МОЗ рекомендує вагітним жінкам щепитися від коронавірусу, але в пунктах щеплення лікарі не хочуть цього робити. Чому?

МОЗ рекомендує вагітним жінкам щепитися від коронавірусу, але в пунктах щеплення лікарі не хочуть цього робити. Чому?

16:46,
26 Липня 2021
3369

МОЗ рекомендує вагітним жінкам щепитися від коронавірусу, але в пунктах щеплення лікарі не хочуть цього робити. Чому?

16:46,
26 Липня 2021
3369
МОЗ рекомендує вагітним жінкам щепитися від коронавірусу, але в пунктах щеплення лікарі не хочуть цього робити. Чому?
МОЗ рекомендує вагітним жінкам щепитися від коронавірусу, але в пунктах щеплення лікарі не хочуть цього робити. Чому?
Автори:
Дані про будь-яки негативні наслідки щеплення вагітних зараз відсутні

За даними Міністерства охорони здоров’я України, вакцинація від Covid-19 доступними в Україні вакцинами, безпечна та необхідна для вагітних. Спираючись на дані клінічних досліджень, які підтверджують, що у вакцинованих вагітних не виявляли жодних негативних наслідків щеплення, у МОЗ закликають вагітних вакцинуватися. Однак в Україні траплялися випадки, коли лікарі, що проводили вакцинацію, упереджено ставилися до бажання вагітної щепитися й боялися робити щеплення нібито через ризики нашкодити малюку.

Наприклад, журналістка, редакторка сайту Liga.Life у LIGA.net Ірина Андрейців на своїй сторінці у фейсбуку написала, що під час вакцинації медики спершу поставилися до її бажання щепитися зі здивуванням, наголошували, що вона вагітна, радилися один з одним та  уточнювали, що про її вакцинацію думає гінеколог, який веде вагітність.  

«Я чекала можливості щепитися, як тільки з'явилися закордонні рекомендації, що вагітним щепитись можна. Чому? Елементарно: боюся їхати нещепленою в пологовий і вернутися звідти не лише з дитиною, і хочу захистити себе і свого малюка. Наразі всі рекомендації радять вагітним надавати перевагу мРНК-вакцині (тобто Файзеру або Модерні), — написала Ірина Андрейців. — Бачила пости вагітних про те, що мобільні бригади їм відмовляють без жодних на те вагомих підстав (радянські страхи, невігластво, не знаю, що ще в переліку причин у головах таких медиків). Тому їхала на щеплення, озброївшись лінками і рекомендаціями нашої Національної групи експертів з питань імунопрофілактики».

Вона додала, що під час реєстрації на вакцинацію, одразу зауважила, що вагітність не є протипоказом. Після цього, за словами Ірини Андрейців, реєстраторка пішла порадитися з лікарем та запросила її на щеплення. Перед щепленням Ірину також запитали про термін вагітності та уточнили, чи радилася вона щодо цього рішення зі своїм гінекологом. «На моїй поінформованій згоді лікарка великими літерами написала "вагітна" й підкреслила слово трьома рисками, а на звороті написали, що мій гінеколог не проти моєї вакцинації і попросили там розписатися. Від мене ніхто не вимагав ніяких додаткових довідок, але вони й не мають права цього робити», — написала Ірина Андрейців.

У коментарі MediaSapiens вона розповіла, що гінекологиня, яка спостерігає за її вагітністю, керується принципами доказової медицини й справді рекомендувала їй щепитися вакциною проти коронавірусу. Також Ірина розповіла, що не мала жодних побічних реакцій на введення вакцини. «Я навіть здивувалася. Не було ні температури, ні ломоти у тілі, жодного з симптомів, які типово бувають після вакцинації. Я навіть жартувала, що вагітність тут допомогла, бо навчила не помічати якісь дрібні нюанси», — каже Ірина.

У відео, яке оприлюднили на сторінці Міністерства охорони здоров’я України, лікар-імунолог Федір Лапій запевнив, що станом на сьогодні вже є достатньо досвіду вакцинації вагітних жінок й у вагітних, які вакциновані проти COVID-19, не було виявлено якихось негативних наслідків. Він додав, що коронавірус є небезпечною хворобою для вагітних й може призводити до передчасних пологів, переривання вагітності, саме тому важливо захищати і вакцинувати вагітних.

У відповідь на запит MediaSapiens у МОЗ відповіли, що якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною (Comirnaty від Pfizer-BioNTech чи Spikevax/Moderna). «Якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 на векторній платформі (в Україні з таких вакцин поки зареєстрована лише AstraZeneca (Covishield, SKBio) до настання або під час вагітності, то лікар має розказати їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення. На основі цього жінка сама вирішуватиме, чи отримати другу дозу цієї ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів», — кажуть у МОЗ. 

Також у МОЗ додали, що інструкцією вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech, яку теж використовують в Україні, забороняється щеплення нею вагітних та жінок, які вигодовують грудним молоком.

Станом на 28 липня, за даними Контакт-центру МОЗ з питань COVID-19, надійшло одне звернення, яке стосувалося відмови вагітній у щепленні проти COVID-19. «За результатами звернення, фахівцями міністерства було надано додаткові роз’яснення щодо щеплення проти COVID-19 вагітних. Якщо у вас виникають будь-які питання про вакцинацію проти COVID-19 звертайтесь за номером контакт-центру 0 800 60 2019. Достовірну інформацію про вакцинацію від COVID-19 ви можете знайти також на сайті vaccination.covid19.gov.ua», — зазначили у МОЗ. 

Нагадаємо, раніше Mediasapiens писав, якого кольору має бути свідоцтво про вакцинацію, аби його вважали дійсним.

Фото: unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
17:18 / 26.07.2021
Да. Если создание без мозга, то ничем не помочь. Еще и беременная. Здоровья и терпения будущему ребенку от недолугих родителеей
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду