В Україні 40% респондентів не розпізнають тексти, створені ШІ, — опитування Kantar

В Україні 40% респондентів не розпізнають тексти, створені ШІ, — опитування Kantar

12:50,
22 Березня 2024
1381

В Україні 40% респондентів не розпізнають тексти, створені ШІ, — опитування Kantar

12:50,
22 Березня 2024
1381
В Україні 40% респондентів не розпізнають тексти, створені ШІ, — опитування Kantar
В Україні 40% респондентів не розпізнають тексти, створені ШІ, — опитування Kantar
34% опитаних довіряють тексту, згенерованому штучним інтелектом, а 25% — ні.

Громадяни активно стежать за розвитком ШІ. 79% респондентів знають, що таке штучний інтелект. Однак лише 29% мали досвід користування ним. Про це свідчать результати опитування агентства «Kantar Україна», проведеного в лютому 2024 року.

54% учасників повідомили, що не є користувачами ШІ. Найбільший досвід його використання має молодь у віці 18–29 років — 41%, у регіональному розрізі це переважно кияни — 37%.

Згідно з дослідженням, збільшилась частка тих, хто вже використовував ChatGTP та сервіси зі створення зображень на основі ШІ, порівняно з минулим роком. Якщо у квітні 2023 року частка тих, хто повідомив про досвід користування ChatGPT, становила 26%, то в лютому 2024 року — уже 33%. Найвищі показники використання ChatGPT — серед молоді у віці 18–29 років (47%), киян (46%) та осіб, які характеризують свій матеріальний стан як вище середнього (41%). У порівнянні з квітнем 2023 року зросла частка й тих, хто користувався сервісами створення зображень на основі штучного інтелекту, з 10% до 13%.

«Штучний інтелект став універсальним помічником, який може миттєво допомогти з вирішенням багатьох потреб: допомогти у навчанні, пояснивши доступно складні речі, генерувати ідею або навіть стати партнером у створенні ефективного проєкту, а потім просто пограти в ігри з користувачем. І це з доступом 24/7. Коли задоволення потреб стає простим, а інколи навіть перетворюється на ігровий формат взаємодії  — це те, що дійсно очікують користувачі від сервісів, те, що буде користуватися попитом за будь-яких реалій в Україні та світі», — зазначила експертка «Kantar Україна» Оксана Марусич.

Для третини користувачів, як свідчать результати опитування, ChatGPT є радше розвагою, аніж надійним джерелом інформації.

Коли мова заходить про штучний інтелект, найперше в українців виникають такі думки (топ 10 думок):

  • Технологічний розвиток — 35%;
  • Майбутнє — 35%;
  • Стрімко розвивається — 33%;
  • Цікаво — 31%;
  • Зручно — 25%;
  • Актуально — 23%;
  • Корисно — 21%;
  • Втрата робочих місць / знецінення фаху — 18%;
  • Позитивне ставлення — 16%;
  • Веде до деградації людини — 15%.

Респондентам також запропонували оцінити, чи вміють вони визначати роботи, створені ШІ, а не людиною.

Понад 40% опитаних висловили сумнів, що можуть розпізнати текст, написаний ChatGPT або іншою програмою на основі ШІ. Ще 38% засумнівалися з відповіддю. Водночас 20% респондентів зазначили, що можуть розпізнати текст, який написаний програмою на основі штучного інтелекту, а не людиною.

Також з'ясувалося, що 34% опитаних повністю довіряють або довіряють тексту, згенерованому штучним інтелектом. Не довіряють тексту, якщо він написаний Chat GPT чи іншою програмою на основі штучного інтелекту, а не людиною, 25% опитаних.

Водночас учасники опитування скептично ставляться до ідеї називати мистецтвом те, що створює ШІ. Так, картини, створені ШІ, не є справжнім мистецтвом для 38% опитаних. З тим, що музика, згенерована ШІ, не має стосунку до мистецтва, погоджуються 35% респондентів. 

«42% опитаних висловили сумнів, що можуть розпізнати контент, створений GenAi, що становить значну загрозу для медіа та інформаційних джерел загалом, адже тепер не зрозуміло якому контенту можна довіряти.  Ключові гравці ринку Google, Microsoft, Meta, OpenAI та TikTok  вже відреагувати на проблему, пов’язану зі збільшенням та поширенням контенту, створеного штучним інтелектом,  зобов'язавши творців контенту позначати відео, які згенеровані за допомогою штучного інтелекту», — резюмувала Оксана Марусич.

Уточнимо, тематичне онлайн-опитування було проведене «Kantar Україна» в лютому 2024 року з вибіркою в 1000 респондентів, квотною за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном. Опитували чоловіків та жінок, у віці 18–55 років, які мешкають у містах, за винятком тимчасово окупованих територій та зони активних бойових дій.

Нагадаємо, за результатами опитування, проведеного Малою академією наук України та Projector Institute у грудні 2023 року, про інструменти штучного інтелекту знає 87% опитаних учителів. 69% опитаних учителів уже застосовували хоча б один ШІ-інструмент, і половина з них мала позитивний досвід взаємодії. Кожен другий учитель вважає, що ШІ змінить освітній процес у найближчі роки.

Фото: ілюстративне / «Kantar Україна»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду