В Україні розробили реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів

В Україні розробили реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів

17:30,
12 Травня 2023
1999

В Україні розробили реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів

17:30,
12 Травня 2023
1999
В Україні розробили реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів
В Україні розробили реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів
Реєстр спільно уклали фахівці аналітичного центру StateWatch та сервісу YouControl.

Аналітичний центр StateWatch та онлайн-сервіс YouControl презентували реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів, що дає змогу відстежувати статус майна і бізнесу агресора у процесі конфіскації та систематизувати відповідні дані. Про це йдеться у спільному пресрелізі.

За даними Департаменту санкційної політики Мін’юсту, у межах закону «Про санкції» Вищим антикорупційним судом уже задоволено 19 із 20 позовів Мін’юсту до підсанкційних осіб.

«Станом на сьогодні на території України виявлені близько 230 активів підсанкційних посібників агресії проти України, однак нині є близько 30–50 активів, які можна назвати значними і до власників яких застосована санкція блокування після 24 травня 2022 року, що дозволяє подальше стягнення рішенням ВАКС», — йдеться у повідомленні.

Проте Міністерство юстиції та інші органи влади стикаються в цьому процесі з труднощами, що зумовлені відсутністю єдиної інформаційної бази, яка давала б змогу здійснювати швидкий пошук підсанкційних суб’єктів, та стислими строками розгляду справ про застосування санкції стягнення. Поки що створення єдиного державного реєстру санкцій перебуває на рівні законопроєкту.

Аналітичний центр StateWatch у межах проєкту Trap Aggressor презентував перший реєстр активів російських олігархів на території України, створений у співпраці з аналітиками онлайн-сервісу YouControl. До реєстру ввійшли дані про 53 олігархів з рейтингу «200 найбагатших бізнесменів» російського Forbes за 2021 рік, а також низки інших росіян, які перебувають під українськими санкціями та є бенефіціарами бізнесу в Україні.

Станом на зараз реєстр містить досьє на 112 українських компаній загальною вартістю корпоративних прав на 6 мільярдів гривень. Статуси компаній у реєстрі діляться на арештовані та конфісковані.

Зокрема, у реєстрі відборажена інформація про 12 «конфіскованих» та 21 «арештовану» компанії.

Реєстр від StateWatch дає змогу перейти на досьє компанії в аналітичному сервісі YouControl. Одразу після реєстрації можна перевірити, з ким пов’язана юрособа та яким способом, чи фігурувала в судових справах, чи брала участь у тендерах та основні реєстраційні дані з ЄДР.

Нагадаємо, наприкінці квітня в онлайн-сервісі YouControl з’явилася можливість ознайомлюватися із санкційними списками Нацагенства з питань запобігання корупції.

Як відомо, НАЗК у співпраці з Міністерством закордонних справ наповнює інформацією портал «Війна і санкції»: ідентифікує осіб, які причетні до війни, та публікує їхні профайли.

Фото: StateWatch / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду