Як зашифрувати документи — поради Держспецзв’язку

Як зашифрувати документи — поради Держспецзв’язку

14:51,
19 Жовтня 2022
2653

Як зашифрувати документи — поради Держспецзв’язку

14:51,
19 Жовтня 2022
2653
Як зашифрувати документи — поради Держспецзв’язку
Як зашифрувати документи — поради Держспецзв’язку
Важливі файли, що зберігаються на комп’ютері, потребують додаткового захисту.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України надала поради щодо зберігання особливо важливих документів. Для додаткового захисту можна змінити налаштування Windows, скористатися окремою програмою для шифрування або вдатися до інших методів. Держспецзв’язку пропонує на вибір:

1. Найпростіший спосіб додатково захистити важливі файли від сторонніх – встановити пароль. Така можливість є для будь-яких документів Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint)

На комп’ютерах з операційною системою Windows шлях такий: Файл > Відомості>Захист документа > Шифрування паролем. Після цього потрібно ввести пароль, а потім ще раз його підтвердити. У будь-який час цей пароль можна буде легко зняти. Для цього відкрийте документ, натисніть Файл > Відомості>Захист документа. Після чого треба очистити вікно з паролем.

Важливо запам’ятати пароль. Якщо ви наступного разу його не згадаєте, відновити документ може бути складно – лише із застосуванням спеціальних програм.

2. У Windows є вбудований інструмент шифрування окремих файлів та папок – EFS. Він може стати в пригоді, якщо до вашого комп’ютера мають доступ кілька осіб.

• Кликніть правою кнопкою мишки на потрібний документ або папку та натисніть «Властивості».

• У категорії «Загальні» натисніть кнопку «Додатково».

• Натисніть «пташку» біля пункту «Шифрувати вміст для захисту даних». Натисніть «Ок», а потім «Застосувати» (якщо у папці зберігаються кілька документів, система запитає, шифрувати їх усі чи лише певний файл – оберіть потрібний варіант).

3. Ще один спосіб захистити файли – додати їх у зашифрований архів із паролем.

4. Також можна скористатися спеціальними програмами для шифрування файлів (наприклад, VeraCrypt).

5. Як варіант, можна також перенести важливі файли на спеціальну захищену флешку.

Раніше «MediaSapiens» розповідав про те,  як поводитись із підозрілими посиланнями та файлами.

Фото: zak.tax.gov.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду