Одеський художній музей постраждав унаслідок російської ракетної атаки

Одеський художній музей постраждав унаслідок російської ракетної атаки

11:50,
6 Листопада 2023
2715

Одеський художній музей постраждав унаслідок російської ракетної атаки

11:50,
6 Листопада 2023
2715
Одеський художній музей постраждав унаслідок російської ракетної атаки
Одеський художній музей постраждав унаслідок російської ракетної атаки
Сьогодні музей мав святкувати свій 124-й день народження.

Увечері 5 листопада під час російського ракетного обстрілу постраждала будівля Одеського національного художнього музею. Голова комунікаційного відділу Анастасія Левченко повідомила MediaSapiens, що наразі відбулося дві хвилі евакуації художніх робіт, тож основної експозиції в музеї вже немає.

«Пошкоджена частина паркану, нашої брами. Також зазнав ураження фасад музею, вибиті вікна, всередині є невеликі тріщини. Однак поки що ми точно не можемо оцінити важкість пошкоджень, адже будівля дуже стара і наразі відбувається процес оцінки пошкоджень, фіксація наслідків ураження та слідчі дії.

Загалом будівля музею стоїть, наш грот у видимому порядку. В музеї залишились поодинокі роботи, які ми фізично не можемо витягти. Але основна наша колекція в безпеці. Ті роботи, які були в музеї, — це тимчасові виставки. Вже все узгоджено з митцями і з тими, у кого є права на роботи. Великих пошкоджень саме робіт немає. В деяких випадках повилітали рами, але самі роботи залишились. Ми вже на зв’язку з міжнародними фондами та департаментами щодо підтримки музею. Вживаємо усіх заходів безпеки, тому не можемо пускати журналістів всередину будівлі», — сказала Анастасія Левченко.

Виставки, що постраждали: Марґіт та Роман Сельських «Сонце заходу / Sol occidens» з колекції Едуарда Димшица, Борис Айзенберг «Квіти за відвалами», роботи Олександра Грехова, Стас Жалобнюк «Black Sea», Володимир Семків «Радість», Альбіна Ялоза «Вівтар небесного війська» та Kinder Album «Великі луги, рясні трави».

За словами Левченко, поранених серед працівників, на щастя, немає. Вночі в музеї чергував наряд поліції, і в момент прильоту правоохоронці були у сховищі.

Музей зачинили не менш ніж на тиждень. У зв’язку з російською атакою адміністрація була вимушена перенести події, присвячені 124-му дню народження музею.

Додамо, що волонтерська допомога музею наразі не потрібна, адміністрація звертатиметься точково до відповідних професійних організацій.

Раніше MediaSapiens повідомляв, що в Україні створили віртуальний музей, де представляють цифрові копії мистецьких творів, викрадених, знищених чи зниклих унаслідок російського вторгнення в Україну.

Також ЮНЕСКО оголосило про намір відкрити у 2025 році перший віртуальний музей викрадених культурних артефактів для підвищення обізнаності громадськості щодо проблем торгівлі культурними цінностями та унікальної важливості культурної спадщини.

Фото: Іван Страхов / фейсбук-сторінка Одеського національного художнього музею

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду