Українська «Вікіпедія» запускає марафон статей до свого 18-річчя

Українська «Вікіпедія» запускає марафон статей до свого 18-річчя

17:30,
26 Січня 2022
2315

Українська «Вікіпедія» запускає марафон статей до свого 18-річчя

17:30,
26 Січня 2022
2315
Українська «Вікіпедія» запускає марафон статей до свого 18-річчя
Українська «Вікіпедія» запускає марафон статей до свого 18-річчя
Автори:
Марафон триватиме з 27 січня до 31 січня 2021 року.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» запускає щорічний онлайн-марафон з написання статей до української версії енциклопедії з нагоди її 18-річчя, яке відзначатимуть 30 січня. Марафон триватиме з 27 січня до 31 січня 2021 року.

«Україномовна "Вікіпедія" нараховує понад мільйон статей, і їхня кількість постійно збільшується. Попри це, в українському розділі онлайн-енциклопедії все ще не розкрито на вичерпному рівні багато важливих тем. "Вікімарафон" є гарною нагодою заповнити ці прогалини та допомогти розвитку "Вікіпедії"», — розповіла членкиня Правління ГО «Вікімедіа Україна», відповідальна за напрям «Підвищення участі», Наталія Ластовець.

Долучитися до «Вікімарафону» можуть всі охочі: для цього потрібно зареєструватися у «Вікіпедії» та написати нову статтю українською мовою. Усі учасники цього марафону, які напишуть принаймні одну статтю, отримають сувеніри з логотипом енциклопедії.

«Усі створені в межах "Вікімарафону" статті мають відповідати правилам Вікіпедії: посилатися на надійні (авторитетні) джерела інформації і не містити плагіату. Також слід дотримуватися нейтральної точки зору та обирати теми, що відповідають критеріям значущості. Можна вибрати з запропонованих тем або самостійно знайти тему, якої ще бракує у "Вікіпедії"», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, громадська організація «Вікімедіа Україна» назвала найпопулярніші статті україномовного розділу «Вікіпедії» в 2021 році. Лідерами списку стали статті «Україна» (понад мільйон переглядів за рік), «Шевченко Тарас Григорович» (772 тисячі відвідувань), а також статті про місто Київ, англійську та українську мови, США та королеву Великої Британії Єлизавету II.

У грудні 2021 року статистика україномовної «Вікіпедії» сягнула 891 мільйонів переглядів. За відвідуваністю сайт випередив шведську «Вікіпедію» та посів 16-те місце. За даними сайту «Вікі: медіа і технології», 16-те місце «Вікіпедія» здобула завдяки додатковим 35,9 млн переглядам за рік, що становить 4,2%. Загалом за 2021 рік було 891 мільйонів переглядів сторінок української «Вікіпедії» проти 855,1 мільйонів у 2020-му.

Фото: «Вікімедіа Україна»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду