У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію

У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію

14:20,
28 Червня 2024
749

У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію

14:20,
28 Червня 2024
749
У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію
У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію
Еспертно про вакцинацію розповів голова Національної технічної експертної групи з питань імунопрофілактики, лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Сімейна лікарка Анна Сєрова, завідувачка педіатричного відділення медичної мережі «Добробут», записала розмову з головою Національної технічної експертної групи з питань імунопрофілактики Федором Лапієм, у якій фахового спростовували найпоширеніші міфи та страхи, пов’язані зі щепленнями. Інтерв’ю є частиною подкасту з діалогами лікарів про здоров’я дітей «Поговоримо».

На запитання, чи доцільно вважати «додаткові» щеплення менш важливими, а тому не робити їх, Федір Лапій порадив відносити до таких лише щеплення для мандрівників — до часу, поки відвідини певної країни не плануються.

За його словами, «рекомендовані» щеплення, які наразі не входять до Національного календаря, отримають офіційне роз’яснення: ці щеплення забезпечуються коштом держави, а ось ці входять до календарів багатьох інших країн і є настільки ж важливими. Йдеться про щеплення проти пневмококової інфекції, проти вірусу папіломи людини, проти ротавірусної інфекції, які не покриватимуться коштом держави.

Фахівець підтвердив, що вакцини проти гепатиту В та вірусу папіломи людини можна віднести до вакцин проти раку.

«Звісно, це не "вакцина проти раку" в тому ж сенсі, що й вакцини проти раку легень чи раку молочної залози, які зараз розробляються. Проте ми знаємо, що певні види раку мають інфекційне походження. Вірус гепатиту В може призвести до хронічного гепатиту В, який, в свою чергу, може викликати рак печінки – наприклад, гепатоцелюлярну карциному. Таким чином, попереджаючи гепатит В шляхом вакцинації, ми попереджаємо хронічний гепатит В і, відповідно, рак печінки, — розповів Федір Лапій. — Те саме можна сказати й про онкопатологію, пов’язану з вірусом папіломи людини, зокрема, з раком шийки матки. Кожна жінка, що живе статевим життям, рано чи пізно зустрінеться з вірусом папіломи людини. Тривале перебування вірусу в епітеліальних клітинах може призводити до раку шийки матки. Тож якщо методом вакцинації ми попереджаємо інфікування вірусом папіломи людини, то таким чином попереджаємо й тривале перебування вірусу в організмі та віддалені наслідки цього у вигляді раку шийки матки».

Експерт негативно оцінив те, що батьки влаштовують своїм дітям так звані «вітрянкові вечірки».

«Це як з порушенням правил дорожнього руху: можна перебігти на червоне світло один раз, другий, третій без наслідків. Але всі ми розуміємо, що врешті-решт недотримання правил дорожнього руху призводить до смертельних наслідків, — сказав він. — Що стосується вітряної віспи, то я бачив, як це захворювання призводило до ампутації кінцівок, ураження нервової системи в до того абсолютно здорових дітей та дорослих. Бачив стани, що потребували серйозних хірургічних втручань; стани, що загрожували життю. У випадку вітряної віспи ми маємо не піддавати себе ризику зараження, тим більше свідомо, і за можливістю вакцинуватись».

Висловився він і щодо упереджень стосовно сезонної вакцинації проти грипу та коронавірусної інфекції.

«Людська пам’ять зазвичай коротка. Лікарі пам’ятають 2009 рік та пандемію грипу. Але є більш молоді лікарі, які цього не застали. Тоді багато вагітних гинуло від грипу, і не було можливості їх врятувати. Якщо ми говоримо про COVID-19, то поки наша пам’ять свіжа, адже багато хто втратив рідних чи друзів під час пандемії, — вважає лікар-інфекціоніст. — Хоча вакцина проти COVID-19 не настільки ефективна, як, наприклад, вакцина проти кору, є беззаперечні наукові дані, що вона знижує ризик смерті та госпіталізації. Тож вчасно зроблене щеплення допоможе пацієнтові вижити й на власні очі побачити закінчення війни, наприклад».

Повну версію бесіди Анни Сєрової та Федора Лапія можна переглянути за посиланням.

Фото: випуск подкасту «Поговоримо», присвячений питанням вакцинації

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду