ФБР розслідує, чи є Sputnik інструментом пропаганди Кремля

ФБР розслідує, чи є Sputnik інструментом пропаганди Кремля

15:17,
12 Вересня 2017
2393

ФБР розслідує, чи є Sputnik інструментом пропаганди Кремля

15:17,
12 Вересня 2017
2393
ФБР розслідує, чи є Sputnik інструментом пропаганди Кремля
ФБР розслідує, чи є Sputnik інструментом пропаганди Кремля
Автори:
Федеральне бюро розслідувань (ФБР) Міністерства юстиції США розслідує, чи використовує Росія своє державне російське інформаційне агентство Sputnik як інструмент пропаганди.

Про це пише Yahoo News.

ФБР розпочало розслідування діяльності російського агентства новин Sputnik, щоб з’ясувати чи порушувала ця організація Закон про реєстрацію іноземних агентів (Foreign Agents Registration Act, FARA).

Виданню стало відомо, що 1 вересня ФБР допитало колишнього співробітника інформаційного агентства – американця Ендрю Фейнберга (Andrew Feinberg), який працював кореспондентом медіа в Білому Домі. Журналіст надав органу копії його електронного листування та тисячі внутрішніх документів російської агентства новин.

Нагадаємо, в матеріалі для Politico, який переклав MediaSapiens, журналіст розповів про свою роботу в російському агентстві. В ході роботи він почав помічати, як видання подає неправдиву інформацію. «Мережа мала просувати наратив, який або шкодив репутації США та їх союзників», – заявляв пан Фейнберг. За його словами, редакторів Sputnik обурювала практика нерозголошення джерел, вони міняли заплановані кореспондентом питання на власні. Журналіст також зазначив, що під час його роботи в Sputnik, редактори часто описували завдання, говорячи «Москва хоче те чи те».

Пан Фейнберг розповів, що на допиті в ФБР його запитували про «внутрішню структуру Sputnik, редакційний процес та фінансування».

«Вони хотіли знати, звідки надходять мої вказівки і чи отримував я інструкції з Москви, їх цікавили приклади того як мене спрямовували до цих чи інших питань», – розповів Ендрю Фейнберг.

Головний редактор Sputnik в США Міндіа Гавашелі (Mindia Gavasheli) відкинув всі звинувачення, зазначивши, що «будь-які заяви, що ми не є новинною організацією є несправедливими». Він також сказав, що вперше чує про розслідування ФБР – ні з ким із організації з цього приводу не контактували.

ФБР звернулося до Фейнберга незабаром після того, як інший колишній співробітник Sputnik Джон Фіонда (John Fionda) надіслав листа до відділу національної безпеки Міністерства юстиції, в якому висловив низку аналогічних звинувачень в бік російського інформаційного агентства, і попросив провести розслідування щодо можливого порушення FARA.

У серпні пан Фіонда також надав документи в якості доказів. Він працював в медіакомпанії RIA Global LLC, пов'язаній зі Sputnik, з 5 вересня по 19 жовтня 2015 року. Журналіст стверджує, що в цей час російське агентство провело справжню інформаційну війну під назвою «Про військову участь Росії в Сирії». Він повідомив, що організація хибно окреслювала російські цілі та дії в цій країні. Пан Фіонда також розповів, що його статті цензурували.

Як пише «Голос Америки», ще одне російське новинне агентство, що працює в США – RT, викликає підозри в діях на користь Кремля. RT мусить зареєструватись в якості лобіста Росії в рамках FARA, зазначається в звіті «Агент впливу. Чи мусить російське RT реєструватись в якості іноземного агента?», підготовленого американським аналітичним центром Atlantic Council.

​З огляду на посилення загрози гібридної війни та пропаганди, конгресмени зареєстрували законопроект, який розширить повноваження міністерства юстиції США в доведенні необхідності реєстрації таких установ в якості агентів. 

Документ наділяє Міністерство юстиції США, до складу якого входить ФБР, додатковими повноваженнями, дозволяючи виявляти і по суду переслідувати організації, які «незаконним шляхом» намагаються вплинути на політичні процеси в країні.

В Yahoo зазначають, що існує вірогідність, що допити колишніх співробітників Sputnik відбуваються в рамках розслідування спецпрокурора по Росії Роберта Мюллера про можливі зв'язки Дональда Трампа з Росією. «Ми не підтверджуємо, чи є конкретні питання частиною нашого поточного розслідування чи ні», — повідомив виданню прес-секретар пана Мюллера. Представник міністерства юстиції відмовився від коментарів, а ФБР не відповіло на запит.

Як пише Yahoo, і Sputnik, і RT американська розвідка назвала інструментами «російської пропагандистської машини, керованої державою» та «платформами для повідомлень Кремля для російської та міжнародної аудиторії» ще в січневому звіті. В якості прикладу в доповіді йшлося про позиціонування в цих ЗМІ президента США Дональда Трампа мішенню недостовірного висвітлення традиційних американських медіа, яких Росія називає підконтрольними корумпованому політичним колам.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Yahoo
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду