ms.detector.media
MediaSapiens
01.10.2020 11:34
Герой популярного подкасту The New York Times про ІДІЛ виявився самозванцем. Видання проводить перевірку
Герой популярного подкасту The New York Times про ІДІЛ виявився самозванцем. Видання проводить перевірку
25-річний канадець пакистанського походження Шехрозе Чорді видавав себе за терориста ІДІЛ під іменем Абу Хузейфа. Навіть признався у кількох вбивствах.

Видання The New York Times зробило «ката ІДІЛ» Абу Хузейфу постійним героєм популярного подкасту «Халіфат» (The Caliphate). Наприкінці вересня його заарештували в Канаді за містифікацію. Ним виявився 25-річний канадець пакистанського походження Шехрозе Чодрі, який швидше за все ніколи не був у Сирії. Про це пише видання «Медуза».

Перший випуск подкасту «Халіфат» (The Caliphate) вийшов у квітні 2018 року. Протягом десяти епізодів журналістка Рукміні Каллімачі і продюсер Енді Міллс описували внутрішній устрій «Ісламської держави» і долю його жертв - наприклад, дівчат-єзидок, що потрапили в сексуальне рабство до радикальних ісламістів.

Однак головний герой подкасту - канадець пакистанського походження, відомий під вигаданим іменем  Абу Хузейфа. Серія інтерв’ю з ним розпочинається з опису його біографії, у який не було нічого особливого - звичайне життя не надто релегійної людини. Рукміні Каллімачі зазначає, що це спільна риса багатьох молодих мусульман, які народилися і виросли на Заході, але згодом приєдналися до ІДІЛ, - в їхніх біографіях немає нічого, що натякало б на можливість різкої радикалізації.

Поштовхом до радикалізації Абу Хузейфи став напад США на Ірак і повалення режиму Саддама Хусейна. Після цього він почав читати радикальних ісламських проповідників, а в 2014 році вирішив приєднався до ІДІЛ. У Сирію Хузейфа потрапив через турецький кордон. 

Повернувшись додому у 2016 році, Хузейфа почав розповідати журналістам, що був членом ісламської поліції моралі аль-хісба, яка стежить за дотриманням норм шаріату. Також у подкасті Каллімачі він сказав, що особисто брав участь у вбивствах - і описав їх у всіх кривавих подробицях. 

У 2018 році подкаст «Халіфат» номінували на Пулітцерівську премію, він став одним з фіналістів того року, а також отримав іншу престижну премію в журналістиці - Peabody Award.

Проте сумніви у правдивості слів Абу Хузейфи з'явилися ще до виходу фінального епізоду. Ще в травні 2018 року, незабаром після виходу перших епізодів «Халіфату», канадські журналісти, які брали інтерв'ю в Абу Хузейфа через рік після його повернення в Канаду, звернули увагу, що він описував свій досвід не наскільки кровожерливо. Крім того, в інтерв'ю виданню Global News він запевняв, що взагалі нікого не вбивав.

Після виходу перших серій «Халіфату» і матеріалів в канадських ЗМІ, в яких Абу Хузейфа заперечував вчинені ним вбивства, члени Консервативної партії в палаті громад Канади зажадали провести розслідування і з'ясувати, як так трапилось, що людина, яка зізналася в декількох вбивствах на грунті екстремізму, вільно ходить по Торонто.

Питання про правдоподібність його розповідей задавали і Рукмини Каллімачі. На них вона відповідала, що цілу серію подкасту присвятила фактчекінгу. В шостій серії «Халіфату» вона сама ставить під сумнів правдивість розповідей її співрозмовника, але, проаналізувавши його фотографії, приходить до висновку, що Абу Хузейфа дійсно був в Сирії.

Наприкінці вересня канадська поліція розкрила справжнє ім'я Абу Хузейфи. Ним виявився 25-річний житель Канади пакистанського походження Шехрозе Чодрі. Його заарештували і офіційно пред'явили звинувачення за фальсифікацію інформації про загрозу тероризму. Шехрозе загрожує до 5 років позбавлення волі. 

???? INFO - #Canada : Shehroze Chaudhry (25 ans) de #Burlington a déclaré dans plusieurs entrevues qu’il s’était joint à #Daech et avait commis des actes extrémistes au nom de l’organisation en #Syrie, ce qui serait totalement faux selon la police canadienne. #EI #terroriste pic.twitter.com/x2g2inKPsQ

— FranceNews24 (@FranceNews24) September 26, 2020

Після цього The New York Times і саму Рукмини Каллімачі розкритикували багато ЗМІ і оглядачі за безвідповідальну роботу з джерелами. Майже тиждень газета утримувалася від коментарів. Однак 30 вересня редакція нарешті визнала, що збирається провести внутрішнє розслідування.

«Хоча сумніви в [правдивості] історії Абу Хузейфа прямо проговорюються в тих епізодах «Халіфату», де він з'являється, його арешт і нові факти, які ми щойно дізнались, піднімають нові важливі питання про нього і про його мотивації. Ми заново вивчимо матеріали його історії і дамо оцінку тому, як вона була подана в подкасті», - прокоментували у виданні.

Фото: AP

ms.detector.media