ms.detector.media
Марина Довженко
17.05.2021 13:00
Відчуй смак 5G-гідрогелю. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 травня 2021 року
Відчуй смак 5G-гідрогелю. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 травня 2021 року
Новинарі рахують хвилі епідемії, «1+1» захищає Максима Степанова, а творці фейків розслабились і модифікують старі вигадки.

Що нового за 3–9 травня 2021 року:

Чотири хвилі Буковини

Слова міністра охорони здоров’я Максима Степанова, що Україна вийшла із третьої хвилі епідемії коронавірусної хвороби, ми можемо хіба що приймати на віру. А ось те, що українські медіа входять у чергову смугу збайдужіння й розслабленого ставлення до коронавірусної тематики, — факт, який підтверджують наші спостереження. Новин, пов’язаних із коронавірусом, у праймових випусках стало значно менше, а в токшоу цієї теми торкалися хіба що зовсім побіжно.

У «Праві на владу» на каналі «1+1» адвокаткою влади виступила ведуча Наталя Мосейчук. Вона переконувала глядачів, що в українців немає проблем із доступом до вакцини, а черги на щеплення існують тільки через антивакцинаторські настрої в суспільстві. Ми, звісно, звикли до того, що «Право на владу» захищає Максима Степанова і в його присутності, й заочно, але настільки ігнорувати очевидні проблеми в цій сфері — перебір. До речі, як ми вже знаємо, відчайдушні зусилля дружнього каналу Степанову не допомогли — є подання на його відставку від прем’єра.

Хоч баланс так і не працює, але для «балансу» на «Пульсі» — токшоу, що виходить на ютуб-каналі Медведчука Перший незалежний, — дії влади в напрямку вакцинації критикували. Політкоментатор і квазісоціолог Дмитро Корнійчук казав, що Максим Степанов втілює корупційні схеми, бо його колеги з влади не знають, як красти. Та загалом ця тема ніде не була у фокусі.

Поки міністерство охорони здоров’я святкує «вихід із третьої хвилі», новинарі знайшли тих, хто подолав «четверту». Канал «Україна» повідомив, що Чернівецька область успішно вийшла з четвертої хвилі епідемії. Виходить, що посилення епідемії, яке Максим Степанов анонсував на іншому каналі Ріната Ахметова і яке, за його розрахунками, станеться за пару тижнів через святкування травневих свят «укупочці», — це буде вже четверта для України і п’ята для Буковини? Втім про ці прогнози новинарі «України» більше не згадують — натомість їх кілька разів повторювали на ICTV, прив’язавши майбутнє гадане зростання конкретно до Великодня. А як же солідарність трудящих? :)

А от бентежить їх Індія, а також тамтешній штам коронавірусу, який наближається до України. Індійський штам зафіксували в польського дипломата, якого евакуювали з Індії до Варшави, повідомила «Україна». Тут також розповіли про пом’якшення карантину для…. паперових грошей. Виявляється, є й таке. Раніше банкноти повинні були лежати два тижні, перш ніж їх повернуть в обіг, а тепер Нацбанк вирішив скоротити цей період до п’яти днів: «Останні дослідження досвідчили, що коронавірус затримується на грошах лише на кілька годин, та й концентрація його там незначна. Звісно, якщо на купюру зумисно не кашляти та не чхати». Добре, що завжди є «останні дослідження», які стверджують те, що треба, — на противагу давнішим дослідженням, за результатами яких коронавірус живе на банкнотах чотири тижні.

Нарікали в новинах і на занадто повільні темпи вакцинації. «Затяжні вихідні в Україні суттєво загальмували процес вакцинації, який і без цього триває дуже повільно», — сказали на ICTV. Водночас новинарі тиражували заяву Володимира Зеленського, який вимагає, щоб до Дня незалежності більшість українців отримали щеплення. Було б корисно доповнити цю вимогу оцінками реалістичності, зокрема зважаючи на те, що процес вакцинації зупиняє навіть така, у принципі, підконтрольна владі річ, як «державні вихідні».

На «Інтері» з’ясовували, чи варто робити щеплення від коронавірусу вагітним, «Україна» розповідала, що можна робити перше і друге щеплення різними вакцинами, а «1+1» попередив про алергію, яка виникає в людей, які перехворіли на COVID-19.

Серед новин із-поза України найбільше уваги привертає Індія — українські теленовини розповідають про брак кисню в лікарнях і зростання кількості хворих, не забувши, що коронавірусну хворобу там діагностували навіть у левів. Сповістили й про готовність України надати Індії гуманітарну допомогу. Водночас повідомляли про наміри окремих держав відкрити свої кордони для туристів, відновлення корид в Іспанії та закриття коронавірусних відділень у лікарнях в Ізраїлі. Розповідаючи про майбутнє відкриття кордонів європейських держав, новинарі уточнювали, що їздити можна буде тільки з паспортом вакцинації — і тільки вакцинованим препаратами, визнаними в ЄС (яка прикрість для фанатів не визнаної в ЄС російської вакцини Sputnik-V… як, утім, і для вакцинованих китайськими вакцинами українців). На «1+1» пролунала конкретика: «Єврокомісія пропонує визнавати тільки вакцини, схвалені в ЄС. Це чотири препарати — від компанії AstraZeneca, Moderna, Pfizer i Johnson&Johnson. Як бачите, у цьому списку немає китайської вакцини, яку серед інших застосовують в Україні і не дуже ясно, як країни ЄС будуть ставитися до вакцини AstraZeneca, що виробляється в Індії та Південній Кореї. [...] Російська Sputnik-V, якщо комусь цікаво, також сертифікату ВООЗ не має».

5 канал розповів про «зелену перепустку», яка «дозволятиме в'їзд до Євросоюзу тим, хто має повну вакцинацію або негативний тест на коронавірус, або докази, що нещодавно перехворіли». Словом, для глядачів усе складається в не найоптимістичнішу картину: третю (а хтось і четверту) хвилю подолали, але до Європи досі зась.

Без масок, зате з наноантенами

Оригінальних фейків про коронавірус також поменшало (але розслаблятися не варто).

Ось, наприклад, черговий зразок наукової фантастики, поєднаної з конспірологією: фейк про лабораторні тести від коронавірусу як наноантени, які підключають організм людини до зв’язку 5G. StopFake вкотре вже розвінчує цей високотехнологічний фейк. Його творці посилаються на наукове дослідження, проведене у Словаччині, але ніде не опубліковане (й не дивно — рептилоїди не сплять!). «Дослідження» з’ясувало, що під час забору зразків епітелію для тесту паличкою в тіло людини імпортують «гідрогелі DARPA».

Defense Advanced Research Projects Agency (Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів) — американська урядова агенція, яка займається розробкою технологій для оборони. Гідрогель, який існує в уяві конспірологів, використовується для імплантації наноантен. Гідрогель із біосенсором у 2018 році науковці справді розробили, але ні антен, ні 5G він не стосується. До того ж паличка для ПЛР-тестування торкається епітелію слизової оболонки, який оновлюється кожні кілька днів, тож і наногідрогель-5G працював би зовсім недовго, навіть якби існував.

А ось складніший фейк, який може добряче нашкодити, — мовляв, менструальний цикл впливає на ефективність щеплення від коронавірусу. «По той бік новин» повідомляє, що це не доведено — і це, скоріш за все, просто новий різновид давно знайомого фейку про зв’язок вакцинації й безпліддя. У дописах ідеться, що жінкам не варто вакцинуватися протягом менструації, а також п’ять днів до і п’ять днів після, бо імунітет сформується погано. Загалом це півмісяця — можна уявити, скількох жінок віднадить від планової вакцинації це неправдиве повідомлення, яке не посилається на жодні надійні джерела.

Ще фейки про вакцинацію: мовляв, вакцинуватися шкідливо, бо 60 % нових хворих на коронавірусну хворобу — люди, яким уже зробили щеплення. StopFake заперечує: це цілковита маячня, у США серед вакцинованих, у яких, за розрахунками медиків, уже мав сформуватись імунітет, захворіли менше 0,01 %. Вакцина справді не дає стовідсоткової гарантії, що людина не захворіє, але шанси захворіти зменшуються в багато разів. І, щоб двічі не вставати, фейк про живий вірус, який вакцина заносить у наш організм. Це неправда, жодна з дозволених у цивілізованому світі вакцин не містить живого коронавірусу.

Масковий режим в Україні працює, будьмо щирі, так собі й далеко не всюди. Але фейкоотворці біжать попереду паротяга й повідомляють, що масковий режим скасували офіційно. StopFake розчаровує тих, хто мріє нарешті зайнятися шопінгом із відкритим обличчям: ще не час. Автори повідомлення посилаються на повідомлення Максима Степанова, що Україна вийшла із третьої хвилі, але нічого про скасування маскового режиму там немає. Маски й далі потрібно носити у транспорті, крамницях і всюди, де дотримання дистанції неможливе, — навіть у парку, якщо ви не можете відійти від нав’язливого супутника більш ніж на півтора метри.

Фото: Укрінформ

ms.detector.media