Канал Ахметова найзавзятіше переконував глядачів у вадах «закону про олігархів» — моніторинг

Канал Ахметова найзавзятіше переконував глядачів у вадах «закону про олігархів» — моніторинг

09:00,
27 Вересня 2021
2308

Канал Ахметова найзавзятіше переконував глядачів у вадах «закону про олігархів» — моніторинг

09:00,
27 Вересня 2021
2308
Канал Ахметова найзавзятіше переконував глядачів у вадах «закону про олігархів» — моніторинг
Канал Ахметова найзавзятіше переконував глядачів у вадах «закону про олігархів» — моніторинг
Матеріали на цю тему виходили на «Україні» щодня та були критичними щодо змісту закону.

Телеканал «Україна» найактивніше з-поміж центральних телеканалів, які входять до вибірки «Детектора медіа», висвітлював підготовку до ухвалення «закону про олігархів». При цьому всі повідомлення каналу, який належить Рінатові Ахметову, були критичними щодо цієї ініціативи та переконували глядачів, що проєкт потребує вдосконалення. Про це йдеться в моніторингу щоденних телевізійних новин за 13—18 вересня 2021 року.

Якщо  попереднього тижня ключовими спікерами з цієї теми в новинах «України» були представники «Європейської солідарності», то цього тижня у трьох із шести повідомлень фігурували представники партії «Голос».

Ось які повідомлення щодня виходили на каналі «Україна»:

  • «Експертиза так званого закону про олігархів венеційською комісією нормальна європейська практика. Вважає експрезидент Польщі Олександр Кваснєвський»;
  • «Не можна писати законопроєкт під вузьке коло людей. Про це заявив в ефірі "Україна 24" експерт з конституційного права Богдан Бондаренко»;
  • «Немає сенсу вигадувати законопроєкти про олігархів, а варто реформувати чинні інститути влади. Про це заявила народна депутатка та лідерка партії "Голос" Кіра Рудик в ефірі каналу "Україна 24"»;
  • «На думку народного депутата Сергія Рахманіна, найімовірніше у європейських експертів будуть зауваження до проєкту закону, адже він порушує низку статей Конституції»;
  • «За так званий законопроєкт про олігархів будуть голосувати з грубим порушенням регламенту. Про це заявив лідер фракції "Голос" Ярослав Железняк»;
  • «75% українців вважають, що так званий законопроєкт про олігархів не відповідає їхнім інтересам. Про це свідчать результати опитування глядачів програми "Свобода слова Савіка Шустера" в ефірі телеканалу "Україна"».

Для порівняння: на «UA: Першому» протягом тижня тричі згадували про цей законопроєкт із такими меседжами: профільний комітет підтримав законопроєкт, конституційність документа перевірить Венеційська комісія, Рада нацбезпеки і оборони підготувала систему моніторингу олігархів. На 5 каналі про законопроєкт вийшов один розлогий сюжет, де, зокрема, йшлося: «У фракції "Слуги народу" підозрюють, що документ злити хоче спікер Разумков. Тому і відправив його ще до ухвалення на експертизу до Венеційської комісії». У цьому сюжеті критикували проєкт за розширення повноважень РНБО і давали застереження монобільшості, ніби закон намагаються «злити» їхні опоненти. Більше про тенденції та маніпуляції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Раніше телеканали «Україна» і «Україна 24» демонстрували шоу «Велика деолігархізація», присвячене критиці намірів влади боротися з олігархами. Втім програму закрили, пояснивши, що «зник предмет розгляду», адже законопроєкт, мовляв, суперечить Конституції України.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу» у суспільному житті (олігархів)» 23 вересня. «Детектор медіа» роз’яснював, які наслідки його ухвалення може мати для медіа.

 

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду