У «Дії» розпочато прийом заяв до міжнародного реєстру збитків

У «Дії» розпочато прийом заяв до міжнародного реєстру збитків

09:35,
3 Квітня 2024
901

У «Дії» розпочато прийом заяв до міжнародного реєстру збитків

09:35,
3 Квітня 2024
901
У «Дії» розпочато прийом заяв до міжнародного реєстру збитків
У «Дії» розпочато прийом заяв до міжнародного реєстру збитків
Щоб скористатися сервісом, треба оновити застосунок.

У «Дії» з'явився новий сервіс, де можна подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, дані якого стануть основою для майбутніх репарацій. Про це повідомила пресслужба Мінцифри.

«Запускаємо новий важливий сервіс. Дані з міжнародного Реєстру будуть основою для майбутніх репарацій. Дія стає важливою частиною передавання й відображення масштабів збитків від російської агресії», заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Щоб скористатися сервісом, треба оновити застосунок. На першому етапі через застосунок «Дія» громадяни можуть подати заяви про пошкодження або руйнування приватного будинку, квартири, дачного або садового будинку, житлового приміщення. Для подання заяви треба бути власником майна та мати Акт про обстеження від місцевої влади.

Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого або пошкодженого майна, зокрема ті, нерухомість яких розташована на тимчасово окупованих територіях.

Далі з'явиться можливість подавати заяви в реєстр про вимушене переміщення, шкоду життю, здоров’ю, тортури та сексуальне насильство. Також скарги зможуть подавати бізнес і держава.

Як повідомило Міністерство юстиції України, 2 квітня в Гаазі (Нідерланди) було оголошено про технічний запуск міжнародного Реєстру збитків та початок прийому заяв постраждалих від збройної агресії Російської Федерації.

Головне завдання міжнародного Реєстру збитків отримувати та обробляти заяви про збитки та докази, класифікувати та систематизувати такі заяви, оцінювати та визначати придатність заяв для включення до Реєстру та реєструвати прийнятні заяви з метою їх майбутнього розгляду та ухвалення рішення.

Нагадаємо, 25 березня віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров та виконавчий директор міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, Маркіян Ключковський підписали угоду про обмін електронними даними, що уможливило подання заяв про відшкодування збитків, завданих російською агресією, через застосунок «Дія» для громадян.

Фото: ілюстративне / Мінцифри

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду