Герой популярного подкасту The New York Times про ІДІЛ виявився самозванцем. Видання проводить перевірку

Герой популярного подкасту The New York Times про ІДІЛ виявився самозванцем. Видання проводить перевірку

11:34,
1 Жовтня 2020
2156

Герой популярного подкасту The New York Times про ІДІЛ виявився самозванцем. Видання проводить перевірку

11:34,
1 Жовтня 2020
2156
Герой популярного подкасту The New York Times про ІДІЛ виявився самозванцем. Видання проводить перевірку
Герой популярного подкасту The New York Times про ІДІЛ виявився самозванцем. Видання проводить перевірку
Автори:
25-річний канадець пакистанського походження Шехрозе Чорді видавав себе за терориста ІДІЛ під іменем Абу Хузейфа. Навіть признався у кількох вбивствах.

Видання The New York Times зробило «ката ІДІЛ» Абу Хузейфу постійним героєм популярного подкасту «Халіфат» (The Caliphate). Наприкінці вересня його заарештували в Канаді за містифікацію. Ним виявився 25-річний канадець пакистанського походження Шехрозе Чодрі, який швидше за все ніколи не був у Сирії. Про це пише видання «Медуза».

Перший випуск подкасту «Халіфат» (The Caliphate) вийшов у квітні 2018 року. Протягом десяти епізодів журналістка Рукміні Каллімачі і продюсер Енді Міллс описували внутрішній устрій «Ісламської держави» і долю його жертв - наприклад, дівчат-єзидок, що потрапили в сексуальне рабство до радикальних ісламістів.

Однак головний герой подкасту - канадець пакистанського походження, відомий під вигаданим іменем  Абу Хузейфа. Серія інтерв’ю з ним розпочинається з опису його біографії, у який не було нічого особливого - звичайне життя не надто релегійної людини. Рукміні Каллімачі зазначає, що це спільна риса багатьох молодих мусульман, які народилися і виросли на Заході, але згодом приєдналися до ІДІЛ, - в їхніх біографіях немає нічого, що натякало б на можливість різкої радикалізації.

Поштовхом до радикалізації Абу Хузейфи став напад США на Ірак і повалення режиму Саддама Хусейна. Після цього він почав читати радикальних ісламських проповідників, а в 2014 році вирішив приєднався до ІДІЛ. У Сирію Хузейфа потрапив через турецький кордон. 

Повернувшись додому у 2016 році, Хузейфа почав розповідати журналістам, що був членом ісламської поліції моралі аль-хісба, яка стежить за дотриманням норм шаріату. Також у подкасті Каллімачі він сказав, що особисто брав участь у вбивствах - і описав їх у всіх кривавих подробицях. 

У 2018 році подкаст «Халіфат» номінували на Пулітцерівську премію, він став одним з фіналістів того року, а також отримав іншу престижну премію в журналістиці - Peabody Award.

Проте сумніви у правдивості слів Абу Хузейфи з'явилися ще до виходу фінального епізоду. Ще в травні 2018 року, незабаром після виходу перших епізодів «Халіфату», канадські журналісти, які брали інтерв'ю в Абу Хузейфа через рік після його повернення в Канаду, звернули увагу, що він описував свій досвід не наскільки кровожерливо. Крім того, в інтерв'ю виданню Global News він запевняв, що взагалі нікого не вбивав.

Після виходу перших серій «Халіфату» і матеріалів в канадських ЗМІ, в яких Абу Хузейфа заперечував вчинені ним вбивства, члени Консервативної партії в палаті громад Канади зажадали провести розслідування і з'ясувати, як так трапилось, що людина, яка зізналася в декількох вбивствах на грунті екстремізму, вільно ходить по Торонто.

Питання про правдоподібність його розповідей задавали і Рукмини Каллімачі. На них вона відповідала, що цілу серію подкасту присвятила фактчекінгу. В шостій серії «Халіфату» вона сама ставить під сумнів правдивість розповідей її співрозмовника, але, проаналізувавши його фотографії, приходить до висновку, що Абу Хузейфа дійсно був в Сирії.

Наприкінці вересня канадська поліція розкрила справжнє ім'я Абу Хузейфи. Ним виявився 25-річний житель Канади пакистанського походження Шехрозе Чодрі. Його заарештували і офіційно пред'явили звинувачення за фальсифікацію інформації про загрозу тероризму. Шехрозе загрожує до 5 років позбавлення волі. 

Після цього The New York Times і саму Рукмини Каллімачі розкритикували багато ЗМІ і оглядачі за безвідповідальну роботу з джерелами. Майже тиждень газета утримувалася від коментарів. Однак 30 вересня редакція нарешті визнала, що збирається провести внутрішнє розслідування.

«Хоча сумніви в [правдивості] історії Абу Хузейфа прямо проговорюються в тих епізодах «Халіфату», де він з'являється, його арешт і нові факти, які ми щойно дізнались, піднімають нові важливі питання про нього і про його мотивації. Ми заново вивчимо матеріали його історії і дамо оцінку тому, як вона була подана в подкасті», - прокоментували у виданні.

Фото: AP

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду