У Києві знакові місця та об'єкти Революції гідності відтворили у доповненій реальності

У Києві знакові місця та об'єкти Революції гідності відтворили у доповненій реальності

18:28,
6 Листопада 2023
1148

У Києві знакові місця та об'єкти Революції гідності відтворили у доповненій реальності

18:28,
6 Листопада 2023
1148
У Києві знакові місця та об'єкти Революції гідності відтворили у доповненій реальності
У Києві знакові місця та об'єкти Революції гідності відтворили у доповненій реальності
Проєкт «Територія Гідності у доповненій реальності: музеєфікація пам’яток Майдану» реалізували до 10-річчя Революції гідності.

Музей Революції Гідності до її 10-річчя реалізував проєкт «Територія Гідності у доповненій реальності: музеєфікація пам’яток Майдану». У межах проєкту створили цифрові моделі десяти визначних місць Революції гідності, які можна побачити у доповненій реальності. Про це під час презентації повідомила кураторка й авторка проєкту, заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності Ольга Сало.

Як розповіла керівниця проєкту Анастасія Гайдукевич-Качуро, для реалізації задуму з колекцій фонду музею відібрали та оцифрували 15 тисяч світлин, які зафіксували події Революції гідності 2013–2014 років.

На їх основі, використовуючи імерсивні технології, фахівці відтворили форму, пропорції, вигляд кожного об’єкта. Створено об’ємні моделі барикад, що локалізувалися з боку Бессарабської площі, поблизу Головпоштамту, біля будинку Профспілок та на Європейській площі, на вул. Героїв Небесної Сотні та на вул. Грушевського. Також відтворили елементи наметового містечка, конструкцію «Йолки» та Мистецький Барбакан.

У Києві в цих місцях розташували стенди з QR-кодами, наведення смартфона на які дає змогу «оживити» цифрові об’єкти Майдану. Проєкт стане влучним доповненням до екскурсій, які проводить Музей. Особливо корисним він буде для людей, які не були безпосередніми учасниками подій.

Проєкт дає змогу за допомогою технології доданої реальності візуалізувати в режимі реального часу об’єкти Майдану. При цьому масштабування відповідає реальним їхнім розмірам.

За словами Ольги Сало, проєкт тестували з київськими старшокласниками та молоддю. Автори проєкту переконалися в його актуальності, адже старшокласники та студенти-першокурсники сприймають «події Революції гідності як частину історії з книжок та частково з розповідей батьків та інших», і можливість побачити, який вигляд мали її локації, дає їм змогу краще зрозуміти, як функціонувало громадянське суспільство під час революції десятиріччя тому, які свободи та вимоги обстоювало.

«Цьогоріч 21 листопада ми відзначаємо 10 років з початку Революції гідності, з того часу, як ми безпосередньо виборюємо незалежність України. Боротьба, яку ми почали на Майдані, триває дотепер — вже в повномасштабному воєнному форматі. Для музею важливо розповідати історію Революції гідності, щоб суспільство розуміло першопричини цієї війни та нашу мету у ній», зазначила кураторка проєкту.

Під час презентації т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв сказав, що Майдан був першою подією, яка стала початком потужного, на жаль, кровопролитного опору України сучасній російській агресії.

«Цей проєкт є важливим кроком зі збереження нашої пам’яті, який має знайти своє продовження в інституціоналізації, музеєфікації — створенні належних умов, щоб історія української боротьби і її важливий етап — Революція гідності —  були гідно вшановані та збережені для майбутніх поколінь», наголосив він.

Для відвідувачів Музею Революції Гідності також створили цифрову колекцію з 20 знакових артефактів майданівського побуту. У 3D-форматі представили найвідоміші щити, каски, частини барикад та інші речі, що стали символами.

На фото — проєкт «Територія Гідності у доповненій реальності: музеєфікація пам’яток Майдану»

Фото: Музей Революції Гідності / фейсбук, Big Kyiv

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду