В Україні створили 3D-модель тисячолітніх лаврських печер

В Україні створили 3D-модель тисячолітніх лаврських печер

12:35,
4 Квітня 2024
1761

В Україні створили 3D-модель тисячолітніх лаврських печер

12:35,
4 Квітня 2024
1761
В Україні створили 3D-модель тисячолітніх лаврських печер
В Україні створили 3D-модель тисячолітніх лаврських печер
3D-модель можна оглянути у відкритому доступі. Зібрані під час оцифрування дані необхідні для подальшого збереження та дослідження печер.

Для печер національного заповідника «Києво-Печерська лавра» створили віртуальну 3D-модель, яку можна оглянути у відкритому доступі. 3D-модель печер розробила команда Skeiron, що спеціалізується на лазерному скануванні культурної спадщини, за ініціативи Міністерства культури, повідомили у пресслужбі відомства.

3D-модель лаврських печер

«Віртуальна модель є у вільному доступі. Вона допоможе відновити об’єкт у випадку руйнувань, а також сприятиме популяризації історії Києва», — зазначили у МКІП.

3D-модель лаврських печер

Як відомо, історія розвитку монастирського комплексу Києво-Печерська лавра почалася ще в XI столітті, коли Антоній Печерський оселився у власноруч викопаній печері на дніпровському пагорбі. До нього почали приєднуватися інші подвижники християнства, створювали печерні приміщення, які пов'язані між собою підземними ходами. Фахівці Skeiron оцифрували обидва печерні комплекси — Ближні та Дальні печери. Печери містяться на глибині від 5 до 15 метрів і їх загальна довжина становить понад 800 метрів. Об’єкт, на який до цього можна було подивитися тільки зсередини, тепер має зафіксовану форму та об’єм у 3D.

3D-модель лаврських печер

Створення віртуальної моделі печер має важливе значення, кажуть розробники. Йдеться про пам’ятку архітектури, археології, історії та культури, де поховано засновника монастиря Антонія, а також перебувають мощі 125 святих. Завдяки скануванню печер отримано нові дані про їхній стан. Це важливо для подальшого збереження лаврських печер, а також для наукових досліджень. 

3D-модель доступна на платформі Sketchfab. Деталізована версія зберігається на окремому сервері та доступна лише за індивідуальним запитом на електронну пошту info@skeiron.com.ua. Її можна використовувати лише в некомерційних цілях та після отримання дозволу від Києво-Печерської лаври.

Процес сканування

Процес оцифрування печер тривав понад місяць і відбувався у два етапи: спочатку команда працювала безпосередньо в печерах з лазерним сканером. Робота була складною через низькі стелі, які змушували працювати майже навколішках, кажуть експерти. Далі отримані дані обробляли в офісі.

Процес сканування

«Це дозволяє назавжди зберегти детальну цифрову модель архітектурних пам’яток, до якої можна звернутись у разі руйнувань чи пошкоджень, аби відновити об’єкт спадщини максимально наближено до початкового стану.

Такий підхід свого часу допоміг розпочати реконструкцію Собору Паризької Богоматері, який зазнав значних руйнувань після пожежі у 2019 році», — пояснили фахівці.

Свою роботу команда Skeiron доповнила мініфільмом про печери Києво-Печерської лаври, який можна переглянути на їхньому ютуб-каналі.

Нагадаємо, влітку 2023 року стартував пілотний проєкт з оцифрування у Києво-Печерській лаврі. До першочергових об’єктів оцифрування відібрали частину площинного живопису, ікони лаврської іконописної майстерні, різьблені дерев’яні кліше, гравюри та велику кількість унікальних рукописних план-креслень, які є в одному примірнику і датуються 17–19 століттями. Займається оцифруванням американська компанія Digital Transitions.

Фото: 3D-модель лаврських печер / Skeiron

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду