Полякали і буде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5—11 липня 2021 року

Полякали і буде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5—11 липня 2021 року

17:00,
18 Липня 2021
2978

Полякали і буде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5—11 липня 2021 року

17:00,
18 Липня 2021
2978
Полякали і буде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5—11 липня 2021 року
Полякали і буде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5—11 липня 2021 року
Новинарів не надихає вже навіть «дельта» і «лямбда», а фейкотворці пропонують рятуватись від коронавірусу наркотичним листям та виводити з організму вакцини гомеопатією.

Що нового за 5—11 липня 2021 року:

  • Станом на 5 липня в Україні діагностували 2237553 хворих на коронавірусну хворобу. 52470 людей померли. Вакцинували 2074986 людей. 

  • Кількість жертв коронавірусної хвороби у світі сягнула чотирьох мільйонів. 

  • Головний санітарний лікар Ігор Кузін каже, що коронавірусна хвороба залишиться з нами ще щонайменше півтора року. 

  • Міністерство охорони здоров’я підрахувало, що третина українців має антитіла до коронавірусу.

  • Через карантинні обмеження олімпіада у Токіо пройде без глядачів.

  • Pfizer просить дозволити колоти людям третю дозу вакцини. 

  • Станом на 12 липня в Україні діагностували 2241217 хворих на коронавірусну хворобу. 52604 померли. Вакцинували 2311690 людей, з них 1177877 отримали дві дози вакцини. 

Мінімум новин

Навіть штам «дельта», який минулого тижня в новинах характеризували епітетами з фільмів жахів, уже не особливо тривожить теленовинарів. Автори токшоу протягом тижня теми епідемії та вакцинації не торкалися. Коронавірусна тема стала буденністю. «Ситуація стабілізувалася», — оголосили в новинах ICTV. В новинах розповідають про «маятникову» динаміку статистики захворюваності — на вихідних менше, в будні більше (навряд чи це пов’язано з тим, що коронавірус у суботу та неділю відпочиває, радше з режимом роботи лабораторій). На «1+1» про темпи вакцинації говорили із міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком. Глядачів, а вслід за ними й новинарів, цікавлять вимоги та правила в’їзду в інші країни, куди люди прагнуть потрапити на літній відпочинок; відповідно, й про епідемічну ситуацію в інших країнах згадують. Докладно про те, що не так із новинами на цю тему, писав Борис Бахтєєв — він доводить, що новинарі свідомо згущують фарби

Окрему увагу новинарі приділяли організації масових подій в умовах карантину, зокрема Олімпіади в Токіо та Каннського кінофестивалю. 

На диво, не набула масового поширення в теленовинах історія, яка збаламутила соцмережі: у центрах масової вакцинації на Чернігівщині на якийсь час дозволили вільно обирати, чим вакцинуватися — CoronaVac від Sinovac чи Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech. У результаті люди, які вірять у вакцину Pfizer більше або хочуть отримати переваги визнаної Євросоюзом вакцини для виїзду закордон, почали з’їжджатися до Чернігова на вакцинацію. Зрештою вакцинацію для мешканців інших областей обмежили, а люди з різних регіонів бурхливо дискутували, з’ясовуючи, чи справедливо це — давати вибір одним і не давати іншим. У теленовинах, утім,  про це змовчали. 

Про штам «дельта» вже майже не згадують. Хіба що на Суспільному розповіли, як на пропускному пункті «Ягодин» на кордоні з Польщею тестують людей, які прибувають із Великої Британії, Португалії, Ірландії, Росії та Індії — країн, де лютує «дельта». Цікаво, що тест платний — коштує 348 гривень; за добу протестували 15 людей, і всі виявилися здоровими. Та ще на СТБ нагадали, що «піднімає голову мутований штам “дельта”». Але на порядку денному вже новий штам — АТ.1, який виявили у січні в Росії, а тепер  Всесвітня організація охорони здоров’я планує його відстежувати. Втім про нього, можливо, теж скоро забудуть, як забули про «лямбду», якою намагались лякати телеглядачів позаминулого тижня

Пожуєте листок чи на додатковий цвинтар?

Фейкотворці не припиняють вигадувати нові версії причин шкідливості вакцин від коронавірусу.  Подекуди беручи на озброєння інструменти інших міфологій — зокрема гомеопатії. У свіжому фейку йдеться про те, що вакцини потрібно виводити з організму за допомогою гомеопатії, й так, зокрема, роблять у Швейцарії. StopFake перевірив цю інформацію: що ж, на фото справді реклама певного «гомеопатичного дренажу», який продається в аптеках. Але дієвість цього препарату, як і будь-якої гомеопатії, — питання віри, а не наукових досліджень. Адже гомеопатія — це дорогий ефект плацебо. Безпечність «дренажу», до речі, не доведена так само, як і дієвість, себто спроможність, як стверджують виробники, виводити з організму вакцини Moderna i Pfizer. Насправді вакцини, які вже потрапили в організм і спрацювали, прекрасно виводяться з організму людською видільною системою. 

Кратом — це рослина, яка росте в Південно-Східній Азії. Її листя містять психоактивні речовини, які можуть викликати ейфорію, тому їх здавна жують мешканці країн, де кратом росте.  І якщо рік тому українські фейкотворці закликали рятуватись від коронавірусної зарази улюбленими пострадянськими ліками від усіх хвороб — горілкою, то тепер у моді кратом. Фактчекери з «По той бік новин» застерігають: доказів, що ця рослина запобігає хворобі, немає. Ця версія з’явилася, бо кільком родинам у Таїланді, які звикли до повсякденного жування цього листя, вдалось уникнути коронавірусної хвороби, коли всі довкола них перехворіли. Що ж, такі чудо-родини є й серед українців — і жодної магії тут немає, сама лише теорія ймовірностей та, можливо, імунітет. Зловживати наркотичним листям, хоч воно в Україні й не заборонене, точно не слід — краще вакцинуватись і зберігати тверезу голову. 

Особливо яскраві фейки виходять про вакцинацію дітей. По-перше, страждання і смерть дітей — це тема, де емоції зашкалюють і витісняють логіку. По-друге, оскільки від коронавірусу дітей майже ніде у світі систематично не вакцинують, вигадувати щось про небезпеку вакцин для дітей простіше, бо переконливої статистики, якою можна спростувати припущення, немає. Черговий фейк: шанс померти від коронавірусної вакцини в дитини в 50 разів вищий, ніж від самої коронавірусної хвороби. StopFake пояснює, чому це неправда. Джерело цих припущень — колишній працівник компанії Pfizer Майкл Їдон, який уже траплявся нам як автор інших фейків про вакцинацію. Зокрема про смертність від вакцини

Їдон спирається на дані системи VAERS. Але інформація в ній неперевірена, тому її не радять використовувати в наукових цілях. Підтверджених дитячих смертей, пов’язаних із вакцинацією від коронавірусу, у світі поки що не було. А ось від коронавірусної хвороби померло не менше десяти тисяч дітей в усьому світі. 

VoxUkraine розвінчує фейк про масову смертність від коронавірусної хвороби у Великій Британії. Мовляв, Мовляв, 10 червня 2021 року рада Вестмінстера, району Лондона, розмістила тендер на надання Лондону приміщень для тимчасового сховища тіл померлих у разі виникнення надмірної смертності. Але насправді цей тендер ніяк не пов’язаний ані зі зростанням смертності, ані з очікуваннями щодо великої кількості смертей — Лондону просто треба замінити контракт, який діяв раніше, але був розірваний. 

Ще один фейк з елементами детективу: мовляв, журналісти Бі-бі-сі вмирають після вакцинації. Дом Басбі та Ліза Шоу справді померли, але причини їхньої смерті з вакцинацією від коронавірусу не пов’язані. Дом вакцинувався за три місяці до смерті, причиною якої стала пухлина головного мозку. Ліза захворіла за тиждень після вакцинації — мала тромби та крововилив у мозок. Поки що триває з’ясування, чи пов’язана хвороба і смерть із вакцинацією, однак стверджувати це немає підстав. Загалом у корпорації Бі-бі-сі працює понад двадцять дві тисячі людей, тож смерть двох із них протягом одного місяця цілком може бути збігом. 

Фото: Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду