П’ятдесят тисяч вантажівок проти карантину. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 січня — 6 лютого 2022 року

П’ятдесят тисяч вантажівок проти карантину. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 січня — 6 лютого 2022 року

09:17,
15 Лютого 2022
3069

П’ятдесят тисяч вантажівок проти карантину. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 січня — 6 лютого 2022 року

09:17,
15 Лютого 2022
3069
П’ятдесят тисяч вантажівок проти карантину. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 січня — 6 лютого 2022 року
П’ятдесят тисяч вантажівок проти карантину. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 січня — 6 лютого 2022 року
В Україні від коронавірусної хвороби померло вже сто тисяч людей (справжніх), а в Канаді проти карантину вийшли два мільйони протестувальників (вигаданих).

Що нового за 31 січня — 6 лютого 2022 року:

  • станом на 31 січня в Україні діагностовано 4 мільйони 64 тисячі 495 хворих на коронавірусну хворобу. 100 тисяч 203 людини померли;
  • від початку кампанії вакцинації щеплено 15 мільйонів 324 тисячі 673 людини першою дозою та 14 мільйонів 619 тисяч 487 людей другою дозою. Додаткову дозу отримали 16 тисяч 695 людей, бустерну — 339 тисяч 726 людей. Загалом зробили 30 мільйонів 300 тисяч 581 щеплення;
  • Єврокомісія запропонувала продовжити дію ковід-сертифікатів до 30 червня 2023 року;
  • Україна отримала партію препарату «молнуправір», який лікує коронавірус;
  • національний план вакцинації передбачає, що до кінця 2022 року в регіонах вакцинують 70% дорослих;
  • за рік Україна використала на боротьбу проти коронавірусної епідемії понад 46 мільярдів гривень;
  • в Австрії почав діяти закон про обов’язкову вакцинацію від коронавірусу;
  • станом на 7 лютого в Україні діагностували 4 мільйони 307 тисяч 437 хворих на коронавірусну хворобу. 101 тисяча 392 людини померли;
  • від початку кампанії вакцинації щеплено 15 мільйонів 458 тисяч 480 людей першою дозою та 14 мільйонів 780 тисяч 566 людей другою дозою. Додаткову дозу отримали 20 тисяч 332 людини, бустерну — 459 тисяч 230 людей. Загалом зробили 30 мільйонів 718 тисяч 608 щеплень.

Згадок про коронавірусну хворобу в теленовинах побільшало. Згадували про епідемію і в токшоу «Свобода слова» на ICTV, але краще б мовчали: секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що пандемія коронавірусної хвороби є «біологічною світовою війною». У відповідь на питання ведучого він підтвердив, що вважає коронавірус штучно створеним, але поки що не знає, хто може стояти за пандемією. Данілов наголосив, що це його особиста точка зору, а не позиція держави чи РНБО.

У новинах усе було традиційніше. Розповідали, як зростає кількість хворих у різних регіонах. СТБ звернув окрему увагу на те, як діти переносять штам «омікрон», назвавши швидкість поширення цього варіанту коронавірусної хвороби «безпрецедентною», а «омікрон» — «надто заразним». Про відкриття у Львові нового дитячого відділення для лікування коронавірусної хвороби розповідали практично всі канали.

«1+1» згадав, що з 31 січня почав діяти наказ Міністерства охорони здоров’я про відсторонення нещеплених комунальників, чиновників і медиків. Суспільне 1 лютого розповіло, як 23 невакцинованих працівників «Житомиртеплокомуненерго» відсторонили від роботи. Побіжно про наказ міністерства згадували на ICTV.

Згадували в теленовинах і про розширення програми «єПідтримка» на підлітків від 14 років.

ICTV присвятив сюжет небезпечному поєднанню коронавірусної хвороби і туберкульозу: «Через поширення ковіду зменшилася кількість хворих на туберкульоз в Україні. Однак це не втішна статистика, а поганий знак. Виявляється, зміни в легенях, спричинені цими недугами, дуже схожі і часто лікарі туберкульоз сприймають за коронавірус. Однак говорити про посилення епідемії туберкульозу недоречно».

Героями сюжету «України» стали люди, які за два роки епідемії жодного разу не хворіли на коронавірусну хворобу. Цей же канал повідомив, що через епідемію жінки стали частіше народжувати вдома — бояться заразитися або лишитися без підтримки чоловіків, адже відвідування та партнерські пологи в багатьох пологових досі заборонені.

Говорили в теленовинах про ситуацію з коронавірусом у світі, про протести проти карантинних обмежень у Канаді, про хворих на коронавірусну хворобу спортсменів-олімпійців, а також про цілковите скасування протиепідемічних заходів у Данії.

І до фейків. Відомий український антивакцинатор Сергій Гула пожалівся, що людей, мовляв, учергове обманули. Спочатку вчителів змусили вакцинуватися, аби можна було вчитися у школі очно, а тепер Міністерство освіти і науки рекомендує школам переходити на дистанційне навчання. «Вокс Україна» пояснює, в чому тут маніпуляція. Вакцинуватись від учителів вимагали, перш за все, аби вберегти їх самих, адже вони контактують щодня з багатьма дітьми, а діти часто переносять коронавірусну хворобу безсимптомно (принаймні, так було до «омікрона»). Що ж до теперішнього переведення шкіл на дистанційне навчання, то воно продиктоване величезним сплеском захворюваності, та й не всі діти вчаться дистанційно.

StopFake зафіксував дуже пафосний фейк: мовляв, Міжнародний суд у Гаазі визнав пандемію коронавірусної хвороби геноцидом і обманом. Нічого подібного суд не розглядав.

А тепер трохи езотерики: у соцмережах карантин та інші заходи боротьби проти епідемії називають псевдорелігійним культом, а вакцинацію — релігійно-догматичним обрядом. «Вокс Україна» пояснює, що з релігією (і навіть псевдорелігією) вакцинація не має нічого спільного.

А ось чергова вигадка про Білла Ґейтса: мовляв, він сам зізнався, що коронавірус науковці не знайшли (а вигадали, відповідно). Відео, яким «доводять» цей фейк, «Вокс Україна» називає підтасованим: воно записане в лютому 2019 року, й тоді подружжя Ґейтсів про коронавірус не говорило (та й пандемії ще не було).

Рубрика «страшилки про наслідки вакцинації». StopFake зафіксував відео, в якому розповідають, як чотирнадцятирічний підліток пішов до пункту вакцинації, отримав третю дозу вакцини Sinovac — і помер. На відео людина лежить на підлозі, а їй намагаються допомогти. Знайшовши це відео, фактчекери з’ясували: людина лежить у спортзалі. Насправді це двадцятичотирирічний китаєць, який помер під час тренування, й до вакцинації ця історія стосунку не мала. Аналогічний, але інший фейк виловили фактчекери «Вокс Україна»: нібито в Болгарії помер вакцинований. Насправді це пакистанець, який помер від серцевого нападу, й також невідомо, чи був там якийсь зв’язок із вакцинацією.

Зараз багато уваги в медіа приділяють спорту, тож не дивно, що фейки частіше стосуються спортсменів. Ось кілька історій: футболіст із клубу «Мельбурн» впав під час тренування прямо на полі, в чотирьох футболістів виявили вади серця, а бразильський футболіст Алекс Аполінаріо взагалі помер — під час гри в нього зупинилося серце, а за кілька днів він пішов із життя. І все це, авжеж, унаслідок вакцинації! Ці люди, на жаль, справді хворіли. Але перший впав від перевантаження, хвороби серця були пов’язані з наслідками коронавірусної хвороби (а не вакцинації), а бразильський спортсмен помер у січні 2021 року, коли людей його віку в Бразилії ще не вакцинували.

І нарешті найкрутіше: фейкотворці розповідають, що хлопчик, який подає м’ячі на Australian Open, знепритомнів через вакцинацію. «Вокс Україна» виправляє: не хлопчик, а дівчина. І невідомо, чи дитина була вакцинована; скоріш за все, вона знепритомніла через спеку, адже в Австралії зараз літо. Але загальну тенденцію ви зрозуміли: якщо комусь замакітрилося під час фізичних вправ чи спортивних змагань, це негайно зараховують у побічні ефекти вакцинації. Незалежно від того, чи людина вакцинована.

Тих, хто не спортсмен, це стосується також: у мережі поширили відео з логотипом Pfizer, яке складається з десятка сцен, як журналісти й публічні люди раптово непритомніють. Логотип Pfizer супроводжує напис французькою «Ваше здоров’я — наш пріоритет» (Votre Santé. Notre priorité). «Вокс Україна» пояснює, що до компанії і щеплень це відео не має стосунку, а більшість випадків, зафіксованих на ньому, трапилася ще до появи коронавірусу.

А ось нова версія: після вакцинації від коронавірусу людина може захворіти… на СНІД! «Вокс Україна» спростовує фейк, у якому посилаються на нібито офіційні дані уряду Німеччини, з яких випливає, що до кінця січня 2022 року більшість вакцинованих від коронавірусу захворіють на СНІД. Січень уже скінчився, тотального СНІДу серед німців нема, та й уряд Німеччини нічого такого не поширював — побрехеньку вигадало конспірологічне видання Daily Expose. СНІД ніяк не стосується коронавірусу — це хвороба, яку спричиняє окремий вірус. До речі, про вірус імунодефіциту людини зараз теж поширюють фейки, які реєструє проєкт «Без брехні».

Давно не було чути про чудодійні ліки від коронавірусу. Аж раптом з’ясувалося, що вірус перемагає розчин із красивою назвою «Абмонак», яким треба полоскати рот. Щоправда, проєкт «Без брехні» справжніх препаратів із такою назвою не знайшов, і який сенс у цьому фейку — не зрозуміло. Йдеться про нібито сольовий розчин, а полоскання горла сольовим розчином хоч і не зашкодить організму, але й коронавірус не переможе.

Ще псевдостатистика: мовляв, смертність британських підлітків 15–19 років зросла на 53% — і, звісно ж, через вакцинацію. Наводять такі цифри: 2020 року померло 264 людини, 2021 року — 405. Цифри справжні, однак вони стосуються тільки підлітків чоловічої статі — якби смертність зростала через вакцинацію, то й дівчат це стосувалося б, адже вакцинували їх так само або навіть трохи більше, ніж хлопців. «Вокс Україна» пише, що жодних свідчень, що ці померлі були вакцинованими, немає, як і точної інформації про причини смерті.

А ось приклад, коли творці фейків зазіхають на модний у наш час жанр фентезі. Стверджують, що діти вакцинованих від коронавірусу батьків можуть тримати голову й спиратися на руки вже за дев’ять годин після народження (звичайним дітям для такого знадобиться кілька тижнів). Як доказ наводять відео, яке опублікувала 1 січня 2022 року користувачка NyKea Zinnerman, яка і зображена на відео зі своїм новонародженим сином. Підпис до відео: «Йому було цілих 9 годин, коли він це зробив». 

У коментарях до відео почали писати, що такі здібності дитини — наслідки вакцинації. Але невідомо, чи вакцинована мати, та й на наступних відео та картинках видно, що голову дитини таки підтримують.

Ще одна страшилка: мовляв, вакциновані жінки народжують дітей із «нелюдськими чорними очима». Щоправда, як з’ясували фактчекери «Вокс Україна», фото зробили в серпні 2020 року, коли вакцини в Америці ще не було.

Рубрика «протести проти карантину». Фейкотворці стверджують, що в Оттаві на протест проти карантинних обмежень вийшло два мільйони людей. Проілюстрували це повідомлення фотографією протестів на Манежній площі в Москві у 1991 році. StopFake повідомляє, що в Канаді справді відбуваються протести проти карантину, але участь у них беруть тисячі людей, а не мільйони. 

Де два мільйони канадців, там і п’ятдесят тисяч канадських вантажівок. Колону з такої кількості вантажних автомобілів вигадали фейкотворці, які стверджують, що протест далекобійників внесли до книги рекордів Гіннесса. StopFake це перевірив: на сайті Книги рекордів згадок про таке немає, та й сумнівно, що в Канаді взагалі є 50 тисяч вантажівок, вони можуть зібратись докупи в одну колону — якщо довжина вантажівки хоча б кілька метрів, колона розтягнулася би на кількасот кілометрів. Але «конвой свободи», як його назвали фейкотворці, сподобався публіці, і про нього почали вигадувати нові фейки. Зокрема що процесію вантажівок… передбачили в «Сімпсонах». Так, знов «Сімпсони» та їхні пророцтва. Щоправда, «Вокс Україна» повідомляє, що це брехня.

Цікаво, що поруч із фейками про мільйонні демонстрації проти карантину з’являються фейки про цілковите скасування карантину в усьому світі (ну, крім України, звісно ж). «Без брехні» розібрав цей фейк, який заснований на кількох фактах про справжнє послаблення карантинних обмежень у країнах, які вакцинували більшість своїх мешканців і подолали хвилі епідемії

Фото:Frédéric Pepin/Radio-Canada

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду