Українка стала вікімедійкою 2024 року

Українка стала вікімедійкою 2024 року

14:00,
8 Серпня 2024
719

Українка стала вікімедійкою 2024 року

14:00,
8 Серпня 2024
719
Українка стала вікімедійкою 2024 року
Українка стала вікімедійкою 2024 року
Адміністраторка української Вікіпедії отримала престижну серед онлайн-енциклопедистів нагороду.

На щорічній міжнародній конференції «Вікіманія 2024» засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив вікімедійців року. Серед них відзначили адміністраторку української Вікіпедії Віру Моторко, повідомила ГО «Вікімедіа Україна».

Віру Моторко відзначили в номінації «Functionary of the Year», у якій з цього року отримують нагороди волонтери та волонтерки, котрі мають адміністративні ролі, що підтримують роботу Вікіпедії та вікіпроєктів.

Віра Моторко з ніком Ата вперше зареєструвалася у Вікіпедії у 2009 році, коли навчалася на першому курсі університету. З 2012 року стала членкинею ГО «Вікімедіа Україна», проводила вишколи для новачків, допомагала з «Вікі любить пам’ятки», перекладала інтерфейс Вікіпедії. З 2014 до 2019 року працювала з ГО «Вікімедіа Україна» як піар-менеджерка та менеджерка проєктів. З 2019-го сфокусувалася на волонтерському внеску до вікіпроєктів. У 2023 році отримала права адміністратора у Вікіпедії.

Адміністраторка української Вікіпедії Віра Моторко

«Ця нагорода була неочікуваною: я ж не зробила нічого надзвичайного. Просто редагую Вікіпедію, просто намагаюся робити її кращою, як умію, бо українська мова варта того, щоб нею існувала велика енциклопедія. Це моє хобі, не гірше й не краще за інші. Якщо оглянутися назад, то за багато років, напевно, й справді багато зробила, — розповіла Віра Моторко. — Вікіпедисти стали мені за своїх, тут я знайшла багато друзів, і ця нагорода була б неможливою без тих, хто підтримували, під'юджували пробувати нове, не заважали вчитися на помилках. Усім дуже вдячна, продовжую волонтерити далі».

Основну номінацію цьогорічної нагороди отримала адміністраторка англійської Вікіпедії Ганна Кловер з Канади. Також відзначили волонтерів та волонтерок з Туреччини, Південної Кореї, Німеччини та інших країн. «Новачком року» визнали спільноту вайю — представників корінного народу Південної Америки, який проживає в Колумбії та Венесуелі.

Додамо, «Вікімедієць року» (Wikimedian of the Year) — щорічна нагорода, яка надається членам і членкиням спільноти Вікіпедії та інших вікімедійних проєктів для відзначення їхнього внеску в розвиток вільних знань.

Першим серед українців відзнаку «Вікімедієць року» отримав вікіпедист, учасник Євромайдану та Герой Небесної Сотні Ігор Костенко (посмертно) у 2014 році. Торік серед вікімедійців року почесну відзнаку отримав Антон Процюк — вікіпедист і координатор програм ГО «Вікімедіа Україна».

Фото: ГО «Вікімедіа Україна»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду