Що таке паспорти вакцинації й чи запровадять їх в Україні

Що таке паспорти вакцинації й чи запровадять їх в Україні

09:00,
5 Травня 2021
2690

Що таке паспорти вакцинації й чи запровадять їх в Україні

09:00,
5 Травня 2021
2690
Що таке паспорти вакцинації й чи запровадять їх в Україні
Що таке паспорти вакцинації й чи запровадять їх в Україні
Євросоюз планує зробити це вже влітку, але Всесвітня організація охорони здоров’я проти. В Україні паспорт буде ось-ось, але невідомо коли.

Говорити про запровадження так званих «COVID-паспортів», або «паспортів вакцинації» у світі почали ще торік, коли стало ясно, що пандемія триватиме ще довго й не дозволятиме відкрити кордони. Уніфікована інформація про щеплення та стан здоров’я могла би спростити пересування світом. Справа за малим — аби всі домовилися між собою. 

Європейські чиновники оголосили про плани запровадження загальноєвропейського «Зеленого цифрового сертифіката», а президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн назвала сертифікати вакцинації від коронавірусу в ЄС «медичною необхідністю». Сертифікат дозволить вакцинованим і людям, які нещодавно перехворіли або мають негативний тест, подорожувати в межах Євросоюзу. Його збираються запровадити з 15 червня, тим часом вакцинувавши 70% дорослих. Принаймні, за планами. Поки що до 70% далеко. Всесвітня організація охорони здоров’я критикує держави Європи за «занадто низькі темпи» вакцинації. На початку квітня одну дозу отримали лише 10%, а дві — 4% європейців. Встигнути до 15 червня буде важко. 

Що це буде за паспорт? Це, власне, не паспорт, а радше сертифікат або посвідчення з інформацією про стан здоров’я: чи щеплена людина, чи має вона антитіла, який у неї результат лабораторного тесту на коронавірус. Він може бути паперовим або у вигляді додатку на смартфоні. Сертифікат надаватимуть авіакомпаніям, лабораторіям, урядам країн та працівникам паспортного контролю. Такою бачать функцію «Зеленого цифрового сертифікату» в Єврокомісії та обіцяють надійно захистити дані.

Маючи сертифікат, можна не проходити карантин, приїхавши в іншу країну чи повернувшись додому. Також він може бути перепусткою на масові зібрання — концерти, бізнес-форуми, наукові конференції. Документ не буде обов’язковим, проте авіакомпанії матимуть право вимагати його від своїх пасажирів. Формат довідки погодять на рівні всіх охочих держав — членкинь ЄС. Втім єдиний сертифікат ЄС не заважає окремим державам запровадити власні. 

Чи є такі сертифікати десь у світі? Так, наприклад, Ізраїль, вакцинувавши більшість своїх громадян, запровадив «зелений паспорт». Він надає власникам доступ до спортивних зал, театрів, готелів, концертних майданчиків та синагог. Про взаємне визнання таких документів Ізраїль домовився із Грецією. Американський штат Нью-Йорк анонсував додаток Excelsior Pass, який містить інформацію про щеплення або результати негативного тесту на коронавірус.

Розробкою програм для коронавірусних паспортів займаються ЄС, окремі держави та неурядові організації, наприклад, фонд Commons Project Foundation та Міжнародна асоціація повітряного транспорту. Вони вже активно тестують два додатки: CommonPass та IATA Travel Pass. Сертифікат від IATA (Міжнародної асоціації повітряного транспорту) тестує Сербська національна авіакомпанія Air Serbia.

На початку березня цього року Китай запустив цифровий сертифікат із даними про щеплення від COVID-19 для своїх громадян, які планують закордонні поїздки. У ньому буде інформація про щеплення та результати тестів на коронавірус. 

А в Євросоюзі? Електронний COVID-паспорт іще торік створили в Угорщині. Він складається з двох додатків, які угорці встановлюватимуть на свій смартфон. Із цим паспортом можна у перукарні, театри, на будь-які масові заходи або в літак.

Франція хоче запровадити такі довідки першою серед держав-членкинь Євросоюзу. Там уже працює додаток TousAntiCovid для відстеження контактів із хворими на COVID, який завантажили понад 15 мільйонів людей. В додатку міститимуться дані про вакцинацію та про те, чи перехворіла людина. Власну версію документа розробляє Литва. А 15 березня 2021 року Канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що країна не збирається чекати на втілення загальноєвропейської ініціативи та готова запровадити такі документи сама. COVID-паспорт будуть видавати австрійцям, які або зробили щеплення, або отримали негативний тест. Ці дані можна буде підтвердити за допомогою QR-коду. Але більшість європейських держав чекає на спільний паспорт. 

Чому Всесвітня організація охорони здоров’я проти? Бо імунітет від коронавірусу ще не досить вивчений. ВООЗ ще у квітні 2020 року заявила: «Люди, які вважають, що у них є імунітет до інфекції… можуть проігнорувати поради щодо безпеки здоров'я». Й це загрожуватиме поширенням інфекції. У січні 2021 року ВООЗ повторила заклик не запроваджувати коронавірусні паспорти, хоча припустила, що ситуація може змінитися. Директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я Майкл Райян сказав, що рекомендація — «не запроваджувати ці документи саме зараз». Але паспорти можуть мати сенс, коли ситуація зміниться — наприклад, у зв’язку з вакцинацією. А в лютому спецпосланець ВООЗ Девід Набарро в ефірі американського телеканалу Sky News сказав, що сертифікат вакцинації від коронавірусу все ж може стати важливим для міжнародних подорожей у майбутньому.

Попри все, директор регіонального європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге в інтерв'ю виданню Die Welt повторив ту саму позицію організації. Але визнав, що паспорти все одно запровадять цього літа: «Ми розуміємо, що уряди стикаються з політичною реальністю. Однак ВООЗ цього не рекомендує». 

Щось подібне колись існувало? Так, авжеж. Не дарма серед документів ВООЗ є форма міжнародного свідоцтва вакцинації. Щоби переїхати або з’їздити до багатьох держав, також потрібно бути вакцинованим. Наприклад, іммігранти до США повинні пред’явити довідку про щеплення від чотирнадцятьох хвороб. Гана та Уганда вимагають від мандрівників довідки про щеплення проти жовтої лихоманки. У Саудівській Аравії неможливо здійснити прощу до Мекки без щеплення проти менінгіту.

В багатьох країнах обов’язковими є щеплення і для місцевих. Наприклад, в Італії батьків дитини можуть оштрафувати, якщо їхні діти не мають щеплень від дванадцятьох хвороб. У Німеччині вакцинація проти кору обов’язкова для дітей, які ходять до дитячого садка або навчаються у школі. 8 квітня 2021 року Європейський суд із прав людини (ЕСПЛ) визнав законними і штрафи для батьків, які відмовляються вакцинувати дітей, і заборону відвідувати школи або садочки невакцинованим дітям.

Щодо обов’язкової вакцинації завжди існували й існуватимуть застереження, які стосуються прав людини. Зрештою, далеко не кожна людина навіть у Західній Європі має доступ до вакцинації. Втім про примусову вакцинацію від коронавірусу поки що не йдеться — відмовники, скоріш за все, зможуть жити спокійним життям, просто не літатимуть літаками й не ходитимуть на концерти (а можливо, навіть у бари). 

А що в Україні? У лютому 2021 року головний санітарний лікар Віктор Ляшко казав, що документ про вакцинацію від COVID-19 в Україні обов'язковим не буде, доки доступ до вакцин обмежений. Але документ про вакцинацію, необхідний для подорожей, видаватимуть. Технічну готовність розробити сертифікати підтвердив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Володимир Зеленський у березні підтримав ідею сертифікатів: «Ці "паспорти" вже розробляються і країнами Європейського Союзу, і США, і Швейцарією, й Ізраїлем – тобто багатьма розвиненими країнами, які активно працюють над створенням колективного імунітету проти коронавірусу. Нам теж треба розробити свою систему відповідної паспортизації». Того ж дня в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що «паспорт вакцинації» в Україні перебуває на завершальній стадії розробки. Проєкт такого документа вже практично готовий, але точну дату його запуску ще не узгоджено. Міністр Максим Степанов сказав, що паспорт отримають люди, яким зробили два уколи вакцини.

Однак у кінці квітня поки що немає ані паспортів, ані конкретних термінів їхнього впровадження, ані інформації про те, якими вони будуть і на що даватимуть право. Українцям залишається чекати на вакцинацію та виконувати вимоги країн, які вже відкривають для наших туристів кордони.

Фото: unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду