Під Бахмутом загинув вікіпедист-історик Юрій Лущай

Під Бахмутом загинув вікіпедист-історик Юрій Лущай

16:55,
17 Квітня 2024
15315

Під Бахмутом загинув вікіпедист-історик Юрій Лущай

16:55,
17 Квітня 2024
15315
Під Бахмутом загинув вікіпедист-історик Юрій Лущай
Під Бахмутом загинув вікіпедист-історик Юрій Лущай
Юрій Лущай вступив до лав Збройних сил України в січні 2023 року.

28 березня 2024 року, захищаючи Україну, загинув український історик, вікіпедист і військовослужбовець Юрій Лущай. Йому було сорок два роки. Про це «Детектор медіа» повідомив його колега-вікіпедист Олег Юнаков

За інформацією Олега Юнакова, Юрій Лущай вступив до лав Збройних сил України в січні 2023 року і став стрільцем. У червні 2023 року отримав звання старшого солдата.

Юрій Лущай з 2009 року дописував у Вікіпедії, де зареєструвався в російськомовному розділі, зробив близько ста тисяч дій. З липня 2012 року отримав права патрульного та відкочувача (функції користувачів Вікіпедії, які контролюють якість контенту статей. — Ред). З 2018 року став адміністратором. У 2015, 2017 та 2020 роках обирався до Арбітражного комітету. Створив 179 статей, здебільшого про істориків. У свій останній місяць участі у Вікіпедії за кількістю правок був на 122-му місці серед усіх учасників російськомовного розділу, зробивши 86 376 редагувань.

Він народився 10 лютого 1982 року в Краматорську в сім'ї працівників Новокраматорського машинобудівного заводу. З ранніх років Юрій цікавився історією, а 2006 року закінчив магістратуру історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сфера його інтересів зводилася до історії України часів Стародавньої Русі, культури слов'янських народів у період Середньовіччя (особливо Стародавньої Русі, Польщі та Болгарії), а також до слов'янської лінгвістики.

Юрій Лущай володів давньоруською, російською, українською, білоруською, болгарською та польською мовами. На початку 2010-х років навчався у Харківському національному педагогічному університеті, здобуваючи науковий ступінь кандидата історичних наук. Працював викладачем. Юрій Лущай — автор десятків наукових статей, остання з них, присвячена відомостям Марко Поло про Русь, вийшла в журналі «Сіверянський літопис» № 1 за 2024 рік.

Вікіпедист-історик Юрій Лущай, військовослужбовець ЗСУ

13 грудня 2023 року Юрій Лущай написав на своїй сторінці Вікіпедії: «Більшість правок роблю в лікарнях, а якщо правок довго немає, значить у мене така можливість відсутня. Якщо протягом місяця не буде правок, то мене більше немає».

29 лютого 2024 року Юрій Лущай в інтерв'ю зазначив: «Я дуже люблю Україну і хочу, щоб тут не було жодного ворога. Після перемоги я хочу бачити рідний Краматорськ квітучим, хочу, щоб моє рідне місто, як і інші населені пункти Донбасу, розвивалося, підприємства працювали, щоб усі повернулися додому».

25 березня 2024 року Юрій Лущай зробив останнє редагування у Вікіпедії. З 28 березня спочатку вважався зниклим безвісти, а згодом стало відомо, що того дня він загинув біля села Іванівське Бахмутського району Донецької області під час обстрілу, здійсненого росіянами. Похований 10 квітня в селі Великі Лучки.

MediaSapiens висловлює щирі співчуття рідним, близьким та друзям Юрія Лущая. 

Юрій Лущай — не перший вікіпедист, який загинув через російську агресію. 14 березня 2022 року у 38-річному віці в Горенці Київської області внаслідок артобстрілу в ході вторгнення Росії в Україну загинув вікіпедист Микола Кравченко, один із засновників батальйону і Громадянського корпусу «Азов».

Фото: Юрій Лущай / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду