Капітан Америка щось знав. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 28 червня — 3 липня 2021 року

Капітан Америка щось знав. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 28 червня — 3 липня 2021 року

08:48,
13 Липня 2021
2659

Капітан Америка щось знав. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 28 червня — 3 липня 2021 року

08:48,
13 Липня 2021
2659
Капітан Америка щось знав. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 28 червня — 3 липня 2021 року
Капітан Америка щось знав. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 28 червня — 3 липня 2021 року
Антивакцинатори плутаються в логіці — чи то коронавірусу не існує, чи штаму «дельта» не існує, чи штам існує, але від нього не рятують вакцини. А ще всіх нас кличуть на боротьбу проти маскового режиму.

Що нового за 28 червня — 3 липня 2021 року:

  • станом на 28 червня в Україні діагностували 2 млн 234 тисяч 281 хворого на коронавірусну хворобу. 52 тисяч 295 людей померли, вакциновані 1 млн 904 тисяч 880;
  • у Вінницькій області після вакцинації помер чоловік. Попередня причина смерті — гостра серцева недостатність;
  • компанія Moderna заявила, що її вакцина ефективна проти штаму «дельта»;
  • міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що в Україні можуть почати комбінувати вакцини різних виробників;
  • в Академії наук попередили, що кількість госпіталізованих хворих на коронавірусну хворобу, ймовірно, зросте;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує тестувати учнів на коронавірус, а не закривати школи;
  • у Сполучених Штатах Америки винайшли маску, яка діагностує коронавірусну хворобу;
  • станом на 4 липня в Україні діагностували 2 млн 237 тисяч 553 хворих на коронавірусну хворобу. 52 тисяч 470 людей померли. Вакциновано 2 млн 59 тисяч 726 людей.

Після чи внаслідок?

Коронавірусна тема в теленовинах отримала нове звучання через смерть сорокасемирічного чоловіка після щеплення вакциною Pfizer, однак сенсацією ця подія не стала. Новинарі намагалися витримувати баланс і не давати однозначних висновків. На «Україні» сказали, що Міністерство охорони здоров’я не пов’язує смерть із вакцинацією, на «1+1» нагадали про компенсацію за інвалідність чи смерть у результаті вакцинації. На Першому незалежному йшлося, що випадок зареєстрували як несприятливу подію після імунізації, бо людина померла за чотири години після щеплення. Однак у сюжеті не повідомили, що попередньо смерть із вакцинацією не пов’язують, лише додали, що стан решти вакцинованих із цього флакона «стабільний». Одразу після цієї новини ведуча від себе, без посилання на експертів чи бодай політиків назвала темпи вакцинації «повним провалом».

Маніпуляції, пов’язані зі смертю вакцинованих (яка зовсім не обов’язково є смертю через вакцинацію), ми вже багато разів фіксували в соцмережах та різних медіа. Від того, чи дозволятимуть собі такі перекручення новинарі, залежить дуже багато, адже кожна згадка про смерть «внаслідок» вакцинації — це потенційне зростання кількості людей, які відмовляються від щеплення, бо бояться померти.

Крім летального випадку на Вінниччині, особливих акцентів у новинах не ставили. Традиційно відзначали зростання темпів вакцинації, відкриття центрів вакцинації в різних містах та найнижчі за рік показники захворюваності. Розповідали і про те, що в Європі почали діяти ковід-сертифікати, що суттєво збільшило кількість туристів. А також про початок тестування електронних сертифікатів в Україні.

Говорили в новинах і про те, чи можна поєднувати різні вакцини. На Суспільному розповіли результати дослідження оксфордських вчених, які вважають, що це може забезпечити більший захист. Втім в Україні поки що не вирішили, чи можна змішувати препарати. Мовляв, головний санітарний лікар не відповів, чи проводилися подібні дослідження, а в Міністерстві охорони здоров’я на запит каналу не відповіли. А от на «Інтері» з розгону заявили: «Ви вкололи першу дозу, приміром, "Коронаваком", а тепер є можливість щепитися "Пфайзером"? Робити цього наразі не варто. Комбінація вакцин проти коронавірусу ефективна, але поки що не рекомендована». Мовляв, такі коктейлі не затверджені навіть Європейською агенцією з лікарських засобів. Їх не поспішають рекомендувати й експерти. Й Ангела Меркель — не показник, ніхто не знає, чому вона обрала комбінований варіант — щепилася політикиня непублічно. Вже 3 липня новини «1+1» проінформували, що Міністерство охорони здоров’я дозволило комбінувати вакцини у виняткових випадках: «Якщо перше щеплення було закордонною вакциною "Модерна", якої немає в Україні, тоді можна використовувати "Пфайзер". Якщо є дефіцит вакцини "Астразенека" або під час першого щеплення були небажані реакції, тоді як другу дозу можна використовувати "Пфайзер"». Розповіли в сюжеті, що тим, хто перехворів на коронавірусну хворобу, тепер радять зробити щеплення двічі з огляду на поширення штаму «дельта».

А на «Україні» поставили питання, чи є перспектива, що щеплених китайською вакциною Coronavac пускатимуть до країн Євросоюзу. У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що перемовини ведуть. «Інтер» і тут висловив більше впевненості, ніж слід було б: «Українців, вакцинованих "Ковішилдом" і "Коронаваком" пускатимуть до Євросоюзу вже через місяць. На це, принаймні, сподівається міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Каже: відмова країн ЄС визнавати ці вакцини, схвалені ВООЗ — це порушення міжнародного права. І зараз МОЗ і МЗС ведуть переговори з Брюсселем». «Пускатимуть» і «сподіваються, що пускатимуть» — різні речі.

Продовжили лякати глядачів вдвічі небезпечнішим штамом «дельта», від якого, однак, захищають вакцини. Він шириться надзвичайно швидко і зафіксований вже у 92 країнах, повідомило Суспільне. СТБ назвав «дельту» смертоносною загрозою для людства. ICTV прогнозує, що через штам «дельта» світ може охопити нова смертоносна хвиля пандемії, й під найбільшим ризиком — країни, де щеплення тривають мляво (натяк на Україну?). Канал «Україна» назвав штам «більш підступним та шкідливим», а «Інтер» — «набагато заразнішим за інші». Знову ж таки, новинарі зі своїми висновками біжать попереду паротяга науки, адже медики ще далеко не настільки впевнені в «підступності» й «більшій заразності». А коли будуть впевнені, то опишуть цю «більшу заразність» у точних цифрах, а не епітетах.

Розповідали і про стан справ у Європі та Америці. Крім інформації, які країни послаблюють чи посилюють карантинні заходи, розповіли, що в Греції планують запровадити платну вакцинацію для молоді, щоби пришвидшити темпи щеплень. 150 євро — і ти вакцинований.

Вакцинні наркомани і покручені свині

Розпочнемо з України — серед фейків були такі, що стосувалися безпосередньо наших реалій, зокрема, стверджували, що коронавірусні лікарні… «знищують». Низка видань поширила інформацію про знищення лікарень, хоча все не так страшно: їх справді закривають, бо кількість хворих суттєво зменшилася, пояснює StopFake. Загалом логічно, що перепрофільовані для лікування коронавірусної хвороби лікарні перепрофільовують назад, коли потреба зникає.

(Вам не здалося — там так і написано, «Наукраине»).

Новий штам коронавірусу викликав ажіотаж фейкотворців — із різних боків і різних джерел понеслися маніпуляції і неправдива інформація про походження штаму «дельта», що від нього допомагає і чого взагалі від нього чекати.

Почнемо з того, що назви штамів («альфа», «бета», «гамма» та «дельта») — це ознака ієрархії різних країн. Адепти цієї теорії проводять паралелі з твором Олдоса Хакслі «Прекрасний новий світ», де назви грецьких літер альфа, бета, гамма та дельта вживали на позначення каст у суспільстві. А це в уявленні фейкотворців свідчить, що світ начебто поділять за коронавірусними штамами на різні касти, де Велика Британія (із поширеним штамом «альфа») повинна бути вищою за Південноафриканську республіку (із поширеним штамом «бета»), яка повинна бути вищою за Індію (із поширеним штамом «гамма»), яка повинна бути вищою за Бразилію (із поширеним штамом «дельта»). Такому поділу начебто сприятиме міжнародний договір про пандемію. Авторка теорії — Валентина Кисельова, яку називають незалежною експерткою з біоетики та біобезпеки (втім у надійних джерелах інформації посилань на неї ви не знайдете). Що ж, із такою фантазією можна не фейки вигадувати, а художні твори писати. VoxUkraine розвінчав цей монументальний фейк — і, до речі, «дельта» ж то якраз з Індії.

За іншою версією, в Україні штаму «дельта» немає — це все Рада національної безпеки і оборони нагнітає паніку. Це відомий антивакцинатор Сергій Гула так заспокоює своїх підписників. Але це неправда, розчаровує їх StopFake. Станом на 22 червня в Україні зафіксували мінімум два випадки — мутацію підтвердив Інститут молекулярної біології й генетики.

Інший варіант: якщо штам «дельта» все-таки є, то він виник від того, що людей масово вакцинують. Це вже той самий Сергій Гула вважає, що нові штами — це результат зміни генів вірусу. Пропонуємо йому визначитися: то є штам чи немає? І так, звісно, нові штами — наслідок мутації, але що більше людей хворіє, то більше мутацій. А отже, що більше вакцинованих, то менше шансів на нові штами.

Наступній рівень фантазій: вакцини не захищають від штаму «дельта», а тому вони небезпечні й неефективні, стверджує вже інший постійний герой нашого моніторингу — Остап Стахів. Зверніть увагу: коли їм вигідно, вони забувають власні запевнення, що коронавірусу не існує, й оперують згадками про нього як про щось цілком реальне. Що ж, справді, коронавірус реальний, і крім штаму «дельта» є й інші.  Й від усіх захищають вакцини — принаймні, AstraZeneca і Pfizer. Тож фактчекери зі StopFake вважають, що твердження Стахіва не мають підстав. А взагалі, від людини, яка каже, що боротьба з пандемією нагадує політику нацистів, навряд чи варто чекати конкретної аргументації. Стахів також говорив неправду, що українцям, які виїжджають за кордон, потрібно додатково вакцинуватися, бо вакцини в Україні поганої якості. Ну й вишенька на торті — його заяви, що людей безкоштовно вакцинують першою дозою, щоб у них розвинулася залежність, вони «підсіли» на вакцину і перетворилися на наркоманів. Шукати логічних зв’язків між цими тезами абсолютно немає сенсу.

Вакцини взагалі не діють — інакше чому розтин вакцинованого виявив РНК вірусу в усіх органах? VoxCheck каже, що це неправда, адже зміст дослідження спотворений. До того ж, один розтин, навіть якби все було саме так, ні про що не свідчить.

Пам’ятаєте історії з «магнітною» вакциною, до якої ліпляться ложки? Ось наступний рівень: від місця уколу можна запалювати електричні лампи. Якщо ви вже надумали економити в такий спосіб електроенергію, то не поспішайте: VoxCheck розвінчує цей фейк. По-перше, невідомо, чи це просто лампочка, чи в ній є батарейка; по-друге, є лампочки, які світять при контакті зі шкірою абсолютно незалежно від вакцин.

Питання безпеки щеплень — одне з найактуальніших. У соцмережах поширюють інформацію, що трьом смертям, яким запобігають вакцини, відповідають дві смерті від неї. В основі цієї тези — публікація журналу Vaccines, що ґрунтується на даних ізраїльського польового дослідження з одного боку і на даних про побічні ефекти вакцин з Європейського агентства з лікарських засобів та Нідерландського національного реєстру — з іншого. StopFake називає це маніпуляцією, адже в дослідженні співвідносяться абсолютно різні дані з різних регіонів, і це є підставою для твердження про шкоду вакцин. Власне, в журналу це також викликало сумніви, тому там пообіцяли провести розслідування й надати оновлену інформацію.

Є й фейки з конкретикою — від вакцинації протягом тижня нібито загинули чотири пілоти British Airways. У компанії стверджують, що це неправда. Четверо їхніх пілотів справді нещодавно померли, «однак у твердженнях в соціальних мережах про те, що чотири смерті пов’язані між собою, немає жодної правди». Фактчекерам StopFake удалося ідентифікувати трьох із чотирьох пілотів: один переніс COVID-19 у важкій формі і провів у госпіталі 243 дні, інший помер другого червня на трасі для гірських велосипедів.

Ще одна порція неправдивих цифр: у Євросоюзі від вакцинації постраждало вже півтора мільйона людей, а померло 15 тисяч. Як пояснює VoxCheck, автори подібних дописів посилаються на систему, в якій є дані про побічні ефекти після вакцинації. Але, знову ж таки, хвороба і смерть ПІСЛЯ вакцинації не значить ВНАСЛІДОК. Те, що 15 тисяч вакцинованих померли, доводить лише той факт, що люди смертні (і вакциновані теж).

Про побічні ефекти вигадують багато: зокрема що від них постраждали 86 % дітей, що брали участь у випробуваннях вакцини Pfizer. Джерело таких повідомлень ненадійне. Або що від використання вакцини деформувалося тіло свині й дитини. На відео показують деформовані тіла, однак невідомо, хто це і за яких обставин це з ними сталося. В таких випадках експерти завжди радять не вірити інформації, яка викликає у глядачів емоції, але не посилається на факти.

Бачимо, що фокус фейків змінюється, а от що залишиться з нами назавжди, то це масковий режим. Саме так пишуть у соцмережах: «Для тих, хто ще наївно думає, ніби масковий режим запроваджено тимчасово, відкрию очі: це назавжди !!! Добровільно влада ніколи вже не скасує намордники. Треба або змиритися і слухняно носити їх до самої смерті, або стати на шлях боротьби». Що ж, якщо нема чим більше зайнятися, можна і проти масок поборотися. Але значно корисніше боротися проти коронавірусної епідемії. Коли вона відступить, у масках не буде потреби, й у деяких країнах масковий режим уже скасували. Хоча в Ізраїлі потім знов повернули.

Окремий кумедний жанр фейків — шукати в популярних творах «передбачення» коронавірусної пандемії. Цього разу щось таке знайшли у фільмі «Капітан Америка: перший месник». На сцені після титрів позаду головного героя є реклама пива Corona, але це ні про що не свідчить. Мексиканське пиво Corona варять і продають із 1925 року, й до пандемії воно було одним із найпопулярніших у США (вірус, звичайно, трошки нашкодив співзвучному бренду). А те, що авторка допису називає зображенням коронавірусу, — насправді реклама італійського виробника пасти Barilla, такий собі феєрверк зі спагеті.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду