Україна вийшла на сьоме місце в загальному рейтингу з 44 країн, що беруть участь у фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки»

Україна вийшла на сьоме місце в загальному рейтингу з 44 країн, що беруть участь у фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки»

13:53,
16 Жовтня 2023
1256

Україна вийшла на сьоме місце в загальному рейтингу з 44 країн, що беруть участь у фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки»

13:53,
16 Жовтня 2023
1256
Україна вийшла на сьоме місце в загальному рейтингу з 44 країн, що беруть участь у фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки»
Україна вийшла на сьоме місце в загальному рейтингу з 44 країн, що беруть участь у фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки»
Автори:
Найбільший у світі фотоконкурс об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у вікіпедії триватиме ще два тижні, тож Україна ще має шанси вибитись у лідери.

Міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки»-2023, який стартував 1 жовтня і має завершитись в останній день цього місяця, «перетнув екватор». Тож його український організатор — ГО «Вікімедіа Україна» — вирішив підбити проміжні підсумки. 

За перші два тижні, за підрахунками «Вікімедіа Україна», у конкурсі взяли участь понад 130 учасників та учасниць, які завантажили більше 7300 фотографій пам’яток України. Завдяки цьому Україна зараз посідає сьоме місце в загальному рейтингу з 44 країн, що беруть участь у конкурсі. Лідирує Італія із понад 52 тисячами фото.

«Вікі любить пам’ятки» — найбільший у світі фотоконкурс об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у вікіпедії. В Україні його вже вдванадцяте організовує ГО «Вікімедіа Україна». Знімки, які учасники завантажили на цей момент, представляють усі регіони нашої держави. Подані фото та відео відображають майже 2400 об’єктів нерухомої культурної спадщини — архітектури, історії, містобудування, садово-паркового мистецтва тощо.

П’ятірка регіонів-лідерів за кількістю завантажених світлин:

  • Київ (646 фото, які зображують 191 об’єкт); 
  • Черкаська область (486 фото — 166 об’єктів); 
  • Івано-Франківська область (428 фото — 74 об’єкти); 
  • Київська область (404 фото — 125 об’єктів);
  • Чернігівська область (401 фото — 90 об’єктів). 

Усе ще надзвичайно мало фото пам’яток із Луганщини та Миколаївщини.

 

Організатори закликають людей, що мають архівні фото пам’яток культури і можуть безпечно подати їх на конкурс, зробити це. Крім іншого, це важливо й для того, щоб зберегти пам’ять про вже зруйновані чи пошкоджені об’єкти.

Цього року списки Луганської області доповнені 170 об’єктами. Це, наприклад, Головпоштамт, Міська земська управа (Музей історії та культури міста Луганська) у Луганську, Покровська церква у Трьохізбенці та інші.

У конкурсі, крім основних номінацій, є також низка спецномінацій та відзнак: «Відео», «Війна руйнує пам'ятки», «Єврейська спадщина», «Елементи екстер’єрів», «Інтер’єри», «Німецька спадщина», «Фотоплівка» та «Визначні місця Харкова».

Особливістю конкурсу цього року в Україні є те, що з безпекових міркувань завантажувати можна лише світлини та відео, що були зроблені до 30 червня 2023 року (включно), винятком є спецномінація «Інтер’єри», де немає обмежень за датою створення.

За весь час проведення конкурсу в Україні вже зібрали світлини майже 40 тисяч пам’яток. Загалом же в конкурсних списках — понад 96 тисяч пам’яток. До речі, це перша публічна і найповніша електронна база об’єктів нерухомої культурної спадщини України, яку створили волонтери за 12 років існування проєкту.

Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього до 31 жовтня потрібно завантажити на вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. Уся необхідна інформація для участі доступна на сайті конкурсу у вікіпедії: http://wlm.photo

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі (2012). Всього за час його проведення було завантажено понад 2,9 млн фотографій. В Україні конкурс проходить уже вдванадцяте, його проводить громадська організація «Вікімедіа Україна». За попередні роки проведення конкурсу в Україні понад три тисячі учасників та учасниць завантажили 366 тисяч світлин майже 40 тисяч об’єктів культурної спадщини, що становить 41% від загальної кількості. 

Додамо, на офіційному сайті ООН опублікували фото, які доносять свідчення про руйнування, завдані Україні армією Росії. Добірка світлин під заголовком «Кадри війни» охоплює дванадцять знімків з різних місць, що постраждали від російської агресії.

На фото: анонс фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»-2023

Фото: ГО «Вікімедіа Україна»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду