знищення пам'ятника Жукову у Харкові направлене проти загальної для українців і росіян історії та пам'яті великої перемоги. Про це заявив голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктор Медведчук. Я цитую: як і при Порошенкові, націонал-радикали безкарні, а інтереси жителів південного сходу приносяться владою в жертву терору та вандалізму націоналістів — кінець цитати, написав Віктор Медведчук у твіттері...Саме "Опозиційна платформа — За життя" напередодні звернулася до нового керівництва країни з вимогою негайно і в рамках закону врегулювати і відреагувати на харківські події».

«Інтер», 05.06.2019

«Ірина Юсупова, ведуча: У Харкові правоохоронці розпочали дві кримінальні провадження через події, що відбувалися в місті минулої неділі. Радикали, нагадаю, повалили пам'ятник маршалу Жукову і намагалися його розтрощити. І цей випадок не поодинокий. Україна перетворюється на державу де знищують пам'ять…

Кор.: Знищення історичної пам'яті тенденція останніх років. Кілька місяців тому у Львові знесли стелу біля монументу Слави. У січні цього року у Києві біля військового ліцею демонтували пам'ятник полководцю Олександру Суворову. Торік у Сумах на алеї Слави зловмисники поглумилися над фотографіями героїв війни. У Тернополі розмалювали пам'ятник жертвам Голокосту. Загалом по всій країні вандали пошкодили десятки монументів. Забруднили фарбою, залили бетоном, потрощили молотами. Здебільшого зловмисники діють серед білого дня, не ховаючи своїх обличь, але все одно залишаються непокараними».

«Первый канал», 03.06.2019 18:34

«Оппозиционные депутаты Верховной рады сегодня призвали Владимира Зеленского дать политическую оценку действиям националистов, которые разрушили памятник Георгию Жукову в Харькове. Бюст маршала Победы радикалы свалили с постамента среди бела дня. Накинули веревку и под радостные крики — опрокинули на землю».

«Інтер», 02.06.2019, 20:10

«Катерина Лосенко, ведуча: Покарати ініціаторів знесення пам'ятника маршалу Георгію Жукову вимагають в "Опозиційній платформа — За життя". Звернення до правоохоронців та влади розмістили на сторінці політсили у фейсбук. Сьогоднішню подію у Харкові розцінюють як акт вандалізму. У політсили також заявили про готовність відновити зруйнований монумент за рахунок партійного бюджету».

***

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа»

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду