У мережі поширюють маніпулятивне відео, що всі вакцини від COVID-19 «однакові»

У мережі поширюють маніпулятивне відео, що всі вакцини від COVID-19 «однакові»

14:17,
28 Липня 2021
2449

У мережі поширюють маніпулятивне відео, що всі вакцини від COVID-19 «однакові»

14:17,
28 Липня 2021
2449
У мережі поширюють маніпулятивне відео, що всі вакцини від COVID-19 «однакові»
У мережі поширюють маніпулятивне відео, що всі вакцини від COVID-19 «однакові»
Автори:
Насправді вакцини суттєво відрізняються за місцем їхнього виробництва, складом, умовами зберігання, кількістю доз та інтервалом між ними, принципом дії, ефективністю, можливими побічними діями тощо.

У мережі поширюють маніпулятивне відео, що всі вакцини від COVID-19 «однакові», на це звернули увагу у «Вокс Україна».

Так, відео, яке поширюють у соцмережах, складається з кількох частин:

  • надпису «Всі вакцини однакові. Вони всі з однією коробки»;
  • фото робітників, які несуть ящики з російської вакциною «Спутник V»;
  • уривку телепередачі з російським доктором Олександром М’ясниковим, який говорить: «Я впевнений, що сьогодні немає американської, європейської китайської, російської, індійської, казахської вакцин від коронавірусу. Є просто вакцина від коронавірусу»;
  • уривку з радянського фільму «12 стільців» (1976), в якому головний герой Остап Бендер видає радянські цигарки за іноземні, замінюючи етикетку на упаковці (за аналогією мається на увазі, що вакцини нібито відрізняються лише написом на коробці).

Як зазначають фактчекери, до українського сегменту Facebook це відео потрапило з російських акаунтів у соцмережах, які регулярно поширюють дезінформацію та теорії змови.

Водночас інформація на відео не відповідає дійсності. Вакцини суттєво відрізняються за місцем їхнього виробництва, складом, умовами зберігання, кількістю доз та інтервалом між ними, принципом дії, ефективністю, можливими побічними діями та іншими критеріями.

Зокрема, векторні вакцини використовують модифіковану версію іншого вірусу. У випадку AstraZeneca вектор — це модифікований аденовірус шимпанзе.

Інактивовані або «вбиті» вакцини, як CoronaVac, містять значно ослаблений вірус SARS-CoV-2, що втратив можливість розмножуватися, але його спайкові білки залишаються цілими та викликають імунну відповідь.

Pfizer-BioNTech та інші мРНК-вакцини не містять ані вірусу SARS-CoV-2 (або частинки вірусу), ані вектору. Ці вакцини вводять в організм «інструкції» для вироблення антитіл. 

Фото з вакциною «Спутник V», яке присутнє у відео, зроблено 28 січня 2021 року. На ньому працівники розвантажують запаси російської вакцини, яка прибула до Буенос-Айресу, столиці Аргентини. Воно взагалі нічого не говорить про однаковість вакцин.

Слова лікаря Олександра М’ясникова, у той же час, вирвали з контексту. Він не заперечував різницю між вакцинами проти COVID-19, а закликав глядачів не звертати увагу на «політизацію» вакцин і робити щеплення тією вакциною, яка є найбільш доступною: «Ви знаєте, я категорично проти війни вакцин. Тому що коли ми говоримо “у них вакцина погана, а в нас чудова; AstraZeneca — тромбози, Pfizer — ще щось”, ми тільки ллємо воду на млин антивакцинаторів. Я впевнений, що сьогодні немає американської, європейської китайської, російської, індійської, казахської вакцин від коронавірусу. Є просто вакцина від коронавірусу. І яка доступна, яка швидше доступна, ту і потрібно застосовувати. Тому що сьогодні весь світ у біді».

Раніше ЗМІ написали, що в Херсонській області рівень госпіталізацій через COVID-19 сягнув 80%. Чому це не так у матеріалі MediaSapiens.

Фото: istockphoto.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду