На Венеційському кінофестивалі представили український VR-проєкт First Day

На Венеційському кінофестивалі представили український VR-проєкт First Day

16:30,
8 Вересня 2023
1597

На Венеційському кінофестивалі представили український VR-проєкт First Day

16:30,
8 Вересня 2023
1597
На Венеційському кінофестивалі представили український VR-проєкт First Day
На Венеційському кінофестивалі представили український VR-проєкт First Day
Проєкт занурює в умови першого дня повномасштабного вторгнення та дає змогу пережити внутрішню трансформацію, через яку пройшли українці 24 лютого 2022 року.

На 80-му Венеційському кінофестивалі представляють український VR-проєкт First Day («Доба перша») Валерія Коршунова про перший день повномасштабного російського вторгнення в Україну. Цей проєкт переміг у конкурсі навчальної платформи фестивалю Biennale cinema college.

Проєкт «Доба перша» представлений на Венеційському бієнале великою інсталяцією на окремому острові Venice Immersive серед інших 43 проєктів з 25 країн, експозиція триватиме до 9 вересня.

Імерсивний VR-проєкт First Day пропонує глядачеві повноцінний досвід віртуальної реальності від першої особи, занурює в умови першого дня повномасштабного вторгнення та дає змогу пережити внутрішню трансформацію, через яку пройшли українці 24 лютого 2022 року.

Проєкт ґрунтується на історіях реальних людей. Глядач зможе побачити будинки Бородянки та Бучі, зруйновані снарядами окупантів. Разом з великою кількістю артефактів війни будівлі було відскановано і далі відтворено у віртуальному просторі.

«Коли люди бачать це і відчувають, навіть ті, хто слідкував за війною, кажуть, що вони це побачили по-справжньому, або що у них відкрились очі. Наче я розумів, про що кажуть, але тепер я відчуваю, — розповів Валерій Коршунов про досвід відвідувачів фестивалю. — Люди, що подивились роботу, реагують по-різному: хтось спілкується з нами по пів години, хтось плаче у шоломі віртуальної реальності чи після досвіду. Ми ділимось нашою власною історією і трансформацією, що відбулась з нами за перші дні повномасштабного вторгнення. Ми не жахаємо, не переконуємо, ми показуємо, як воно було. А з цим важко сперечатись».

«Також хочу згадати, що директор Бієнале вголос проартикулював, що це саме війна, сказав, що це Росія почала війну», — зазначив режисер проєкту.

Додамо, Валерій Коршунов має намір створити ще три VR-історії — про Бородянку, Гостомель і Чорнобиль.

Нагадаємо, Валерій Коршунов був арткуратором та продюсером проєкту «Звуки Чорнобиля», у межах якого українські та закордонні музиканти переосмислювали Чорнобильську трагедію.

Фото: Валерій Коршунов / фейсбук, Марія Тінтул / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду