Наступного тижня НАЗК відкриє публічний доступ до реєстру декларацій

Наступного тижня НАЗК відкриє публічний доступ до реєстру декларацій

10:20,
7 Грудня 2023
1370

Наступного тижня НАЗК відкриє публічний доступ до реєстру декларацій

10:20,
7 Грудня 2023
1370
Наступного тижня НАЗК відкриє публічний доступ до реєстру декларацій
Наступного тижня НАЗК відкриє публічний доступ до реєстру декларацій
Декларантам нагадали про їхній обов'язок.

Національне агентство з питань запобігання корупції з 11 грудня відкриє публічний доступ до реєстру декларацій. Про це повідомила пресслужба НАЗК.

«Пріоритетом НАЗК є забезпечення захисту інформації про декларантів, які здійснюють захист нашої держави, та членів їх сімей. Наразі НАЗК працює над вилученням декларацій з публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданих такими особами», — йдеться в повідомленні.

Зазначено, що не пізніше 10 грудня НАЗК завершить цю роботу за поданнями ініціаторів вилучення, які надійшли до цієї дати. Таким чином буде забезпечено відкритий цілодобовий доступ до реєстру з урахуванням заходів безпеки, визначених п. 2-11 Прикінцевих положень Закону України «Про запобігання корупції».

«Звертаємо увагу декларантів та ініціаторів внесення подань про вилучення декларацій з публічної частини реєстру, що залишилося обмаль часу для подачі до НАЗК відповідного подання до відкриття реєстру», — зазначили в НАЗК.

При цьому ініціатором вилучення декларацій, поданих суб’єктами декларування, які наразі мобілізовані до лав ЗСУ, є Генеральний штаб України.

У НАЗК нагадали, що на підставі подань вилучаються з відкритого доступу не тільки декларації, а й повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди. Всі документи, подані до реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань уже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично.

Вилучення документів з публічної частини реєстру декларацій здійснюватиметься НАЗК за поданнями ініціаторів і після 10 грудня аж до дати завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі.

Повний публічний доступ до реєстру буде забезпечено НАЗК після завершення чи скасування воєнного стану в Україні.

Варто зазначити, що за даними руху «Чесно», станом на кінець вересня лише 38 народних депутатів добровільно подали декларацію за 2022 рік.

Нагадаємо, після повномасштабного російського вторгнення електронне декларування для чиновників було зупинене.

5 вересня 2023 року Верховна Рада підтримала законопроєкт, який передбачає відновлення електронного декларування. Однак документом було передбачене відкриття декларацій лише через рік.

Згодом на сайті президента з'явилася петиція з вимогою негайно відкрити суспільству е-декларації, вона набрала необхідні 25 тисяч голосів за рекордні три години, а загалом зібрала 83 тисячі підписів.

12 вересня президент Зеленський наклав вето на закон і заявив, що реєстри мають бути відкриті негайно.

Комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні 18 вересня підтримав пропозиції президента до закону про відновлення е-декларування.

20 вересня Верховна Рада України 341 голосом «за» підтримала негайне відкриття декларацій чиновників, а президент Володимир Зеленський 10 жовтня підписав його.

Фото: ДПСУ 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду