У США двоє письменників позиваються проти OpenAI за порушення авторських прав

У США двоє письменників позиваються проти OpenAI за порушення авторських прав

14:10,
6 Липня 2023
1372

У США двоє письменників позиваються проти OpenAI за порушення авторських прав

14:10,
6 Липня 2023
1372
У США двоє письменників позиваються проти OpenAI за порушення авторських прав
У США двоє письменників позиваються проти OpenAI за порушення авторських прав
Автори виявили, що ChatGPT надто точно резюмує їхні романи.

Канадська романістка Мона Авад та американський автор горорів Пол Трембле подали спільний позов до федерального суду Сан-Франциско проти OpenAI, власниці чатбота зі штучним інтелектом ChatGPT, стверджуючи, що компанія порушила закон про авторське право, навчаючи свою модель на романах без дозволу авторів. Про це повідомило The Guardian.

ChatGPT дозволяє користувачам вводити команди в чатбот, а той відповідає текстом, що нагадує живу відповідь людини. За даними розробника, модель, що лежить в основі ChatGPT, навчалася на даних, які є у відкритому доступі.

Мона Авад / CBC

Однак Мона Авад і Пол Трембле вважають, що їхні книги, які захищені авторським правом, були незаконно «поглинуті» та «використані для навчання» ChatGPT, оскільки, згідно зі скаргою, чатбот генерував «дуже точні резюме» романів. Копії цих резюме додали до позову в якості доказів.

За словами адвокатів Джозефа Савері та Метью Батеріка, хоча автори мають «чудовий правовий захист», вони стикаються з такими компаніями, «як OpenAI, що поводяться так, ніби ці закони на них не поширюються».

Адвокати також зазначили, що книги ідеально підходять для навчання великих мовних моделей, оскільки вони зазвичай містять «високоякісну, добре відредаговану, розгорнуту прозу».

Пол Трембле / horrorhomeroom

За словами викладача права інтелектуальної власності в Університеті Сассекса Андреса Гуадамуса, це перший позов проти ChatGPT, який стосується авторських прав. Розгляд справи досліджуватиме невизначені «межі законності» дій у генеративному просторі ШІ, додає він.

Може бути важко довести, що автори зазнали фінансових втрат саме через те, що ChatGPT навчався на їхніх матеріалах, навіть якщо це підтвердиться, зазначено у публікації.

Андреас Гуадамуc додав, що теоретично чатбот може працювати точно так само, якби він і не читав книг, оскільки навчається на великій кількості інформації, яка охоплює, наприклад, обговорення інтернет-користувачів.

Нагадаємо, люди вважають твіти, згенеровані штучним інтелектом, більш переконливими, ніж створені людьми. Це засвідчили результати дослідження, оприлюднені наприкінці червня в журналі Science Advances.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду