Від чого померли коти. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 травня — 6 червня 2021 року

Від чого померли коти. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 травня — 6 червня 2021 року

12:48,
13 Червня 2021
3249

Від чого померли коти. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 травня — 6 червня 2021 року

12:48,
13 Червня 2021
3249
Від чого померли коти. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 травня — 6 червня 2021 року
Від чого померли коти. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 31 травня — 6 червня 2021 року
Міністр анонсує послаблення карантину, новинарі — новий страшний штам, а творці фейків уболівають за жертв випробування вакцини від коронавірусу (але не того).

Що нового за 31 травня — 6 червня 2021 року:

  • станом на 31 травня в Україні діагностували 2 млн 202 тис. 494 хворих на коронавірусну хворобу. 50 тис. 536 померли, 1 млн 147 тис. 581 вакциновані, з них дві дози отримали 125 тис. 777 людей;
  • міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко анонсував послаблення карантину влітку;
  • через брак пацієнтів у різних регіонах закривають коронавірусні відділення в лікарнях;
  • сім держав Євросоюзу почали видавати «паспорти вакцинації»;
  • станом на 7 червня в Україні діагностували 2 млн 215 тис. 52 хворих на коронавірусну хворобу. 51 тис. 215 померли, 1 млн 241 тис. 6 вакциновані.

Не розслабляйтеся, новий штам іде!

Здається, ніщо не може втримати медіа від стрімкого збайдужіння до коронавірусної тематики. У токшоу про епідемію, яка триває в Україні, вже практично не згадують. Стабільну цікавість новинарів викликає тільки перебіг кампанії вакцинації. Медіа констатують, що кількість нових хворих зменшується. Але застерігають, що розслаблятися рано: смертність в Україні досі висока, відсоток людей, які тяжко переносять коронавірусну хворобу, великий.

Суспільне, СТБ, «Україна», «Інтер» та «1+1» розповіли про згортання коронавірусних відділень. «Плюси» замислилися, чи не зарано, а «Інтер» наголосив, що разом із коронавірусним відділенням лікарня втрачає фінансування.

«1+1» розповів про роботу центрів вакцинації в Києві, Львові та Одесі, а також анонсував відкриття таких центрів в інших містах, зокрема в Горішніх Плавнях. В окремих сюжетах на «1+1» та «Інтері» відобразили ажіотаж довкола щеплень. «Інтер» знайшов і регіони, де останні щеплення робили ще на початку травня, тобто процес стоїть місяць.

ICTV потішив людей, які отримали щеплення китайською вакциною CoronaVac: Всесвітня організація охорони здоров’я визнала цей препарат. «Україна» вже не вперше ставить експерименти на своїх журналістах — вирішила розповісти про побічні ефекти вакцинації на їхньому прикладі.

Помірно скандальним стало рішення України надати гуманітарну допомогу Індії — кисневі концентратори. «Це у той час, коли у самій цих приладів не вистачає. Замість лікарень концентратори нужденним надають волонтери», — прокоментували це рішення на «Інтері». Втім не зрозуміло, наскільки новою була інформація про брак концентраторів в Україні, адже дискусії на цю тему точилися ще кілька місяців тому, коли хворих було більше.

СТБ анонсував черговий новий штам коронавірусу, який виявили у В’єтнамі. Мовляв, він поєднує властивості індійського та британського й поширюється дуже швидко. Можливо, це й зупинить українців від поїздок у В’єтнам, але коронавірусна загроза в Україні точно не зупиняє українців, які прагнуть відпочити на курорті. Тож новини перейшли до звичного влітку висвітлення курортної ситуації, можливостей і пропозицій. А міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко надихнув прогнозом, що влітку карантин послаблять.

Нова стара конспірологія

Послаблення епідемії не сприяє креативному фейкотворенню, але кілька оригінальних версій усе ж з’явилося. Наприклад, що про майбутню епідемію коронавірусної хвороби знали ще у п’ятдесятих роках двадцятого століття. StopFake пояснює, що насправді ні. Люди, які поширюють цю версію, купились на сатиричний відеоролик «Соціальна реклама 1956 року “Як уникнути чуми майбутнього”». Він нібито доводить, що теперішні події були давно сплановані. Насправді ж це чорно-біла, змонтована з архівних кадрів пародія на теперішню конспірологію. Автор ролика Макс Шлінгер пояснив, що збирався висміяти дезінформацію. Але, як це часто буває, спрацювало відео не зовсім так, як хотілося автору.

Що нового вигадали, аби дискредитувати вакцини від коронавірусу? Наприклад, що вони містять отруйну речовину під загадковою назвою SM-102. І речовина ця викликає рак та ушкодження нервової системи. StopFake заспокоює: така речовина у вакцинах справді є, зокрема в Moderna i Pfizer, але в зовсім нешкідливих кількостях. Фейк про смертоносну SM-102 спершу поширювався англійською, потім його переклали російською, і так він дійшов до України.

Ще одна містична історія: доклінічні випробування вакцин на тваринах припинили, мовляв, через смерть піддослідних тварин. VoxUkraine пояснює, що це не так. Pfizer, Moderna та Johnson & Johnson пройшли доклінічні випробування на тваринах, перш ніж їх дозволили випробовувати на людях. Якби тварини вмирали від цієї вакцини, її б не дозволили колоти людям. І все ж цей фейк з’явився не на порожньому місці. Виявляється, у 1990-х роках науковці розробили вакцину від іншого коронавірусу, який вражає котів. Під час випробувань тієї вакцини кілька котів справді загинули.

Антивакцинатор Захар Мілютін, якого ми вже не раз згадували в моніторингу, цього тижня оголосив, що найпоширенішим побічним ефектом вакцини від коронавірусу є параліч. І, мовляв, американський уряд виплачує компенсацію постраждалим. VoxUkraine називає це маніпуляцією: випадки паралічу вкрай рідкісні, зв’язок із вакцинацією не доведений, а виплата компенсацій в Америці не свідчить, що шкоди завдала саме вакцина.

Ще один фейк від Мілютіна: компанія Pfizer начебто визнала, що вагітним небезпечно контактувати з вакцинованими від коронавірусу. Як думаєте, правда? Ні. Джерелом став документ, який зобов’язує виключати вагітних жінок із дослідження вакцин. Але так роблять часто, адже вагітність — це стан, у якому жіноче тіло краще не піддавати додатковим випробуванням. Навіть натяків на те, що інші вакциновані можуть заразити вагітних жінок, у документах компанії немає. Вакциновані в принципі не заразні.

Чергова порція маніпуляцій пов’язана з ефективністю вакцин від коронавірусу. VoxUkraine зафіксував повідомлення, в яких стверджують, що вакцина ефективна максимум на 1,3 %. Посилаються при цьому на поважне медичне видання The Lancet. Цю маніпуляцію вже не раз спростовували, але вона невмируща. В дописах цитують лише частину інформації — показники абсолютного зниження ризику (різницю часток заражених між групою невакцинованих та групою вакцинованих). Хоча зазвичай для визначення ефективності вакцин використовують показник відносного зниження ризику (співвідношення, що порівнює ризик зараження людей, які отримали щеплення, порівняно з людьми, які цього не зробили). Дуже зрозуміло пояснив цей фейк проєкт «По той бік новин».

Ще одна побрехенька: Швеція визнала ПЛР-тести на коронавірус непридатними для визначення інфекції. Агентство охорони громадського здоров’я Швеції, на яке посилаються автори повідомлення, таких заяв не робило. StopFake пояснює, що шведська урядова агенція просто рекомендувала робити ПЛР-тести людям із симптомами. У Швеції ці тести робити не припиняють. Звідки ж усе це взялося? Виявляється, першим про це написав у своєму блозі такий собі Пітер Майєр, від якого фейк розлетівся далі.

А ось фейк — справжній подарунок коронаскептикам: в Іспанії, мовляв, навіть тести не робитимуть, а просто лікуватимуть від коронавірусної хвороби абсолютно всіх. Мовляв, іспанська фармацевтична компанія оголосила про розробку препарату «Аплідин» для лікування безсимптомного перебігу коронавірусу. Конспірологи в захваті: це ж «велика фарма» сама себе видала, вирішивши лікувати здорових! VoxUkraine вказує на маніпуляцію: безсимптомних хворих, принаймні, поки що точно не лікуватимуть.

А ще можна взяти фотку з Мадрида, назвати її фоткою з Лондона й на підставі цього оголосити, що у британській столиці карантину більше немає. VoxUkraine знайшов першоджерело — нічого спільного з Лондоном. Цікаво, що раніше фото також поширила турецька співачка Демет Акалін із написом про те, що це нібито метро Стамбула. Так і до Києва може дійти.

Про масові протести проти карантину давно не чути, а вони ж є дуже важливою складовою наративу конспірологів. Ось вони й оголосили, що у Бразилії відбулася демонстрація проти «проєкту COVID-19». VoxUkraine виправляє: протести були проти незадовільної боротьби влади проти коронавірусу. 29 травня 2021 року десятки тисяч людей влаштували акції протесту у 16 містах Бразилії, вимагаючи імпічменту президента, відомого легковажним ставленням до епідемії, та закупівлі більшої кількості вакцин. Тобто вони, звісно, виступали проти коронавірусу, але з ковід-дисидентами цим протестувальникам явно не по дорозі.

Фото: Українська правда

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду