Пекло на землі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19—25 квітня 2021 року

Пекло на землі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19—25 квітня 2021 року

09:00,
3 Травня 2021
2471

Пекло на землі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19—25 квітня 2021 року

09:00,
3 Травня 2021
2471
Пекло на землі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19—25 квітня 2021 року
Пекло на землі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19—25 квітня 2021 року
«1+1» заспокоює, що ситуація в Україні краща, ніж в Індії, а фейкотворці вигадують нові наноботи, чипи та комарів-носіїв коронавірусу.

Що нового за 19—25 квітня 2021 року:

  • Станом на 19 квітня в Україні діагностували 1953016 хворих на коронавірусну хворобу. Сорок тисяч людей померли. Вакцинували 450647.
  • Чорногорія зняла обмеження на в’їзд для українців.
  • В Україні зареєстрували вакцину AstraZeneca корейського виробництва.
  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що 2021 року в Україні за гроші не вакцинуватимуть.
  • Аудит «коронавірусного фонду» виявив порушення на 407 мільйонів гривень.
  • Максим Степанов прогнозує новий спалах захворюваності на коронавірусну хворобу після Великодня.
  • Кабінет міністрів оголосив, що не змінюватиме модель карантину на великодні свята.
  • Міністерство охорони здоров’я рекомендувало церквам провести великодні богослужіння онлайн, а вірян попросили відправляти до церкви по одній людині з родини та освячувати кошики на вулиці.
  • Національна академія наук вважає, що смертність від COVID-19 скоро почне зменшуватись.
  • Станом на 25 квітня в Україні діагностували 2030333 хворих на коронавірусну хворобу. 42518 померли, 492494 вакциновані.

Краще, ніж в Індії

У політичних токшоу тема можливого російського вторгнення повністю витіснила коронавірус і вакцинацію. В новинах про епідемію говорять, але без ентузіазму. Статистика, чергові «рекорди/антирекорди», надзвичайні події, зокрема смерть одинадцятирічної дівчинки з Дніпра, родичі якої звинувачують медиків у недбальстві. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 20 квітня в ефірі «1+1» оголосив, що Україна подолала пік захворюваності. Лідія Таран оптимістично заявила, що в Україні ситуація краща, ніж в Індії (ще б пак, там ситуація найгірша у світі). Поза тим міністр закликав не втрачати пильності  й дотримуватись карантинних обмежень на свята, а також стверджував, що вакцинаційну кампанію майже провалили… в усьому світі.

Слова Степанова, що захворюваність пішла на спад, процитували й на «Інтері» і сумніву його слова не піддавали. СТБ і «Україна» пішли далі: пояснили, що пік захворюваності позаду, ситуація стабілізувалась, але на свята люди зберуться докупи і буде новий спалах. Про невідворотний новий спалах говорили й на Першому незалежному. А «Україна» підготувала сюжет про шанси захворіти на коронавірусну хворобу вдруге.

5 канал особливо пильно стежив за розвитком подій довкола народного депутата Миколи Тищенка, якого мали покарати за вечірку під час карантину. Інші канали особливої уваги на Тищенка не звертали.

Особливу увагу природно приділяли вакцинації. Більшість каналів повідомили, що в регіонах доступна вакцина Pfizer, якою в першу чергу вакцинують мешканців і персонал будинків для старих людей та психоневрологічних інтернатів, натомість публічним людям тепер зась. Новинарі сміливо стверджували, що Pfizer — ефективніша вакцина за CoviShield. Розповідали в новинах і про нову партію вакцини AstraZeneca. А Перший незалежний ностальгійно сповістив, що Молдова отримала російський Sputnik V.

Канал «Україна» опитала своїх підписників у телеграмі: якою вакциною вони робитимуть щеплення. Виявилось, що 45% опитаних уже визначилися.  Також «Україна» похвалила свого власника Ріната Ахметова за активну участь у боротьбі проти коронавірусної епідемії, а «Інтер» зробив  те саме для підприємства свого співвласника Дмитра Фірташа «Рівнеазот».

Про біду в Індії розповідали в новинах чимало. «Інтер» назвав Індію центром пандемії, а «1+1» — «пеклом на землі». «На пекло перетворилися деякі крематорії в Індії. Печі буквально плавляться через нескінченне спалювання тіл померлих від коронавірусу», — йдеться в новинах «України». СТБ налякав, що для спалення тіл в Індії вже бракує дров, а «1+1» сповістив, що Індія більше не експортує вакцини, бо бракує для своїх громадян. Поза тим міжнародну ситуацію описували неоднозначно: з одного боку, кількість хворих на COVID-19 дедалі більша, з іншого, в деяких країнах відновлюється життя, а влітку планують запровадити коронавірусні паспорти.

Привіт панікерам та імпотентам

Коронавірус із нами вже давно, але досі не всі вивчили, як саме він передається. Це дозволяє творцям фейків і сумнівних жартів лякати користувачів соцмереж, розповідаючи, наприклад, про небезпеку зараження через укуси комарів. «Привіт усім панікерам», — лякають автори дописів на цю тему.

 

Насправді, заспокоює StopFake, заразитись через укус комара неможливо. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, а шанс, що на вас накашляє комар, хворий на коронавірусну хворобу, прямує до нуля.

Ми з вами вже знаємо, що чипування — це не так страшно, як бояться конспірологи. І у вакцинах, як повідомляв MediaSapiens, таки немає чипів. Але творці фейків не припиняють вигадувати історії про чипи. Зокрема такі, що їх вживлюють під шкіру, й вони видаляють коронавірус із крові. Здорово було б, якби вони справді існували, але StopFake пише, що ні. Науковці справді розробили біосенсори, здатні розпізнати, чи почалась у людини певна хвороба, ще до початку симптомів. Але видаляти віруси з крові ці штуки не вміють, та й з коронавірусом ніяк не пов’язані. Технологія з’явилась ще до пандемії, але випробовують її віднедавна; це не чип, а гідрогель — губчаста речовина, яка реагує на зміни в організмі хімічною реакцією. Втім точного діагнозу ця штука все одно не ставить — принаймні, поки що.

Ми вже стільки разів писали про маніпуляції на тему масок, які нібито не рекомендує носити Всесвітня організація о хорони здоров’я. Втім ця маніпуляція залишається актуальною, й хвилі поширення в соцмережах раз у раз повертають її до життя. StopFake ще раз спростовує і пояснює: повідомлення, що маски не потрібно носити, на російській версії сайту ВООЗ лишилося ще з березня 2020 року. Відтоді багато змінилось і науковці точно знають, що нехтувати масками немає жодних причин. Важливий меседж ВООЗ полягає в тому, що маски не врятують від зараження, якщо не дотримуватись низки інших обмежень.

Новий фейк-скандал виник довкола статистики коронавірусної пандемії. Начебто лауреат Нобелівської премії миру, лікар із Конго Деніс Муквеґе заявив, що його попросили сфальсифікувати статистику захворюваності і смертності, тому він виходить із міжвідомчої комісії, яка бореться з епідемією в Конго. Муквеґе приписують таку  заяву: «Я у жодному разі не хочу забруднити свою Нобелівську премію миру за гроші — нам наказали називати будь- яку хворобу коронавірусом і будь-яку смерть визначати як спричинену коронавірусом. Крім цього, мене засмутило, що жоден із понад 100 зразків не показав позитивного результату. У мене є кар’єра, яку я мушу захищати, і я конголезець по крові. Розбагатіти брехнею — це гріх перед Богом, я йду». MediaSapiens повідомляє, що заяви такої Муквеґе не робив, а з міжвідомчої комісії пішов у червні 2020 року з абсолютно інших причин. Він був незадоволений тим, що боротьба проти коронавірусної епідемії ведеться неефективно. Про гріх нічого не казав.

Ізраїль уже ось-ось вакцинує все своє населення, хворих там дедалі менше, але навіть цю перемогу можна перетворити на поразку, якщо оперувати не фактами, а вигадками. Фейкотворці стверджують, що вакцина Pfizer в Ізраїлі вбила в 40 разів більше літніх і в 260 більше молодих людей, ніж сама коронавірусна хвороба. StopFake з’ясував, що першоджерело — заяви лікаря Ерве Селігмана, який підраховував кількість вакцинованих, що попри щеплення заразились коронавірусом. Однак його гіпотеза, що вакциновані частіше захворюють на коронавірусну хворобу, не підтвердилась, а прем’єр-міністр Ізраїлю заявив, що 97% смертей від COVID-19 припадає на невакцинованих пацієнтів. Втім не забуваймо, що вакцина не дає стовідсоткового захисту від коронавірусу, а імунітет формується не відразу після уколу, тож формально вакцинована людина може і заразитись, і навіть померти.

І навіть… стати імпотентом. А якщо вірити фейкам у соцмережах, можна вирішити, що імпотенція — наслідок вакцинації. «По той бік новин» розвінчує побрехеньку, що приписує такий побічний ефект вакцині Sinovac. Нічого подібного медики не фіксували, і якщо хтось із вакцинованих втратив потенцію, йому варто шукати передусім психологічні причини.

Південноафиканський штам, за спостереженнями медиків, більш заразний за «класичний» коронавірус» — але вигадки про нього набувають загрозливіших форм. Наприклад, що серед вакцинованих він поширюється у вісім разів швидше, ніж серед невакцинованих. StopFake знайшов дослідження ізраїльських вчених, про яке йдеться у повідомленнях, і з’ясував, що воно ще не пройшло рецензування. Під час дослідження порівнювали дві групи з позитивним тестом на коронавірус по чотириста людей. У групі людей, які отримали дві дози вакцини Pfizer, виявили вісьмох людей із південноафриканським штамом, а у групі нещеплених — одну. З цього дослідники роблять припущення, що мРНК-вакцина може бути менш ефективною проти цього штаму в період 7-13 днів після другої дози вакцинації. Це, як бачимо, зовсім не те саме, що «у вісім разів швидше поширюється».

І нова порція страшилок про ПЛР-тести. Перша — для тих, хто боїться примусової вакцинації. Мовляв, тих, хто відмовляється від щеплення, вакцинують примусово за допомогою нанопристроїв, що вводяться в організм під час забору мазка для ПЛР-тесту. StopFake називає це маніпуляцією: нанороботи справді існують і можуть доставляти ліки в організмі людини, але це не має стосунку ні до коронавірусу, ні до щеплень.

Друга страшилка — просто для лякливих: мовляв, ПЛР-тести містять етиленоксил (оксиран), що викликає рак. StopFake заспокоює: цей безбарвний газ справді використовують для стерилізації медичних виробів, але отримати з палички для забору матеріалу для ПЛР-тесту кількість цієї речовини, яка може зашкодити організму, нереально.

Фото: Укрінформ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду