Історичні графіті на стінах Софійського собору оцифрують

Історичні графіті на стінах Софійського собору оцифрують

14:20,
12 Січня 2024
1307

Історичні графіті на стінах Софійського собору оцифрують

14:20,
12 Січня 2024
1307
Історичні графіті на стінах Софійського собору оцифрують
Історичні графіті на стінах Софійського собору оцифрують
Українські та шведські вчені готуються оцифрувати масив з понад 7,5 тисяч графіті, залишених на стінах собору впродовж століть.

У Національному заповіднику «Софія Київська» стартував проєкт з цифрової документації масиву з-понад 7,5 тисяч графіті ХІ — початку ХVIII століття, які вкривають стіни Софійського собору. Про це нацзаповідник «Софія Київська» повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Українські та шведські науковці у межах проєкту за допомогою лазерного сканування, фотограмметрії та технології трансформації зображення за допомогою відтиску створять 3D-макет зображень графіті для подальшого цифрового зберігання. Інформація проєкту, яку зможуть використовувати як науковці, так і широкий загал, зберігатиметься на серверах в Україні і Швеції.

«Наразі дуже важливе використання таких провідних технологій, як 3D-сканування об’ємних структур, адже подібна цифрова фіксація вкрай необхідна для збереження і популяризації нашої культурної спадщини, ще й в умовах війни», — зазначила генеральна директорка заповідника Неля Куковальська.

Як зазначили в нацзаповіднику, проєкт реалізують у межах тривалої україно-шведської співпраці в галузі охорони і збереження культурної спадщини. Придбання обладнання для сканування та оцифрування графіті Софійського собору профінансували Шведська дослідницька рада Formas, Шведська королівська академія літератури, історії та старожитностей та Шведська рада національної спадщини.

Перший етап виготовлення цифрової документації планують завершити до кінця 2024 року. Зараз шведські експерти з Ґетеборзького університету діляться знаннями з українськими фахівцями.

Зазначимо, у грудні 2022 року Софійський собор оцифрували за допомогою лазерного сканера, щоб контролювати стан памʼятки. Оцифруванням займалася команда українського проєкту Skeiron.

У червні 2023 року компанія Digital Transitions почала оцифрування творів і документів у Києво-Печерській лаврі: це живопис, ікони лаврської іконописної майстерні, різьблені дерев’яні кліше, гравюри, плани-креслення, що існують в одному примірнику й датуються XVII–XIX століттями.

На фото — підготовка до оцифрування історичних графіті в Софійському соборі

Фото: Національний заповідник «Софія Київська» / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду