Фейк: Viber стане платним

Фейк: Viber стане платним

13:08,
24 Травня 2022
8866

Фейк: Viber стане платним

13:08,
24 Травня 2022
8866
Фейк: Viber стане платним
Фейк: Viber стане платним
Автори:
Це давній фейк, який почали поширювати щонайменше з 2018 року.

В Україні знову почали поширювати давній фейк про те, що месенджер Viber нібито стане платним «уже наступної суботи».

Цей фейк з'явився в інтернеті щонайменше з 2018 року. Його поширюють самі користувачі, роблячи розсилку між своїми контактами.

У фейковому повідомленні про те, що Viber незабаром стане платним, пишуть, що цю інформацію треба «переслати своїм 10 друзям, щоб він залишився безкоштовним».

Проєкт «По той бік новин» ще в січні 2021 року спростував цей фейк та нагадав, що обмін повідомленнями у месенджерах Viber, Facebook Messenger та WhatsApp є безкоштовним. «Інформація, яку вам надіслали, є фейковою. Щоб перевірити і самостійно переконатися у цьому, достатньо зайти на офіційний сайт потрібного месенджера і переглянути “новини” або “блог”. Але для того, щоб зрозуміти, що інформація фейкова, достатньо уважно прочитати повідомлення», — розповіли фактчекери.

Вони звернули увагу, що у подібних повідомленнях не вказують дати, коли месенджер нібито має стати платним. Відсутність конкретної дати вказує на неправдивість або маніпулятивність власне повідомлення.

Окрім цього, фактчекери нагадали, що логотип Viber або іншого месенджера не може стати синім. «Синім може стати значок пташки-прапорця ("галочки") біля назви каналу. Так-так, у вайбері є офіційні канали і, якщо біля назви є синій значок, то канали верифіковані. Тобто справжні. Це правило жодним чином не стосується простих користувачів. Далі згадують якийсь документ. Що це за документ, де з ним можна ознайомитися, як він правильно називається? Немає нічого. Проте така апеляція до офіційного джерела створює ефект довіри. І знову ж таки: опубліковано сьогодні», — пояснили експерти проєкту «По той бік новин».

Нагадаємо, у лютому 2022 року в соціальних мережах поширювали дезінформацію про те, що маркування «Stay safe» у месенджері Viber нібито означає, що Росія зламала обліковий запис. Переважно у вайбер-чатах писали, що напис «Stay safe» свідчить, що «вайбер вже прослуховують і читають окупанти». Насправді маркування «Stay safe» нагадує користувачам, що треба стежити за своїм зв’язком та безпечною передачею інформації.

Фото: Viber / Facebook

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду