ms.detector.media
06.07.2022 15:07
Що робити у разі втрати телефону — поради Держспецзв’язку
Що робити у разі втрати телефону — поради Держспецзв’язку
Щоб убезпечити конфіденційні дані, після викрадення або втрати телефону треба діяти швидко.

Сьогодні телефони – це не тільки засіб спілкування, а й сховище великої кількості важливих даних. Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України надала рекомендації щодо послідовності дій у разі втрати гаджета. В першу чергу треба:

1. Заблокувати SIM-картку, повідомивши про втрату свого мобільного оператора.

Важливо пам’ятати, що для підтвердження інформації оператори просять надати додаткову інформацію, наприклад, назвати PUK-код чи номери, на які власник телефону дзвонив найчастіше.

2.Змінити паролі до всіх облікових записів (Google, соцмережі, онлайн-банкінг, «Дія» та інші) через інший пристрій, якщо є така можливість.

3. Заблокувати банківські картки, навіть якщо на них немає грошей, але встановлені кредитні ліміти. Для цього треба звернутися на гарячу лінію відповідного банку, у відділення або скористатися інтернет-банкінгом.

4. Звернуться з відповідною заявою до поліції.

5. Попередити свої контакти про втрату телефона. Зловмисники можуть скористатися телефонною книгою для шахрайства, наприклад, почнуть просити гроші від імені власника телефону.

Держспецзв’язку також нагадала про превентивні заходи, які допоможуть у випадку втрати смартфона.

 Раніше «Детектор Медіа» розповідав, як убезпечити комп’ютер від вірусу із флешкияк запобігти втраті даних, якщо відкрив лист з вірусом, як перевірити безпечність вебсайту,  як зрозуміти, що гаджет зламано та як вберегтися від фішингу.

Фото: Anete Lusina/ Рexels

ms.detector.media