Фейк: Напис «Stay safe» у Viber означає, що акаунт зламала Росія

Фейк: Напис «Stay safe» у Viber означає, що акаунт зламала Росія

13:43,
27 Лютого 2022
126937

Фейк: Напис «Stay safe» у Viber означає, що акаунт зламала Росія

13:43,
27 Лютого 2022
126937
Фейк: Напис «Stay safe» у Viber означає, що акаунт зламала Росія
Фейк: Напис «Stay safe» у Viber означає, що акаунт зламала Росія
Автори:
Насправді маркування «Stay safe» нагадує користувачам, що треба стежити за своїм зв’язком та безпечною передачею інформації.

У соціальних мережах поширюють дезінформацію, що маркування «Stay safe» у месенджері Viber означає нібито те, що Росія зламала обліковий запис. Про це пише StopFake. 

Переважно у вайбер-чатах пишуть, що напис «Stay safe» свідчить, що «вайбер вже прослуховують і читають окупанти».

Насправді маркування «Stay safe» з’явилося у смартфонах (переважно на Android), воно нагадує користувачам, що треба стежити за своїм зв’язком та безпечною передачею інформації. «Подібний напис не пов’язаний з тим, що ваш телефон прослуховується ворогом. Навіть якщо уявити, що з вашого смартфона відбувається виток даних, ніхто би при цьому не маркував інтерфейс Viber спеціальною фразою "Stay safe"», — йдеться в повідомленні.

Крім того, Viber ще 24 лютого заявив, що уважно стежить за ситуацією в Україні — разом з іншими соцмережами компанія спонукає українських користувачів додати запобіжні заходи під час війни:

  • відключити геолокацію для даних (а не на самому смартфоні), що розміщуються в інтернеті, в соцмережах чи в публічних чатах;
  • користуватися зашифрованими чатами в укритті;
  • перевіряти налаштування своїх додатків (для Viber тут);
  • обережно вести трансляції та публікувати фото- та відео контент у соцмережах;
  • не вестися на анонімні публікації, встановити достовірність яких неможливо.

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології серед дорослого населення (старше 18 років) України найпопулярнішими засобами для комунікацій є мобільні застосунки Viber, Facebook Messenger та Telegram. Найбільш популярним месенджером є Viber, яким користується 73,6% опитаних; Facebook Messenger – 42,7%; Telegram — 31,6% респондентів; WhatsApp — 25,3%. Рейтинг Kantar також свідчить, що Viber — найпопулярніший месенджер серед українців. Дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, проведеного на замовлення «Детектора медіа», показало, що 56% українців називають соціальну мережу Facebook серед тих, якими користуються для отримання інформації. 25% назвали Instagram. 24% — месенджер Viber. А ось месенджер Telegram значно поступився аудиторією вайберу — його назвали 13% респондентів.

«Детектор медіа» інформує про перебіг російського наступу на Україну та запустив хроніку російської дезінформації.

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. Українців закликають не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ. Водночас компанія Reface просить українців надсилати їм супутникові знімки або ж контакти людей, які мають до них доступ, щоби на основі світлин розробити алгоритм, який зможе швидко виявляти місця розташування ворожих військ.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду