«Націоналісти» в лікарнях, «Кракен» та комарі-вбивці з лабораторій Пентагону: огляд наративів російської пропаганди про охорону здоров’я

«Націоналісти» в лікарнях, «Кракен» та комарі-вбивці з лабораторій Пентагону: огляд наративів російської пропаганди про охорону здоров’я

09:46,
27 Липня 2022
2677

«Націоналісти» в лікарнях, «Кракен» та комарі-вбивці з лабораторій Пентагону: огляд наративів російської пропаганди про охорону здоров’я

09:46,
27 Липня 2022
2677
«Націоналісти» в лікарнях, «Кракен» та комарі-вбивці з лабораторій Пентагону: огляд наративів російської пропаганди про охорону здоров’я
«Націоналісти» в лікарнях, «Кракен» та комарі-вбивці з лабораторій Пентагону: огляд наративів російської пропаганди про охорону здоров’я
Російські пропагандисти все ще намагаються переконати аудиторію, що «лабораторії Пентагону» існують та працюють над створенням біологічної зброї.

Росія неодноразово звинувачувала ЗСУ у використанні цивільних об’єктів у воєнних цілях. Наприклад, поширює інформацію про те, що Україна нібито розмістила РСЗО в одеській поліклініці, а харківську дитячу лікарню взагалі планувала підірвати. Також не припиняються спроби вигадати нові фейки про «біолабораторії США» — російські медіа повідомляють, що українці хотіли «озброїти» комарів смертельними вірусами. Тим часом у світі продовжують поширювати фейки про мавпячу віспу. В межах проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» VoxCheck аналізує та спростовує наративи щодо охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі та Росії.  

Дезінформація: В одеській поліклініці розмістили ракетні установки 

Російські медіа поширили заяву міноборони РФ про те, що українські бійці територіальної оборони вигнали з одеської поліклініки №29 усіх хворих, незважаючи на їхній стан. А натомість влаштували там пункт дислокації та розмістили артилерію та РСЗО на прилеглій території. 

Як насправді? 

Цей фейк спростували в Одеській міській раді. Міський голова Одеси Геннадій Труханов із британськими журналістами побували в поліклініці №29 і записали звідти відео. На ньому видно, що в коридорах поліклініки сидять люди в цивільному, пацієнти чекають на прийом. Тоді як російські медіа писали, нібито всіх хворих вигнали. Лікарі зазначають, що щодня до поліклініки звертається близько 300 пацієнтів. У самому приміщенні поліклініки та на прилеглій до неї території немає ракетних установок чи іншої зброї, на кадрах немає військових. 

Стоп-кадр із відео з поліклініки №29 

На відео видно прескарту британського журналіста Алана Дункана. На ній вказано, що його акредитували Збройні сили України

Наприкінці червня британський журналіст опублікував у твітері світлину біля поліклініки №29, на якій видно, як він бере інтерв’ю у Геннадія Труханова. Дункан зазначив: «Це на 100% цивільна клініка, а не військова база, як стверджують російські військові перед тим, як напасти на ще один цивільний об'єкт».

 

Дезінформація: Українські військові збираються підірвати дитячу лікарню в Харкові 

Масового поширення у пропагандистських медіа набула ще одна заява міноборони РФ: нібито українські військові з батальйону «Кракен» збираються підірвати дитячу міську лікарню в Харкові, аби потім звинуватити російські війська в ударі по цивільному об’єкту. Туди бійці «Кракена» й тероборони під погрозами розстрілу звозять медичний персонал та хворих дітей з інших лікарень міста. 

Як насправді? 

У міноборони РФ стверджують, що будівлю вже замінували та готують до вибуху, коли «російська артилерія почне завдавати ударів по військовій інфраструктурі Харкова». Так дезінформатори самі видають мотиви цього вкиду: приховати, що російська армія обстрілює саме цивільну інфраструктуру в Україні.

Російська пропаганда не вперше заявляє про «націоналістів», які ховаються в об’єктах цивільної інфраструктури, коли їх обстрілює. При цьому, за даними української влади, від початку повномасштабного вторгнення російські війська вже:

  • пошкодили майже 900 закладів охорони здоров’я, 127 із них зруйнували повністю;
  • пошкодили 2188 закладів освіти, 221 із них зруйнували повністю;
  • зруйнували або пошкодили, за попередніми розрахунками, 121 тис. житлових будинків; 800 тисяч людей втратили житло;
  • зруйнували чи пошкодили 434 культурні пам’ятки;
  • зруйнували чи пошкодили щонайменше 147 споруд духовного значення (не враховуючи прилеглих будівель). 

(Невідомо, чи враховують у ці дані зруйновану цивільну інфраструктуру на тимчасово окупованих територіях, куди українська влада може не мати доступу). 

Фейки агітпропу про зайняття українськими військовими лікарень чи інших об’єктів — пряме оголошення майбутніх обстрілів. Оцінити масштаб загрози можна по одній цитаті з російських ЗМІ: «Українські військові та нацистські підрозділи прославилися використанням шкіл, дитячих садків та лікарень як прикриття під час звільнення Росією Маріуполя». Росіяни вщент зруйнували чотиристатисячне місто, знищивши 95% усіх споруд, і прикриваються розповідями про «націоналістів» у кожній будівлі. 

Спецпідрозділ «Кракен», який звільняє Харківщину від окупантів, уже довго й наполегливо демонізують у російських медіа, приписуючи їм терор цивільних. Зайве говорити, що жодних доказів цього не існує. 

Дезінформація: У біолабораторії США в Україні вивчали, як заражати українців смертельними вірусами через комарів 

Російські ЗМІ з посиланням на коментарі представника збройних сил РФ пишуть, ніби в біолабораторіях США в Україні вивчали віруси, що можуть передаватися через укуси комарів, зокрема лихоманку Денге. Йдеться про проєкт Р-268, у рамках якого «вірусний препарат» розробили в Києві та передали для польових досліджень у США. Робив це Український науково-технологічний центр (УНТЦ). У міноборони Росії переконують, що через комарів збираються заражати населення. 

Як насправді? 

Міністерство оборони РФ опублікувало три документи, які нібито підтверджують це: «Робочий план», «Проєктна пропозиція», а також лист виконавчого директора УНТЦ Ендрю Худа на ім’я Джейн Танненбаум. Формат цих документів загалом схожий на той, що використовує УНТЦ. Проте на них немає печаток чи офіційних підписів, як на інших документах УНТЦ. 

Водночас у всіх наведених документах взагалі не йдеться про те, щоб заражати людей вірусами через укуси комарів. Причому в міноборони РФ навіть зробили коректний переклад російською цих документів. В описі проєкту чітко прописано, що українські вчені мали виробляти «Віраден» — препарат на основі дензонуклеотидного вірусу жовтолихоманкового комара (AeDNV). Згодом 1 кг цього препарату мали відправити до Університету штату Колорадо. «Віраден» розробив український професор Леонід Бутацький для контролю популяції комарів. AeDNV вкрай заразний для комарів, але не заражає людей, хребетних тварин та безхребетних видів. 

                Документ, оприлюднений російським міноборони

Документ «Проєктна пропозиція», переклад оригіналу російською

Раніше MediaSapiens неодноразово спростовував фейк про «лабораторії Пентагону» та інші вигадки російської пропаганди про захворювання, експерименти над українцями та біологічну зброю.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду