У Львові створили Фонд тоталітарного читання

У Львові створили Фонд тоталітарного читання

13:20,
31 Липня 2023
1217

У Львові створили Фонд тоталітарного читання

13:20,
31 Липня 2023
1217
У Львові створили Фонд тоталітарного читання
У Львові створили Фонд тоталітарного читання
Пропагандистську літературу, видану до 1991 року, зберігатимуть для досліджень науковців.

У мережі Львівської муніципальної бібліотеки створили Фонд тоталітарного читання, до якого передають книжки, видані до 1991 року, що мають ознаки цензури. Кілька тисяч книг, вилучених з публічного вжитку, зберігатимуться у книгосховищах на випадок, коли охочим необхідно попрацювати з такою літературою. Про це розповів директор Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь, поінформувало «Суспільне».

До фонду передали дитячу пропагандистську літературу: «казки про червоноармійців», видання шкільних серій, де поряд з творами зі шкільної програми було вміщено пропагандистські тексти, а також сучасні видання — зокрема авторів, які підтримали пропаганду, або книжки, тексти чи ілюстрації яких містять пропагандистські елементи «русского міра». Також у сховищі зберігатимуться твори всіх авторів, які писали в радянський час та вважалися радянською класикою.

У фонді тоталітарного читання збережеться по примірнику кожної книги, аби задовольнити інтерес науковців, які досліджуватимуть культуру читання під час тоталітарного режиму.

За словами директора бібліотеки, декомунізація львівських бібліотек відбулася раніше. І значну частину морально застарілої літератури вилучили давніше.

«В мережі Львівської муніципальної бібліотеки відсоток російськомовної літератури вкладається у межі 15 відсотків. В перспективі така література може перейти до наукових бібліотек, де їх вивчатимуть фахівці», — зазначив Василь Кметь.

До слова, у межах проєкту «Книга на фронт» кожен може передати літературу українським захисникам. Для того, щоб долучитися до ініціативи, потрібно придбати книгу в магазинах партнерів «Книги на фронт», підписати її і залишити на спеціальній поличці.

Фото: «Суспільне. Львів»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду