У Києві презентували електронний реєстр нерухомих пам’яток України

У Києві презентували електронний реєстр нерухомих пам’яток України

13:05,
29 Листопада 2023
1181

У Києві презентували електронний реєстр нерухомих пам’яток України

13:05,
29 Листопада 2023
1181
У Києві презентували електронний реєстр нерухомих пам’яток України
У Києві презентували електронний реєстр нерухомих пам’яток України
У системі «єПам’ятка» зібрані дані про 105 532 об’єкти культурної спадщини.

У Києві 29 листопада презентували інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України «єПам’ятка».

Як зазначив на презентації т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, цей проєкт цифровізації, реалізований спільно з Мінцифри та іншими відомствами, здійснюється задля того, щоб зробити ухвалення рішень щодо охорони пам’яток більш прозорим та ефективним, а для людей, які користуються цими рішеннями в господарській чи громадській діяльності, — зробити доступ до цієї інформації більш зрозумілим, простим та відкритим.

Запуск інформаційно-комунікаційної системи запланований на січень 2024 року, повідомив Ростислав Карандєєв.

За інформацією МКІП, наразі в систему введено дані про 105 532 об’єкти культурної спадщини у сфері архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

Запровадження «єПам’ятки» дасть змогу сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини України, зокрема й ті, що зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях.

«Очікується, що впровадження реєстру перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління. Водночас “єПам’ятка” взаємодіятиме з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ), через яку забудовники зможуть отримати погодження та дозволи на роботи в історичних містах та на пам’ятках в онлайн-режимі, що знизить корупційні ризики у галузі будівництва», — зазначено у повідомленні.

Після презентації «єПам’ятки» також відбувся тренінг, під час якого фахівці демонстрували, як користуватися держреєстром нерухомих пам’яток України.

Фото: МКІП / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду