НАЗК відкрило реєстр звітності партій Politdata

НАЗК відкрило реєстр звітності партій Politdata

11:05,
10 Жовтня 2023
1488

НАЗК відкрило реєстр звітності партій Politdata

11:05,
10 Жовтня 2023
1488
НАЗК відкрило реєстр звітності партій Politdata
НАЗК відкрило реєстр звітності партій Politdata
Завдяки відновленню роботи реєстру Politdata громадськість зможе побачити, на що політпартії витрачали кошти державного фінансування понад три роки.

Національне агентство з питань запобігання корупції 10 жовтня відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру з урахуванням вимог до захисту персональних даних. Про це повідомлено на сайті НАЗК.

Відтепер партії можуть подати звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру (далі — звіти). «Поки що це право, а не обов’язок політичних партій», — повідомили в НАЗК.

В агентстві вважають, що завдяки відновленню роботи реєстру Politdata громадськість зможе побачити, на що політпартії витрачали кошти державного фінансування понад три роки, адже спершу вони не звітували через COVID-19, а з 2022 року – через воєнний стан.

Крім того, завдяки відкритості реєстру стане відомо не лише, на що політичні партії спрямовували кошти, а й хто їх активно фінансував.

Водночас із 26 грудня буде відновлений обов’язок усіх політичних партій звітувати про свої фінанси та майно, а також функції НАЗК щодо перевірок цих звітів, оскільки саме цього дня набуде чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій» (№3337), підписаний Президентом 26 вересня 2023 року.

У НАЗК зазначили, що парламентські партії будуть зобов’язані подати раніше не подані звіти (за 2020–2023 роки) впродовж 90 днів після набуття чинності законом, інші політичні партії повинні прозвітувати впродовж 120 днів. НАЗК матиме 90 днів на перевірку поданих звітів, відповідно, до 26 грудня 2023 року не здійснюватиме їх перевірок.

НАЗК нагадало, що з початком повномасштабного вторгнення обмежило доступ до низки реєстрів, зокрема й до Реєстру Politrada, з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України №263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» від 12 березня 2022 року.

Додамо, 4 вересня 2023 року НАЗК відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення.

6 вересня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати. До Єдиного порталу вже під'єднано Національну поліцію України та Державне бюро розслідувань.

Фото: НАЗК

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду