Що робити у разі втрати телефону — поради Держспецзв’язку

Що робити у разі втрати телефону — поради Держспецзв’язку

15:07,
6 Липня 2022
12631

Що робити у разі втрати телефону — поради Держспецзв’язку

15:07,
6 Липня 2022
12631
Що робити у разі втрати телефону — поради Держспецзв’язку
Що робити у разі втрати телефону — поради Держспецзв’язку
Щоб убезпечити конфіденційні дані, після викрадення або втрати телефону треба діяти швидко.

Сьогодні телефони – це не тільки засіб спілкування, а й сховище великої кількості важливих даних. Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України надала рекомендації щодо послідовності дій у разі втрати гаджета. В першу чергу треба:

1. Заблокувати SIM-картку, повідомивши про втрату свого мобільного оператора.

  • Якщо це «Київстар», то заявку можна надати за номерами 466 (всередині мережі «Київстар») або 0800-300-466 з інших номерів.
  • Якщо це «Vodafone Україна», то необхідно зателефонувати на номер 222 (всередині мережі «Vodafone Україна») чи 0 800 400 222 з інших мереж в Україні.
  • Якщо це «lifecell», то можна зателефонувати до інформаційно-консультаційного центру за номером 5433 (всередині мережі «lifecell») або 0 800 20 5433 з інших номерів. Також можна скористатися системою самообслуговування “Мій lifecell” чи звернутися в центр обслуговування абонентів.

Важливо пам’ятати, що для підтвердження інформації оператори просять надати додаткову інформацію, наприклад, назвати PUK-код чи номери, на які власник телефону дзвонив найчастіше.

2.Змінити паролі до всіх облікових записів (Google, соцмережі, онлайн-банкінг, «Дія» та інші) через інший пристрій, якщо є така можливість.

3. Заблокувати банківські картки, навіть якщо на них немає грошей, але встановлені кредитні ліміти. Для цього треба звернутися на гарячу лінію відповідного банку, у відділення або скористатися інтернет-банкінгом.

4. Звернуться з відповідною заявою до поліції.

5. Попередити свої контакти про втрату телефона. Зловмисники можуть скористатися телефонною книгою для шахрайства, наприклад, почнуть просити гроші від імені власника телефону.

Держспецзв’язку також нагадала про превентивні заходи, які допоможуть у випадку втрати смартфона.

  • PUK-код від SIM-картки повинен завжди бути у відомому місці. Також корисно записати IMEI телефону.
  • В облікових записах, де можливо, треба встановити резервний номер телефону для швидкого відновлення. Основний номер телефону можна «прив’язати» до паспорта.
  • Потрібно регулярно створювати резервні копії усіх важливих даних, а номери важливих контактів дублювати у звичайній телефонній книзі або в комп’ютері чи ноутбуці.

 Раніше «Детектор Медіа» розповідав, як убезпечити комп’ютер від вірусу із флешкияк запобігти втраті даних, якщо відкрив лист з вірусом, як перевірити безпечність вебсайту,  як зрозуміти, що гаджет зламано та як вберегтися від фішингу.

Фото: Anete Lusina/ Рexels

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду