Історики з айтівцями створили сайт «Хроніки оборони Києва»

Історики з айтівцями створили сайт «Хроніки оборони Києва»

11:20,
12 Вересня 2023
1497

Історики з айтівцями створили сайт «Хроніки оборони Києва»

11:20,
12 Вересня 2023
1497
Історики з айтівцями створили сайт «Хроніки оборони Києва»
Історики з айтівцями створили сайт «Хроніки оборони Києва»
Проєкт реалізували спільно з Музеєм історії Києва.

В Україні створили сайт «Хроніки оборони Києва» із щоденною хронологією битви за Київ від 24 лютого до 10 квітня 2022 року.

Проєкт створений українськими істориками та айтівцями спільно з Музеєм історії Києва. Він містить близько 6 тисяч новинних повідомлень, офіційних та експертних зведень, мап, особистих історій, документальних фото та відео, які всебічно репрезентують оборону Києва від повномасштабного російського вторгнення у зазначений період.

«Ми розглядаємо цей проєкт як першу масштабну документальну публікацію, яка створить ґрунт для подальшої роботи дослідників і журналістів, надасть можливість відновити та впорядкувати свої уявлення про історію війни й оборони Києва всім, хто пережив ці події, або просто цікавиться ними», — розповів історик Віталій Нахманович, який є упорядником і керівником проєкту.

«Хроніки оборони Києва» — це велика добірка систематизованих за хронологією та жанрами матеріалів, оприлюднених на електронних ресурсах, насамперед українських.

Зокрема, у розділі «Події» зібрано понад 1300 новинних повідомлень стосовно подій у Києві та Київській області. Прикметно, що упордники представили точні дані про початок і закінчення повітряних тривог у Києві впродовж перших 46 днів війни.

У розділі «Мапи» представили близько 300 щоденних мап бойових дій на Київському, Чернігівському та Сумському напрямках, складені незалежними українськими та іноземними експертами. На мапах детально позначено розташування та дії російських та українських військ. До більшості мап додано фахові коментарі, перекладені з англійської мови спеціально для проєкту.

У розділ «Історії» — близько 400 текстів і відеоматеріалів, які переважно стосуються подій на фронті та на окупованих територіях Київської області. Значна частина з них становить «усну історію» війни — розповіді безпосередніх учасників та свідків подій.

У розділ «Фото» — понад 3 тисячі світлин, а в розділі «Відео» — їх близько 400. Ці матеріали ілюструють перебіг війни у Києві та Київській області. Зважаючи на воєнні обмеження, більшість оприлюднених світлин та відео присвячені подіям у тилу і на звільнених територіях.

Нагадаємо, на початку серпня у харківському видавництві «Фоліо» вийшла книга українського публіциста Сергія Руденка про оборону Києва після початку російського повномасштабного вторгнення з ілюстраціями  Нікіти Тітова «Бій за Київ».

Додамо, у вересні на телеканалі «1+1 Україна» вийшов документальний фільм «Битва за Київ»

Фото: сайт «Хроніки оборони Києва»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду