МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакету допомоги для пам’яток України

МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакету допомоги для пам’яток України

16:00,
6 Грудня 2023
1033

МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакету допомоги для пам’яток України

16:00,
6 Грудня 2023
1033
МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакету допомоги для пам’яток України
МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакету допомоги для пам’яток України
У Києві відбувся міжнародний форум, присвячений відновленню культурної спадщини після війни.

У Києві відбувся міжнародний форум «Реставрація та відновлення культурної спадщини України після великої війни», спільно організований Міністерством культури України та Всеукраїнською асоціацією охорони культурної спадщини та ICOMOS. Учасники обговорювали концепцію майбутньої стратегії збереження пам’яток, історико-культурних об’єктів і територій. Вирішено, що першочерговим є відновлення пам’яток національного значення, повідомили організатори.

За даними МКІП, унаслідок повномасштабної російської агресії, за період з 24 лютого 2022 року по 25 вересня 2023 року зруйновано або пошкоджено 863 пам’ятки, 119 із них — національного значення, 674 — місцевого.

Стратегія поєднає позиції держави та професійної громадськості у сфері охорони культурної спадщини. Вона стане базою, основою та обґрунтуванням для подання грантових запитів для отримання донорських коштів, джерелами яких у майбутньому можуть стати як репараційні та приватні кошти, так і пожертви спонсорів і меценатів, а також допомога, надана Україні в рамках міжнародної підтримки.

«Наше завдання сьогодні — зберегти спадщину у належному стані, аби мати змогу донести до людей необхідну культурно-освітню послугу. Тож МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакета допомоги для пам’яток України», — повідомив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

За його інформацією, наступного року міністерство очікує близько 250 млн грн надходжень від ліцензій на ігровий бізнес, які спрямують на невідкладні роботи зі збереження культурної спадщини.

Проте нестача державного фінансування є одним з основних викликів у галузі реставрації культурної спадщини, тому до процесів відновлення часто залучаються кошти іноземних партнерів.

«Зараз у нас налагоджено тісний контакт з італійськими партнерами, зокрема, на урядовому рівні. Відповідні рішення, ухвалені щодо Одеси, Маріуполя та Чернігова, дозволяють нам планувати певні роботи. Але вони відбудуться після завершення війни», — повідомив Ростислав Карандєєв.

Представники державних органів, громадськості та архітектори обговорили виклики й шляхи повоєнного відновлення культурного надбання України.

Під час форуму, зокрема, була досягнута домовленість про підписання меморандуму між Мінкультом та Всеукраїнською асоціацією охорони культурної спадщини про співпрацю з реставрації та відновлення культурної спадщини України після великої війни.

«Ворог зруйнував безліч обʼєктів культурної спадщини по всій Україні. А через негативний вплив погодних умов та інші чинники українські церкви, памʼятники, музеї, бібліотеки, театри та філармонії продовжують руйнуватися. Їх збереження є питанням національної безпеки, адже ворог намагається знищити наш культурний код, — розповів голова ВАОКС Олександр Никоряк. — Діяти потрібно негайно, вже зараз. Ми збираємо всіх представників професійної громадськості задля допомоги та співпраці з державою в порятунку нашої культурної спадщини. В першу чергу ми маємо розглянути долю памʼяток національного значення, а витрати на спадщину мають стати частиною репарацій».

Нагадаємо, у Києві 29 листопада презентували інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України «єПам’ятка», яка почне працювати в січні 2024 року.

Фото: МКІП

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду