Мінкультури запустило держреєстр  «єПам'ятка» в дослідну експлуатацію

Мінкультури запустило держреєстр «єПам'ятка» в дослідну експлуатацію

11:45,
11 Квітня 2024
952

Мінкультури запустило держреєстр «єПам'ятка» в дослідну експлуатацію

11:45,
11 Квітня 2024
952
Мінкультури запустило держреєстр  «єПам'ятка» в дослідну експлуатацію
Мінкультури запустило держреєстр  «єПам'ятка» в дослідну експлуатацію
Функціонування електронного реєстру має зробити ухвалення рішень щодо охорони пам’яток більш прозорим та ефективним.

Міністерство культури та інформаційної політики України ввело в дослідну експлуатацію інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об'єктів культурної спадщини України «Державний реєстр нерухомих пам'яток».

Згідно з наказом від 10 квітня, інформаційно-комунікаційну систему «Державний реєстр нерухомих пам'яток України» запущено на ресурсі за посиланням.

Зазначено, що «єПам'ятка» містить перелік об'єктів культурної спадщини, які держава офіційно бере під охорону, а самі об'єкти визначають незалежно від форм власності відповідно до їх археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, наукової або мистецької цінності. Після внесення до реєстру об'єкти культурної спадщини набувають статусу пам'яток.

Під час презентації системи «єПам’ятка» в листопаді 2023 року т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв розповів, що створення цифрового реєстру здійснюється задля того, щоб зробити ухвалення рішень щодо охорони пам’яток більш прозорим та ефективним, а для людей, які користуються цими рішеннями в господарській чи громадській діяльності, — зробити доступ до цієї інформації більш зрозумілим, простим та відкритим.

За інформацією МКІП, «єПам’ятка» взаємодіятиме з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ), через яку забудовники зможуть отримати погодження та дозволи на роботи в історичних місцях та на пам’ятках в онлайн-режимі, що знизить корупційні ризики в галузі будівництва.

До запуску в експлуатацію в систему було введено дані про 105 532 об’єкти культурної спадщини у сфері архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки й техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

Додамо, за період з 24 лютого 2022 року до 25 березня 2024 російські військові зруйнували або пошкодили 1046 пам’яток культурної спадщини України, повідомили у МКІП. З них пам’яток національного значення — 128, місцевого — 848, щойно виявлених — 70.  

Фото: Полтавська ОДА

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду