Шведські науковці створять цифрові моделі українських козацьких човнів

Шведські науковці створять цифрові моделі українських козацьких човнів

12:57,
10 Травня 2023
1636

Шведські науковці створять цифрові моделі українських козацьких човнів

12:57,
10 Травня 2023
1636
Шведські науковці створять цифрові моделі українських козацьких човнів
Шведські науковці створять цифрові моделі українських козацьких човнів
Тривимірні цифрові моделі створять для чотирьох човнів нацмузею «Хортиця».

Шведські науковці у Запоріжжі провели серію фотосесій козацьких човнів Національного заповідника «Хортиця», щоб створити їхні цифрові моделі — на випадок знищення пам’яток російськими окупантами. Про це повідомив Укрінформ.

«Ми тут для того, щоб допомогти нашим колегам з Національного заповідника "Хортиця" документувати човни, які є важливою складовою українського культурного спадку», — заявив науковий директор Музею Васа у Стокгольмі Фред Хокер.

У межах волонтерського проєкту оцифрують піднятий у 1999-му році козацький човен, бригантину, яку дістали у 2004 році, дубель-шлюпку і байдак, які витягли у 2005-му. Науковці називають ці експонати унікальними.

«Ці кораблі є особливими, повірте, я у своєму житті бачив багато човнів. Вони важливі, бо свідчать про історію човнобудування саме на Дніпрі. Вони є зразками приблизно одного періоду і дуже яскраво ілюструють саме цей відтинок історії. Ці човни демонструють, як козаки на цій ділянці Дніпра спілкувалися з рікою, яка була навігація. Я в захваті від цієї історії», — зазначив Фред Хокер і додав, що тим часом «росіянам це байдуже, і ніхто не знає, якою буде наступна ціль для їхніх ракет».

Протягом кількох днів в ангарі фотографи робили моделі за допомогою фотограмметрії — методу, коли комп’ютер опрацьовує фотографії, знаходить спільні «мітки» і «зшиває» усі зображення у цілісну модель. На створення моделі знадобилося до 2000 знімків лише одного козацького човна. Водночас команда геодезистів робила модель з «хмари точок» за допомогою спеціального лазерного обладнання.

«Потім ці два зразки будуть поєднані між собою, і ми отримаємо точну в інженерному плані тривимірну модель кожного експонату. Їх можна використовувати в різноманітних віртуальних інсталяціях, а з іншого боку — вони мають унікальну наукову цінність, бо завдяки їм можна отримати інформацію, як човни будувались, за якими принципами, яка була логіка. Тривимірна модель — це такий пакет документів, який можна використовувати протягом багатьох років», — пояснив завідувач відділу археології та охорони пам'яток нацзаповідника «Хортиця», кандидат наук Дмитро Кобалія.

Отриману інформацію у подальшому будуть опрацьовувати на спеціальних комп’ютерах у Києві та у Швеції, на що знадобиться декілька місяців.

За словами Дмитра Кобалії, проєкт оцифрування козацьких човнів обговорювався ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Коли ж почалася велика війна, вирішили реалізовувати його, щоб допомогти зберегти український культурний спадок.

Нагадаємо, студія Skeiron презентувала проєкт #SaveMariupolHeritage, що має на меті цифрове збереження архітектурної спадщини Маріуполя. Компанія розробила 3D-тур Маріупольським драмтеатром, який знищили російські окупанти торік.

Фото: Національний заповідник «Хортиця»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду