Кількість декларацій українських чиновників із криптоактивами зросла майже вдвічі, — Опендатабот

Кількість декларацій українських чиновників із криптоактивами зросла майже вдвічі, — Опендатабот

16:35,
12 Лютого 2024
820

Кількість декларацій українських чиновників із криптоактивами зросла майже вдвічі, — Опендатабот

16:35,
12 Лютого 2024
820
Кількість декларацій українських чиновників із криптоактивами зросла майже вдвічі, — Опендатабот
Кількість декларацій українських чиновників із криптоактивами зросла майже вдвічі, — Опендатабот
Кількість посадовців, які використали фінансовий інструмент, збільшилася, попри його ризиковість.

1428 декларацій з активами у криптовалюті подали українські чиновники за 2022 рік. Це майже вдвічі більше, аніж у 2021 році, коли таких декларацій було 788, йдеться у звіті Опендатабот.

У 2021 році найпопулярнішими криптовалютами серед задекларованих українських чиновниками були Bitcoin, Ethereum, Ripple. У 2022 році в топі були Bitcoin, Ethereum і Tether.

Згідно з аналізом декларацій, здійсненим Опендатаботом, у 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала директорка КП «Теплопостачання міста Одеси» Ганна Позднякова — 53 млн грн. У 2022 році цю позицію зайняв заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Карпенко, у якого є біткоїни в еквіваленті 41 млн грн.

Найбільшу кількість біткоїнів за 2022 рік — 121 BTC — задекларував депутат Одеської облради Микита Кузькевич, ідеться про 195 млн грн в еквіваленті.

Посадовець з Дніпропетровщини Сергій Карпенко, який задекларував найбільшу кількість біткоїнів, два роки поспіль також є рекордсменом за сумою в ефіріумах. У деклараціях за 2021 та 2022 роки чиновник зазначив, що володіє однаковою сумою еквіваленту за цю криптовалюту — 14,6 млн грн.

Найбільше криптодоларів, або стейблкоїнів, за 2021 задекларував заступник начальника департаменту Офісу Генерального прокурора Віталій Бровко — 774 500 одиниць. Цьому ж посадовцю належить рекорд за найбільшою сумою в еквіваленті — 20 млн грн.

Посадовець зберіг першість і серед декларантів за 2022 рік. Кількість криптодоларів у його власності не змінилася, натомість їх вартість зросла до більш ніж 29 млн грн.

Водночас найбільшу суму, отриману від володіння криптодоларами, задекларував директор департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Максим Кисельов — 25 млн грн.

«Загалом з отриманої статистики видається, що володіння таким непрозорим активом, як криптовалюта, для чиновників не є чимось ризикованим або підозрілим. Адже кількість таких посадовців за останні два роки зросла майже у два рази», — йдеться у звіті.

Проте криптовалюта залишається ризикованим активом.

«380.95 біткоїнів — рекордну суму серед українських посадовців — у 2021 році зазначив та втратив заступник Голови Державної служби геології та надр України Роман Сарамага. В гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це близько 615 млн грн», — ідеться в публікації.

Нагадаємо, після повномасштабного російського вторгнення електронне декларування для чиновників було зупинене.

5 вересня 2023 року Верховна Рада підтримала законопроєкт, який передбачає відновлення електронного декларування. Однак документом було передбачене відкриття декларацій лише через рік.

Згодом на сайті президента з'явилася петиція з вимогою негайно відкрити суспільству е-декларації, вона набрала необхідні 25 тисяч голосів за рекордні три години, а загалом зібрала 83 тисячі підписів.

12 вересня президент Зеленський наклав вето на закон і заявив, що реєстри мають бути відкриті негайно.

Комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні 18 вересня підтримав пропозиції президента до закону про відновлення е-декларування.

20 вересня Верховна Рада України 341 голосом «за» підтримала негайне відкриття декларацій чиновників, а президент Володимир Зеленський 10 жовтня підписав його.

Фото: istockphoto.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду