Вірус, що вражає старих і товстих. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19–25 липня 2021 року

Вірус, що вражає старих і товстих. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19–25 липня 2021 року

11:51,
2 Серпня 2021
2774

Вірус, що вражає старих і товстих. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19–25 липня 2021 року

11:51,
2 Серпня 2021
2774
Вірус, що вражає старих і товстих. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19–25 липня 2021 року
Вірус, що вражає старих і товстих. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 19–25 липня 2021 року
Теленовини обіцяють «найгірший сценарій» на осінь, а фейкотворці оголошують вакцину Pfizer недієвою та перечитують економічні дослідження сорокарічної давнини.

Що нового за 19–25 липня 2021 року:

  • станом на 19 липня в Україні діагностували 2 млн 244 тис. 677 хворих на коронавірусну хворобу. 52 тис. 731 людина померла. Вакциновані першою дозою 2 млн 667 тис. 521, обома дозами — 1 млн 431 тис. 362 українців;
  • Україна отримала вакцину Moderna, якою почали щепити в Центрах вакцинації;
  • Міністерство охорони здоров’я оголосило про початок п’ятого етапу вакцинації, коли щепитися можуть усі охочі;
  • Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що 40 пунктів щеплень не працює через брак вакцини;
  • У Тернопільській, Київській та Херсонській областях зростає кількість госпіталізованих із коронавірусною хворобою;
  • станом на 25 липня в Україні діагностували 2 млн 248 тис. 663 хворих на коронавірусну хворобу. 52 тис. 859 людей померло. Вакциновані першою дозою 3 млн 99 тис. 709 людей, обома — 1 млн 712 тис. 791.

Кінець «зеленій зоні»

У новинах більшає апокаліптичних прогнозів на осінь. «Найгірший сценарій» віщує канал «Україна» — мовляв, от-от країну охопить штам «дельта», а темпи вакцинації досі слабенькі. ICTV повідомив, що дві області вже не вписуються в нормативи «зеленої зони» за одним із показників: на Одещині й Тернопільщині «червоний рівень» кількості госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу. А на Першому національному назвали інший перелік: Київська, Тернопільська й Херсонська області. За даними «Інтера», на підході ще й Луганська. 22 липня ці ж три канали повідомили, що «дельта» вже в Києві. 24 липня Перший незалежний оголосив, що цей штам виявили на Львівщині. Знову згадують у новинах і штам «лямбда», знайдений у Південній Америці — він поширився вже на три десятки країн (України серед них ще нема).

Всі канали з вибірки «Детектора медіа» присвятили окремі матеріали старту 5-го етапу вакцинації.

СТБ назвав коронавірусну хворобу однією з причин зростання смертності за останні пів року. Інші причини — серцево-судинні хвороби та рак.

У теленовинах дуже небагато матеріалів про коронавірус, побудованих на людських історіях, а не лише на цифрах і експертних коментарях. Втім цього тижня «Україна» розповіла про українця, якого висадили з літака, що летів з Одеси в Анталію, через відмову одягти маску. В сюжеті припустили, що це був чоловік директорки Обласного центру соціально значущих хвороб, однак вагомих доказів не подали. Також «Україна» розповіла, як у Харкові рятували життя хворої на коронавірусну хворобу вагітної жінки.

Новини з-за кордону — переважно про відкриті чи закриті для туристів, зокрема українців, країни. ICTV повідомив, що незабаром Європейський Союз має дозволити в’їзд українцям, щепленим китайською вакциною Coronavac. Про переговори на цю тему розповів міністр Віктор Ляшко.

Стежили новинарі за ситуацією у Великій Британії, де скасували більшість карантинних обмежень, і в Гренландії, де невакцинованим заборонили користуватися транспортом. Перший незалежний звернув уваги на протести на Кіпрі, де мітингували на захист антивакцинаторів, у Франції, де громили центри вакцинації на знак протесту проти обов’язкових щеплень, та в Австралії. Про ці протести згадували також «Україна» й Суспільне.

Другий тиждень поспіль Перший незалежний згадує в новинах російську вакцину від коронавірусу Sputnik V, про яку давно було не чути. Цього разу новинарі каналу Медведчука повідомили, що російський препарат визнали ефективним індійські науковці.

Суд скасував коронавірус

Протести були актуальними не лише для проросійських журналістів, а й для фейкотворців, які намагалися всіляко їх перебільшити. Для цього, наприклад, використали фото, зроблене 2018 року після перемоги збірної Франції на чемпіонаті світу з футболу. StopFake викрив цей фейк і пояснив, що протести у Франції справді були: 17 липня в демонстраціях по всій країні взяли участь 114 тисяч людей, зокрема 18 тисяч у Парижі. Вони протестували проти обов’язкової вакцинації та запровадження «перепусток здоров’я».

Другий, також досить типовий фейк на цю тему: поліцейські начебто аплодували демонстрантам, які вийшли протестувати проти вакцинації. Насправді ж відео, яке нібито доводить цей факт, зняте в червні минулого року у французькому місті Нім під час акції медиків. Тоді поліцейські зняли шоломи й аплодували медикам на знак підтримки й подяки. Ще одне відео, яке в соцмережах видавали за кадри демонстрацій липня 2021 року, насправді, як довів VoxUkraine, зображає протести «жовтих жилетів» 2019 року.

І ще про Францію: економіст Жак Атталі нібито ще 1981 року говорив про пандемію як засіб очищення суспільства. Мовляв, у майбутньому популяцію людей скорочуватимуть, застосовуючи «вірус, що вражає старих і товстих…». StopFake прочитав видану 1981 року книжку Жака Атталі, засновника і першого президента Європейського банку реконструкції і розвитку, й не знайшов там нічого схожого.

Але конспірологів неможливо зупинити — вони все одно шукають таємні знаки, що свідчать про світову змову навколо пандемії. Нагадали про катастрофу літака «Міжнародних авіаліній України» в січні 2020 року: мовляв, іранські військові навмисно збили його, аби знищити канадську науковицю Форуг Хадем, яка намагалася вивезти вакцину від коронавірусу до Америки. StopFake каже, що це неправда. Науковиця з таким ім’ям у літаку справді була, але коронавірусом вона не займалася — досліджувала вісцеральний лейшманіоз. У березні 2021 року Організація цивільної авіації Ірану випустила остаточний звіт про катастрофу, де розповіла, що оператор «помилково ідентифікував» літак як ворожий і випустив ракети без дозволу командира.

Найбільше фейків традиційно стосується вакцин. Наприклад, у таких повідомленнях стверджують, що препарат Pfizer не ефективний проти коронавірусу — мовляв, це визнали в Ізраїлі. Як пояснює StopFake, це перекручення. Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю не припиняє вакцинації, зокрема застосовує Pfizer. Новина ж у тому, що ефективність вакцини проти штаму «дельта» ізраїльські вчені оцінили в 64%. Більшість госпіталізованих із коронавірусною хворобою в Ізраїлі — повністю вакциновані, однак це не дивно, адже Ізраїль — чемпіон за темпами вакцинації, й невакцинованих із груп ризику там майже не залишилося. В інших країнах — наприклад, в Україні, де відсоток вакцинованих ще нескоро доповзе навіть до 10% — частка вакцинованих серед людей, які все-таки захворіли на коронавірус, буде нижчою.

Ще маніпуляція зі статистикою: у Британії, мовляв, вакциновані помирають від штаму «дельта» в шість разів частіше, ніж вакциновані. VoxUkraine зазирнув у першоджерело і з’ясував, що ця конспірологічна версія з’явилась, коли хтось намагався аналізувати смертність із першого лютого до 14 червня 2021 року. За той час від штаму «дельта» померли 26 людей із 4087 повністю вакцинованих і 34 із 35521 невакцинованих. Порівнювали лише дві множини — повністю вакцинованих і не вакцинованих узагалі (а є ж іще вакциновані однією дозою). Порівнюючи показники смертності 0,00636 і 0,000957, автори дійшли висновку, що смертність у вакцинованих вища в шість разів. Але ні, статистика так не працює. Крім вакцинації, є ще купа інших чинників — вік, належність до груп ризику тощо.

Ще одна спроба дискредитувати Pfizer: фейк, що особливий температурний режим для зберігання вакцини виробництва цієї компанії — вигадка. Мовляв, тепер цією вакциною щеплять у парках і торгівельних центрах, де зберігають вакцину абияк. VoxUkraine називає це маніпуляцією. За даними виробника, вакцину можна зберігати до пів року за температури від -80°C до -60°C, до двох тижнів за температури -25°C до -15°C (причому після такої температури препарат ще можна повернути до ультрахолодної морозильної камери). А ось розморожену вакцину зберігають у звичайному холодильнику за температури від +2°C до +8°C до одного місяця, але після цього вакцину неможливо знову заморозити. Саме в таких умовах і зберігають вакцину в центрах масової вакцинації. Вже розведену, готову для використання вакцину можна зберігати за кімнатної температури (до 25°C) до шести годин.

Ще одна вигадка: 62% вакцинованих від коронавірусу мають незворотні пошкодження серця. StopFake каже, що наукових доказів цьому немає. Канадський лікар Чарлз Гофф, який це стверджує, робить висновки на підставі одного аналізу крові серед своїх пацієнтів. Щоб перевірити його припущення, потрібне було би повноцінне дослідження, без якого поширювати отримані дані на мільйони вакцинованих не можна.

І заспокійливий фейк. Португальський суд, мовляв, визнав, що від коронавірусної хвороби в країні померли не 17 тисяч, а лише 152 людини. VoxUkraine спростовує цю маніпуляцію: 152 — це кількість померлих, у яких діагноз був підтверджений розтином і зафіксований лікарями міністерства юстиції, які беруть участь у сертифікації смерті у виняткових випадках, коли є підозра щодо злочину. Більшість смертей фіксують лікарі міністерства охорони здоров’я. На сайті Генерального директорату з питань охорони здоров’я Португалії йдеться, що від початку епідемії від коронавірусної хвороби померло близько 17 тисяч португальців. До речі, це не перший фейк про португальський суд: колись ми вже пояснювали, чому він не визнавав карантин незаконним.

Фото з відкритих джерел

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду