Відчуй смак 5G-гідрогелю. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 травня 2021 року

Відчуй смак 5G-гідрогелю. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 травня 2021 року

13:00,
17 Травня 2021
2146

Відчуй смак 5G-гідрогелю. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 травня 2021 року

13:00,
17 Травня 2021
2146
Відчуй смак 5G-гідрогелю. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 травня 2021 року
Відчуй смак 5G-гідрогелю. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 травня 2021 року
Новинарі рахують хвилі епідемії, «1+1» захищає Максима Степанова, а творці фейків розслабились і модифікують старі вигадки.

Що нового за 3–9 травня 2021 року:

  • станом на 3 травня в Україні діагностували 2 млн 85 тис. 938 хворих на коронавірусну хворобу. 44 тис. 750 людей померло, 755 тис. 101 вакцинована;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що Україна вийшла з третьої хвилі епідемії;
  • за результатами соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, в Україні на коронавірусну хворобу нібито перехворіло вдвічі більше людей, ніж свідчить статистика;
  • Київська школа економіки підрахувала, що національний план із вакцинації на квітень недовиконано в чотири рази;
  • Максим Степанов каже, що Україна підписала угоди на постачання 42 мільйонів доз вакцини від коронавірусу;
  • експерти Світового конгресу вакцин назвали препарат Moderna найкращою вакциною;
  • Максим Степанов каже, що Україна може запровадити паспорти вакцинації до 1 липня 2021 року;
  • Єврокомісія пропонує дозволити подорожі до Євросоюзу всім, хто отримав дві дози вакцини від коронавірусу;
  • 8 травня в Індії зафіксований добовий антирекорд смертності від коронавірусної хвороби — 4187 людей;
  • Україна заявила про готовність поділитися з Індією киснем і надати їй гуманітарну допомогу;
  • станом на 10 травня в Україні діагностували 2 млн 122 тис. 327 хворих на коронавірусну хворобу, 46 тис. 512 людей померло, 863 тис. 645 вакциновано.

Чотири хвилі Буковини

Слова міністра охорони здоров’я Максима Степанова, що Україна вийшла із третьої хвилі епідемії коронавірусної хвороби, ми можемо хіба що приймати на віру. А ось те, що українські медіа входять у чергову смугу збайдужіння й розслабленого ставлення до коронавірусної тематики, — факт, який підтверджують наші спостереження. Новин, пов’язаних із коронавірусом, у праймових випусках стало значно менше, а в токшоу цієї теми торкалися хіба що зовсім побіжно.

У «Праві на владу» на каналі «1+1» адвокаткою влади виступила ведуча Наталя Мосейчук. Вона переконувала глядачів, що в українців немає проблем із доступом до вакцини, а черги на щеплення існують тільки через антивакцинаторські настрої в суспільстві. Ми, звісно, звикли до того, що «Право на владу» захищає Максима Степанова і в його присутності, й заочно, але настільки ігнорувати очевидні проблеми в цій сфері — перебір. До речі, як ми вже знаємо, відчайдушні зусилля дружнього каналу Степанову не допомогли — є подання на його відставку від прем’єра.

Хоч баланс так і не працює, але для «балансу» на «Пульсі» — токшоу, що виходить на ютуб-каналі Медведчука Перший незалежний, — дії влади в напрямку вакцинації критикували. Політкоментатор і квазісоціолог Дмитро Корнійчук казав, що Максим Степанов втілює корупційні схеми, бо його колеги з влади не знають, як красти. Та загалом ця тема ніде не була у фокусі.

Поки міністерство охорони здоров’я святкує «вихід із третьої хвилі», новинарі знайшли тих, хто подолав «четверту». Канал «Україна» повідомив, що Чернівецька область успішно вийшла з четвертої хвилі епідемії. Виходить, що посилення епідемії, яке Максим Степанов анонсував на іншому каналі Ріната Ахметова і яке, за його розрахунками, станеться за пару тижнів через святкування травневих свят «укупочці», — це буде вже четверта для України і п’ята для Буковини? Втім про ці прогнози новинарі «України» більше не згадують — натомість їх кілька разів повторювали на ICTV, прив’язавши майбутнє гадане зростання конкретно до Великодня. А як же солідарність трудящих? :)

А от бентежить їх Індія, а також тамтешній штам коронавірусу, який наближається до України. Індійський штам зафіксували в польського дипломата, якого евакуювали з Індії до Варшави, повідомила «Україна». Тут також розповіли про пом’якшення карантину для…. паперових грошей. Виявляється, є й таке. Раніше банкноти повинні були лежати два тижні, перш ніж їх повернуть в обіг, а тепер Нацбанк вирішив скоротити цей період до п’яти днів: «Останні дослідження досвідчили, що коронавірус затримується на грошах лише на кілька годин, та й концентрація його там незначна. Звісно, якщо на купюру зумисно не кашляти та не чхати». Добре, що завжди є «останні дослідження», які стверджують те, що треба, — на противагу давнішим дослідженням, за результатами яких коронавірус живе на банкнотах чотири тижні.

Нарікали в новинах і на занадто повільні темпи вакцинації. «Затяжні вихідні в Україні суттєво загальмували процес вакцинації, який і без цього триває дуже повільно», — сказали на ICTV. Водночас новинарі тиражували заяву Володимира Зеленського, який вимагає, щоб до Дня незалежності більшість українців отримали щеплення. Було б корисно доповнити цю вимогу оцінками реалістичності, зокрема зважаючи на те, що процес вакцинації зупиняє навіть така, у принципі, підконтрольна владі річ, як «державні вихідні».

На «Інтері» з’ясовували, чи варто робити щеплення від коронавірусу вагітним, «Україна» розповідала, що можна робити перше і друге щеплення різними вакцинами, а «1+1» попередив про алергію, яка виникає в людей, які перехворіли на COVID-19.

Серед новин із-поза України найбільше уваги привертає Індія — українські теленовини розповідають про брак кисню в лікарнях і зростання кількості хворих, не забувши, що коронавірусну хворобу там діагностували навіть у левів. Сповістили й про готовність України надати Індії гуманітарну допомогу. Водночас повідомляли про наміри окремих держав відкрити свої кордони для туристів, відновлення корид в Іспанії та закриття коронавірусних відділень у лікарнях в Ізраїлі. Розповідаючи про майбутнє відкриття кордонів європейських держав, новинарі уточнювали, що їздити можна буде тільки з паспортом вакцинації — і тільки вакцинованим препаратами, визнаними в ЄС (яка прикрість для фанатів не визнаної в ЄС російської вакцини Sputnik-V… як, утім, і для вакцинованих китайськими вакцинами українців). На «1+1» пролунала конкретика: «Єврокомісія пропонує визнавати тільки вакцини, схвалені в ЄС. Це чотири препарати — від компанії AstraZeneca, Moderna, Pfizer i Johnson&Johnson. Як бачите, у цьому списку немає китайської вакцини, яку серед інших застосовують в Україні і не дуже ясно, як країни ЄС будуть ставитися до вакцини AstraZeneca, що виробляється в Індії та Південній Кореї. [...] Російська Sputnik-V, якщо комусь цікаво, також сертифікату ВООЗ не має».

5 канал розповів про «зелену перепустку», яка «дозволятиме в'їзд до Євросоюзу тим, хто має повну вакцинацію або негативний тест на коронавірус, або докази, що нещодавно перехворіли». Словом, для глядачів усе складається в не найоптимістичнішу картину: третю (а хтось і четверту) хвилю подолали, але до Європи досі зась.

Без масок, зате з наноантенами

Оригінальних фейків про коронавірус також поменшало (але розслаблятися не варто).

Ось, наприклад, черговий зразок наукової фантастики, поєднаної з конспірологією: фейк про лабораторні тести від коронавірусу як наноантени, які підключають організм людини до зв’язку 5G. StopFake вкотре вже розвінчує цей високотехнологічний фейк. Його творці посилаються на наукове дослідження, проведене у Словаччині, але ніде не опубліковане (й не дивно — рептилоїди не сплять!). «Дослідження» з’ясувало, що під час забору зразків епітелію для тесту паличкою в тіло людини імпортують «гідрогелі DARPA».

Defense Advanced Research Projects Agency (Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів) — американська урядова агенція, яка займається розробкою технологій для оборони. Гідрогель, який існує в уяві конспірологів, використовується для імплантації наноантен. Гідрогель із біосенсором у 2018 році науковці справді розробили, але ні антен, ні 5G він не стосується. До того ж паличка для ПЛР-тестування торкається епітелію слизової оболонки, який оновлюється кожні кілька днів, тож і наногідрогель-5G працював би зовсім недовго, навіть якби існував.

А ось складніший фейк, який може добряче нашкодити, — мовляв, менструальний цикл впливає на ефективність щеплення від коронавірусу. «По той бік новин» повідомляє, що це не доведено — і це, скоріш за все, просто новий різновид давно знайомого фейку про зв’язок вакцинації й безпліддя. У дописах ідеться, що жінкам не варто вакцинуватися протягом менструації, а також п’ять днів до і п’ять днів після, бо імунітет сформується погано. Загалом це півмісяця — можна уявити, скількох жінок віднадить від планової вакцинації це неправдиве повідомлення, яке не посилається на жодні надійні джерела.

Ще фейки про вакцинацію: мовляв, вакцинуватися шкідливо, бо 60 % нових хворих на коронавірусну хворобу — люди, яким уже зробили щеплення. StopFake заперечує: це цілковита маячня, у США серед вакцинованих, у яких, за розрахунками медиків, уже мав сформуватись імунітет, захворіли менше 0,01 %. Вакцина справді не дає стовідсоткової гарантії, що людина не захворіє, але шанси захворіти зменшуються в багато разів. І, щоб двічі не вставати, фейк про живий вірус, який вакцина заносить у наш організм. Це неправда, жодна з дозволених у цивілізованому світі вакцин не містить живого коронавірусу.

Масковий режим в Україні працює, будьмо щирі, так собі й далеко не всюди. Але фейкоотворці біжать попереду паротяга й повідомляють, що масковий режим скасували офіційно. StopFake розчаровує тих, хто мріє нарешті зайнятися шопінгом із відкритим обличчям: ще не час. Автори повідомлення посилаються на повідомлення Максима Степанова, що Україна вийшла із третьої хвилі, але нічого про скасування маскового режиму там немає. Маски й далі потрібно носити у транспорті, крамницях і всюди, де дотримання дистанції неможливе, — навіть у парку, якщо ви не можете відійти від нав’язливого супутника більш ніж на півтора метри.

Фото: Укрінформ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду