Зелені й вакциновані. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 7–13 червня 2021 року

Зелені й вакциновані. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 7–13 червня 2021 року

13:00,
20 Червня 2021
3622

Зелені й вакциновані. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 7–13 червня 2021 року

13:00,
20 Червня 2021
3622
Зелені й вакциновані. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 7–13 червня 2021 року
Зелені й вакциновані. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 7–13 червня 2021 року
Теленовинарі не дуже зацікавилися переходом до «зеленої зони», але роздмухали повідомлення про «штучне походження» коронавірусу.

Що нового за 7–13 червня 2021 року:

  • станом на 7 червня в Україні діагностували 2 млн 215 тис. 52 хворих на коронавірусну хворобу. 51 тис. 215 померли, вакцинували 1 млн 241 тис. 6 людей;

  • Міністерство охорони здоров’я оголосило, що паперовий сертифікат вакцинації можна буде отримати в сімейного лікаря;

  • науковці з’ясували: кашель більше не є головним симптомом коронавірусної хвороби;

  • 9 червня вся Україна перейшла у «зелену» карантинну зону;

  • міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що адаптивний карантин в Україні продовжать до кінця літа;

  • головний санітарний лікар Ігор Кузін передбачає восени нову хвилю епідемії, але каже, що вона буде «мінімальною» завдяки вакцинації;

  • міністр закордонних справ Дмитро Кулеба оголосив, що Україна попросила Німеччину поділитися надлишками вакцини від коронавірусу;

  • станом на 14 червня в Україні діагностували 2 млн 223 тис. 978 хворих на коронавірусну хворобу. 51 тис. 692 померли, вакцинували 1 млн 507 тис. 801 людину.

Тенденція «втоми від коронавірусу», яку ми простежуємо вже кілька тижнів, поглибилась настільки, що навіть новина про довгоочікувану «майже свободу» — переведення всіх українських регіонів у «зелену» карантинну зону з мінімальними обмеженнями — не стала сенсацією. В теленовинах про це повідомили пунктирно, частина телеканалів обмежилась констатацією факту й навіть не пояснила, що це значить для українців — що можна мешканцям «зелених зон» і чого не можна. Зупинилися на цій темі докладніше ICTV та «Україна», згадали про «зелену зону» й на Першому незалежному — ютуб-каналі Медведчука.

Із коронавірусних тем важливою для новинарів залишається вакцинаційна кампанія, відкриття вакцинаційних центрів у різних містах та їхня більш чи менш успішна робота. Зокрема повідомляли на цьому тижні, що Україна почала видавати міжнародні свідоцтва про вакцинацію, чинне для вакцин, зареєстрованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Цікаво, що «зради» через те, що Європейський союз визнає поки що лише одну вакцину, якою щеплять українців, — Pfizer, себто наші «ковішілди» й «коронаваки» там не враховуватимуть, ні в новинах, ні в токшоу не розганяли — хоча, здавалося б, який аргумент для критиків євроінтеграції!

Не було скандалу в новинах і через намір медиків Хмельницької області, які не отримали грошей за лікування хворих на коронавірусну хворобу, оголосити страйк. Повідомив про це лише «Інтер», оголосивши, що «назріває бунт».

Індія, яка місяць тому була у фокусі українських новинарів через епідемію коронавірусної хвороби та загрозливі нові ускладнення, тепер майже їх не бентежить: про ситуацію із захворюваністю і смертністю в країні з мільярдним населенням згадували хіба що новинарі Першого незалежного. Більшість коронавірусних новин із-поза України — оптимістичні: відкриваються курорти й кордони; Ізраїль, Польща та Китай починають вакцинувати дітей і підлітків; Польща робить безкоштовне щеплення українським громадянам, які приїжджають на навчання чи заробітки, на вибір вакциною Pfizer чи Moderna, «Україна» повідомила, що росіян, щеплених тамтешньою вакциною Sputnik V, на українському кордоні розвертатимуть, адже ця вакцина не схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. «1+1» — що Україна з Угорщиною уклали домовленість про взаємне визнання сертифікатів про вакцинацію з 11 червня.

Загалом тема сертифікатів, «ковід-паспортів» та інших можливих національних і міжнародних документів у новинах була недовисвітлена. Повідомлення про відкриття кордонів і курортів, особливо на початку літа, коли ще не всі попрощались із мрією побувати на морі, бентежать телеглядачів, однак розуміння, що саме потрібно, аби поїхати в ту чи іншу країну — чим вакцинуватися, скільки разів, який документ отримувати, чим один документ відрізняється від іншого, чи робити тест, якщо робити, то який, — у багатьох немає. У цьому мали б допомагати медіа, зокрема найпопулярніше джерело інформації — теленовини.

«Коронавірус втік з лабораторії. В цьому переконані американські та британські генетики», — повідомили в новинах каналу «Україна»:

За понад рік моніторингу ми вже не раз спостерігали хвилі поширення версій, припущень та впевнених (але зазвичай нічим не обґрунтованих) тверджень про лабораторне чи штучне походження коронавірусу. Це далеко не завжди конспірологія — іноді такі версії озвучують справжні науковці й намагаються їх обґрунтувати. У травні адміністрація Facebook оголосила, що соцмережа більше не видалятиме повідомлення про лабораторне походження коронавірусу автоматично як дезінформацію. Ще за пару тижнів хвиля докотилась до українських теленовин.

«Мовчазну змову, навколо походження коронавірусу перервано. Дедалі більше науковці відкрито заявляють, що збудник ковіду створили люди в лабораторії. Мовляв, природа на таке не здатна», — повідомив у новинах «Інтер», пославшись на Wall Street Journal та науковців Каліфорнійського університету в Берклі. У новинах СТБ стверджують, що «версія про витік коронавірусу з Уханської лабораторії правдоподібна і заслуговує подальшого вивчення», посилаючись також на світову пресу та американських науковців.

Так українські теленовинарі, висвітлюючи НЕконспірологічнї версії західних вчених, підливають оливи у вогонь теорій змов. Науковці не «заявляють, що коронавірус створили в лабораторії», а лише говорять, що цю версію потрібно перевіряти. Ніхто поки що цього не довів.

Матеріал The Science Suggests a Wuhan Lab Leak, який став джерелом хвилі медійного поширення версії про лабораторне походження вірусу, справді опублікований у поважному виданні The Wall Street Journal, але в розділі Opinion. Це, звісно, не значить, що Стівен Квей та Ричард Мюллер, американські науковці, які написали цей текст, голослівні. Вони наводять аргументи на користь своєї версії: мовляв, у геномі коронавірусу SARS-Cov-2 є генетичний слід, якого ще ніколи не бачили у природних коронавірусах, — зате він схожий на наслідки лабораторного втручання. Перед цим колишній (!) шеф британської розвідки Ричард Діарлав припустив, що Китай знищив докази лабораторного походження коронавірусу. Це важливий момент, адже припущення щодо можливої «втечі» коронавірусу з Уханського інституту вірусології часто поєднуються із суто політичними звинуваченнями на адресу китайської влади. В кінці травня про «два можливі сценарії» походження коронавірусу заговорив і президент Америки Джо Байден. Отже версію, яка вважалась суто конспірологічною, «реабілітували» й повернули в дискусійне поле.

Але панівною версією, на користь якої є набагато більше аргументів і завершених наукових досліджень, є природне походження коронавірусу. Науковці дискутують, шукають нові докази та способи доведення тієї чи іншої версії, проте стверджувати, що заперечення штучного походження коронавірусу було «змовою», — маніпуляція. Розповідаючи про цю дискусію, новинарям важливо було б наголошувати, що йдеться про позицію кількох окремих науковців та версії політиків, тоді як наукова спільнота загалом поділяє протилежну точку зору.

Водночас у медіапросторі циркулюють старі добрі фейки про втечу коронавірусу не з китайської лабораторії, а з американської. Мовляв, китайська влада повідомила, що в районі бази у Форт-Детріку у штаті Меріленд не раз фіксували спалахи невідомих і дуже важких хвороб, отже не виключено, що коронавірус також звідти. Це дзеркальна відповідь Китаю на звинувачення з боку Америки та Британії, яка пролунала тоді ж, коли й заяви Байдена — в кінці травня (російські медіа радо поширювали китайські заяви). Насправді на цій базі дослідження патогенних вірусів і мікроорганізмів припинили ще в серпні 2019 року, бо рівень захисту визнали недостатнім. До українського медіапростору уривки цих фейків долітають із Росії.

Та загалом про коронавірус цього тижня різноманітністю не вражали. Фактчекери з «По той бік новин» детально пояснили різницю між відносним (RRR) та абсолютним (ARR) зменшенням ризику зараження коронавірусом, що часто стає причиною для маніпуляцій (про них ішлося у попередньому огляді).

Оскільки головна «коронавірусна» тема на порядку денному — вакцинація, то й фейки рояться довкола наслідків щеплень. Зокрема чергова порція вигадок про небезпеку вакцини проти коронавірусу для дітей та загрозу безпліддя, яку вона створює. Ці фейки спростовує StopFake.

Також з’явилася ціла низка «народних методів» уникнення побічних ефектів від щеплення. Наприклад, радять не пити кави, їсти риб’ячий жир і зробити про всяк випадок тест на вагітність. «По той бік новин» розібрав ці поради й дійшов висновку, що більшість — безглузді й маніпулятивні, а також є похідними від заяв і порад псевдовчених-конспірологів. Вакцини від коронавірусу бувають кількох типів і спричиняють різні побічні ефекти, тому будь-які розмови про універсальну панацею від наслідків вакцинації — шарлатанство.

Фото: Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду