У англомовній Вікіпедії українізували назву Одеси

У англомовній Вікіпедії українізували назву Одеси

12:12,
29 Липня 2022
7140

У англомовній Вікіпедії українізували назву Одеси

12:12,
29 Липня 2022
7140
У англомовній Вікіпедії українізували назву Одеси
У англомовній Вікіпедії українізували назву Одеси
Відтепер стаття про Одесу базується на українськомовній транслітерації назви міста на березі Чорного моря.

Волонтери-редактори англомовного розділу Вікіпедії перейменували статтю про Одесу. Тепер ця стаття має назву Odesa, а не Odessa, як раніше. Про це повідомляє пресслужба ГО «Вікімедіа Україна».

Стаття Odesa в англійському розділі Вікіпедії була започаткована 20 років тому, у червні 2002 року. Весь цей час вона мала назву Odessa, адже саме такий варіант назви українського міста домінував у англомовних джерелах, на які спирається Вікіпедія. Після нещодавнього аналізу волонтерів-редакторів з’ясувалося, що сьогодні в авторитетних джерелах вже домінує написання з однією “s”.

«Рішення спільноти Вікіпедії перейменувати статтю про Одесу є вагомим, бо англомовна Вікіпедія є одним із найпопулярніших вебресурсів у світі. Лише з початку 2022 року статтю про Одесу переглянули понад 1,3 мільйона разів. Також на Вікіпедію посилаються чимало джерел інформації, зокрема медіа... Тож це важливий крок у деколонізації українських топонімів у англійській Вікіпедії», — зазначив Антон Обожин, редактор української Вікіпедії та член правління ГО «Вікімедіа Україна».

Англомовний розділ Вікіпедії є найбільшим і найпопулярнішим серед понад 300 мовних розділів онлайн-енциклопедії і наразі містить понад 6,5 мільйонів статей. Протягом 2021 року його переглянули близько 75 мільярдів разів.

Нагадаємо, що англомовна Вікіпедія змінила назву столиці України, а Facebook офіційно перейшла до використання назви Kyiv замість Kiev у 2020 році.

Фото: en.wikipedia.org

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду